Reklama

Reklama

Behemoth

(festivalový název)
  • Čína Bei xi mo shou (více)
Čína / Francie, 2015, 95 min

Režie:

Liang Zhao

Scénář:

Sylvie Blum
(další profese)

Obsahy(1)

Behemoth je biblická obluda, nepřemožitelná stvůra země. Po tisících letech se ukazuje, že onou obludou je sám člověk, který se rozhodl znásilnit nitro země, aby získal její bohatství. Netuší, že ničením krajiny to zdaleka nekončí. Obluda totiž nakonec začne zákonitě požírat samu sebe. Mocné filmové podobenství si jako předobraz pekla vybralo čínské doly: obří stroje, hluk, špínu, zdevastovanou přírodu, nemocné a umírající horníky. To vše padá na oltář nově zbudovaného města, v němž pak nikdo nežije. Alegorie se spoléhá na sílu obrazů a slova z Danteho Božské komedie, jež se stala tvůrcům inspirací. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Téma dobré, film ar-t-ristní, někoho si jistě dokáže podmanit. Pro praktický vhled do téže problematiky z jiného úhlu doporučuji z Jednoho světa vidět film The Chinese Mayor, nebo jestli na to někdy narazíte, tak dokumentární film The Land of Many Palaces, který se týká přímo Ordosu, ale na Jednom světě nakonec letos nebude. *~~ ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Dvě drobné výhrady: ani kumštovní hrátky s obrazem (po cestě nesené zrcadlo, akt v krajině, optické lomy...), ani vzletně básnivý komentář podle mě nezvyšují hodnotu díla; a co se týče jeho délky, míň je někdy víc. ()

Reklama

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Dokument byl nejenže stažen z kin, ale z internetu zmizely i veškeré zmínky o něm. (ČSFD)

Reklama

Reklama