Reklama

Reklama

Uprostřed New Yorku vybuchne za bílého dne bomba. Atentátník zavolá šéfovi policie Walterovi a chce hrát hru „Simon říká“ s poručíkem Johnem McClanem. Walter se mu snaží vysvětlit, že McClane je suspendován, ale když Simon pohrozí, že nechá vybuchnout další budovu, nechá Walter Johna najít. Prvním jeho úkolem je jít do černošské čtvrti s transparentem, že nenávidí černochy. Všimne si ho černý prodavač Zeus a John mu při rozhovoru řekne, o co jde. V ten moment si ho však všimne i parta mladíků a vytáhnou na něj zbraně. Zeus Johnovi pomůže a společně ujedou taxíkem. Dostanou se na policejní stanici, kde se všichni snaží vypátrat Simonovu totožnost. Johnův kolega analyzoval Simonovu bombu, která je velmi propracovaná a součásti na ni byly nedávno ukradeny z jednoho skladu. Podle množství, které zmizelo, je jasné, že Simon může sestrojit obrovské množství bomb, které lze navíc odpálit rádiem, vysílačkou nebo mobilem... Simon znovu zavolá a spojí se s Johnem. Ví i o tom, že Johnovi pomohl Zeus, kterého zapojí do hry také. Za čtvrt hodiny musejí být oba u stanice metra, kam jim zavolá do budky. Po vyřešení jeho hádanky je pošle na další místo, kam musejí dorazit včas, jinak vyhodí do vzduchu vlak metra. John se snaží najít bombu v metru a Zeus jede na určené místo, kam bude Simon opět volat do telefonní budky. Simon to ale neuzná jako splnění úkolu, když přišel Zeus sám. John mezitím našel ve vlaku bombu, kterou vyhodí z okna a ta pak exploduje. Výbuch způsobí obrovské škody v metru i na povrchu, a protože se úkol téměř nedal splnit, myslí si John, že bomba měla vybuchnout právě tady, na Wall Street... Objeví se agenti FBI a několika dalších agentur, kteří si myslí, že za útoky stojí Peter Simon Gruber, bývalý důstojník německé armády, který je zároveň bratrem Hanse Grubera, jehož John před časem zabil v Los Angeles při útoku na budovu Nakatomi. Jeho pomocníky jsou Targo, bývalý důstojník maďarské armády a jeho přítelkyně Katya. Pak zavolá Simon a oznámí jim, že do jedné základní školy umístil jedenáct set kilo trhaviny a je načasovaná na třetí hodinu odpoledne. Nesmějí se pokoušet bombu deaktivovat a rozbušky prý fungují na frekvencích policie a FBI, takže nesmějí používat ani vysílačky... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (754)

Shakers 

všechny recenze uživatele

McClane sa vrátil a spolu sním aj McTiernan. Smrtonosná pasca 3 podla mňa nie je až tak slabá. Mňa osobne baví ako predošlý diel, opäť skvelý McClane v podaní Willisa, super začiatok a priebeh deja, až na to finále. Skrátka tretia napumpovaná pasca s fajn akciami, klasickým hlaškujúcim Willisom, dobre sekundujúcim Jacksonom, dobrou hudbou, strhujúcim tempom, príbehom a záporakom, ktorý ma v rukáve plno bômb a prefíkaných hádaniek. Obľúbený soundtrack: Bank Invasion. 100% - 5* ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

A John McTiernan se vrací k režii a znovu dokazuje svůj talent pro nabité, nahláškované a dnes už kultovní akční filmy. Sice je to tentokrát o dost jiné, ale funguje to skvěle. I kvůli tomu, že John má tentokrát nejedná zcela na vlastní pěst, ale má velmi obstojného "parťáka" Samuel L. Jacksona. A ten, jak je známo, umí předvádět opravdové herecké koncerty. Tady se role černošského elektrikáře samaritána znovu zhostil výborně a hláškuje stejně dobře jako McClane sám. Ten je ale trochu v oslabení, po noci prožité v alkoholovém opojení musí bojovat nejen s novým šílencem, ale i s nepříjemnou kocovinou a nemůže se dočkat, než mu někdo konečně dá aspirin. A v čem přesně se tento díl líší od minulých dvou? Rozhodně mnohem větším rozsahem zločincova ďábelského plánu, který nutí Johna hrát si dětské hry napříč celým New Yorkem a možná i někde dále. Dále kromě jednoho černocha přibude i mnoho dalších vedlejších postav, které tentokrát taky nehrají úplně nedůležité role a aktivně se zapojují do pátrání a zachraňování. Tím je sice Johnova role ještě více zmenšena, ale stále má obrovské množství času na mnoho hlášek a velmi zajimavou komunikaci s teroristy. První polovinu polovinu je samotný záporák někde v pozadí a jenom udílí rozkazy, což mi přišlo opravdu jako dobrý nápad a má to určitou zajimavost, v druhé pak už přebírá iniciativu a rozjiždí se krvavé rodeo. Scény jsou dynamické, akce je stále nápaditá a většinu filmu jsem se bavil skvěle. Proto opravdu škoda divného konce, který je velmi neosobní a rychle odbytý bez nějakého toho skvělého finálního zůčtování. Samotná pointa ale jako obvykle byla skvělá.. John McClane zase nezklamal, ale samotný záporák nedokázal překonat ty dva předchozí i když ho Irons zahrál skvěle. Rickman by byl pyšný :)) ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

McTiernan se vrátil za kameru a vcelku zdárně se mu protagonistu předchozích dvou filmů, zatvrzelého sólistu, podařilo dokopat k usilovnější spolupráci s parťákem (který jako kdyby utekl z filmu Spikea Leeho). Buddy movie schéma můžeme vnímat jako zpronevěření se zákonitostem jedničky a dvojky, nebo taky jako nutné podřízení se zákonitostem trhu, protože filmy s dvoubarevnou dvojicí slibovaly přilákat více černošských diváků. Klaustrofobní lpění na jedné lokaci (mrakodrap, letiště), nezůstalo zachováno jenom zdánlivě. Prostorem, z něhož John tentokrát nemůže uniknout, je totiž rovnou celý New York, který si padouch proměnil ve své hrací hřiště. Topografie NY je chytře využívána během první poloviny filmu, tvořené z postupného plnění úkolů se samostatným časovým limitem, které - v čem tkví jejich zrádnost - nevedou k hlavnímu cíli (dopadení padoucha) a ukážou se jako pouhé macguffiny k vytváření akčních scén. Tvůrci si díky tomuto chytrému švindlu mohli dovolit navázat na jedno odhalení hned dva body obratu - když se o skutečném smyslu explozivních hádanek dozvíme my (a na základě toho začneme vytvářet své hypotézy) a když totéž o několik minut později trkne také hrdinu. Toto porušení žánrových pravidel nachází paralelu v samotném příběhu. Teprve porušení pravidel diktovaných teroristou, který projevuje obdivuhodnou znalost vyprávěcí struktury akčních filmů ("This, gentlemen, is where the plot thickens"), Johnovi uvolní ruce a spustí dějovou linii vedoucí k likvidaci Grubera. Původní dějová linie ale ještě není zakončena (jakkoli by být mohla, jak se ukáže v překvapivém finále školního subplotu) a dochází tudíž k rozvětvení vyprávění a možností rozvíjet dále paralelně dvě, resp. tři akce (policajti, John, Zeus). Také napětí je tudíž několikanásobné. Jako kdyby nestačilo, že i pouze se Zeusem a Johnem je film neuvěřitelně našlapanou smrští šílených akčních kousků. Pravda, občas až moc šílených, vymyšlených kvůli ohromujícímu efektu a tedy bez ohledu na logiku vyprávění, natož na jakoukoli věrohodnost. 80% Zajímavé komentáře: Lateef, choze, Rex Mundi, agathon, Weirdman, Barak ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bruder Gruber chtít svá Revanche a wenig Gold, ale přes díl od dílu více krvácejícího nezmara McClanea a jeho věrnou opici (pro rasisticky smýšlející uživatele: opravdu tím myslím kocovinu a ne S.L.Jacksona) to půjde jen sehr schlecht. Nadupaná akce stíhá akci, hláška stíhá hlášku, vděčné téma verbální konfrontace černoch vs. běloch také nesmí chybět a iniciativu postupně přebírající John tak už může pomalu přeIRONSovat německou vlajku na rakev Hansova bratříčka.. Jedna z posledních vzpomínek na časy, kdy McTiernan sprostou rutinou dokázal převýšit drtivou většinu hollywoodské akční produkce, načež mu Grendel sežral všechen režisérský um a nastartoval začátek jeho konce. Vzhledem k počtu filmů z 90.let s námětem mezinárodního terorismu se dá s trochou nadsázky říct, že tak dlouho se chodí na pozadí Twin Towers pro vodu, až se ucho utrhne.. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Dobitý Willis a chrontavé tielko :-) ... to je podľa mňa hlavný trademark Die Hard a Vianoce k tomu ani netreba (reakcia na Trona). Na druhej strane, takisto negatívne reakcie u mnohých fanúšikov by mohol vyvolať neporušiteľný motív sviatkov. Veď zloduchovia pracujú aj po zvyšok roka, no nie? Ale čo som to chcela... donedávna som Smrtonosnú pascu poznala len útržkovito - rôzne scény z rôznych častí, ktoré som zachytila v televízii. Teraz si dávam sériu komplet a musím uznať, že aj keď akčným filmom až tak nefandím (rsp. nemôžem ich pozerať priveľa), tieto patria k špičke. Nedajú divákovi vydýchnuť, až v ňom neodvratne vyvolajú pocit, že akčnejší akčňák snáď ani nevideli. Ako konštatoval tuším jeden múdry človek "Jo, pořád se něco děje." ()

Galerie (59)

Zajímavosti (71)

  • Role Zeuse Carvera byla původně nabídnuta Laurenci Fishburneovi, který ji zpočátku odmítnul, protože chtěl vyšší honorář. Později si to rozmyslel, ale mezitím již byl místo něj obsazen Samuel L. Jackson. (Karlos80)
  • Ve filmu padnou zmínky o Donaldu Trumpovi a Hillary Clinton, kteří se o 21 let později proti sobě postavili jako prezidentští kandidáti v amerických prezidentských volbách 2016. (L_O_U_S)

Související novinky

Smrtonosná past 6 se Samuelem L. Jacksonem?

Smrtonosná past 6 se Samuelem L. Jacksonem?

16.04.2014

Loni v březnu šlo do kin už páté dobrodružství Johna McClanea. Akčňák Smrtonosná past: Opět v akci sice příliš kladných reakcí nenasbíral, jelikož ale vydělal 300 milionů dolarů, slavná série bude… (více)

Reklama

Reklama