Reklama

Reklama

Snímek Eternals představí zcela nový tým superhrdinů filmového vesmíru Studií Marvel. Epický příběh se odehrává tisíce let a sleduje skupinu nesmrtelných hrdinů, kteří jsou nuceni vystoupit ze stínů, aby se opětovně spojili proti nejstaršímu nepříteli lidstva, Deviantům. Film má vynikající herecké obsazení. Richard Madden exceluje jako všemocný Ikaris, Gemma Chanová hraje lidstvo milující Sersi, Kumail Nanjiani je kosmickou silou poháněný Kingo, Lauren Ridloffová je superrychlá Makkari, Brian Tyree Henry je inteligentní vynálezce Phastos, Salma Hayeková hraje moudrou duchovní vůdkyni Ajak, Lia McHughová je věčně mladá a přitom prastará Sprite, Don Lee je mocný Gilgamesh, Barry Keoghan je odměřený samotář Druig a Angelina Jolie je divoká bojovnice Thena. Kit Harington hraje Dana Whitmana. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (644)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Zatímco jeden kámoš mi většinu děje několik dní po premiéře vyspoiloval, a druhej odešel v půlce projekce a tvrdil jak nudná je to sračka, já jsem byl i přesto zvědav, jak s otvírákem nový éry Marveláckého univerza oscarová režisérka Chloé Zhao naloží. Ačkoliv jsem se po celých 150 minut ani na okamžik nenudil, jsem přesvědčen o tom, že kdyby se Zhao vykašlala na žánrový serepetičky okolo, mohla 'Eternals' pojmout výhradně jako artový komorní drama - potažmo jako psychologickou sondu do duší postav - s hlubším humanistickým přesahem, kosmologickými/mytologickými motivy a existenciálním podtextem o skupině polobohů, kteří se na pozadí vývoje lidské civilizace vyrovnávají jak se svou vlastní (nad)lidskostí, tak nesmrtelností, a zároveň do jejich intimních příběhů mohla i bezproblémově zakomponovat fikční expanzi MCU – a výslednýmu dojmu by to neubralo ani špetku poutavosti. Tím vším mohli 'Eternals' být, Chloé Zhao však schizofreně uvízla na půli cesty mezi melodramatickým filozofickým eposem a standardní blockbusterovou omalovánkou, takže na druhou stranu jsou 'Eternals' typicky monotematickou marvelovkou kde zas a znova jde o rádoby záchranu světa, která je k připosrání plná scenáristickejch anomálií, banalit a deus ex machiny, a která si povrchně hraje na něco víc. Upřímně, radši bych po celou stopáž dvou a půl hodin sledoval, jak spolu tahle banda kecá, než abych civěl na to, jak fightí s digitálníma příšerkama...... Samozřejmě, risk je zisk – je to jiný, je to inkluzivní, dospělejší, diverzita je plus, jde o projekt kterej kdejakou stereotypní komiksovku lehce strčí do kapsy – přeci jen, hrdinové zde krom záchrany světa řeší svá osobní traumata, krizi identity a celkem zásadní morální dilemata. Je nad slunce jasný, že tyhle aspekty jsou stejně super jako schopnosti samotných členů Eternals, a Chloé Zhao si za svý tvůrčí ambice zaslouží respekt – jenže k inovaci a autorský nezávislosti to má hodně daleko, což zamrzí. Laicky řečeno, oný jinakosti je žalostně málo. 'Logan' a 'Joker' dokázali jít na komiksový žánr odjinud, takže mě zaráží, proč to nešlo i tady. Potenciál tam byl. O tom jsem si stejně jist jako tím, že Země je kulatá. Možná jsem měl jen až moc vysoký očekávání, že opět půjde o komiksovku, která se bude vymykat žánrovým konvencím a mainstreamu – jenže skutek utek. 'Eternals' tak ve mě zanechávaj neuvěřitelně ambivalentní dojmy a zároveň jistotu, že se na ně znova už nikdy nepodívám..... PS: Makkari a Druig by si zasloužili sólovku. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Předně musím zdůraznit, že Eternals jsou jedním z těch zajímavějších marvelovských filmů. Jde o poměrně rozmáchlou a možná až přespříliš ambiciózní podívanou, jež nám jednak představuje jednotlivé hrdiny a hned je rychle dává do kolektivní akce, jako bychom kondenzovali všechny originy první fáze MCU až po týmovku Avengers do jednoho jediného filmu. Umíte si tedy představit tu tunu nezbytného představování a vysvětlování vs. málo akce (a když akce přijde, je to hroznej digibordel). Potěšilo mě však, že zde hlavní postavy poměrně unikátně řeší aspoň nějaké dilema, zda to, co činí, je opravdu správné, a zároveň i záporáci jsou lehce ambivalentní - do budoucna chci víc takového přístupu! A když už jsem byl tak tak ukolíbán tím poměrně působivým závěrem a prakticky rozhodnut, že tomu tu čtyřku nakonec vpálím, přišla asi nejhorší potitulková scéna marvelovského univerza, která jako by vypadla z animovaného Shreka a která devalvuje veškeré nadšení z předešlého dění, protože připomíná, že je to celé stále jen vykalkulovaný produkt. A když sám Marvel si svého „jinakého a ambiciózního“ filmu seriózně neváží, tak jak si ho mám vážit já? ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Blockbuster s poselstvím a silně bušícím srdcem, kterému snad i ta nálepka MARVEL tak trochu škodí. Nádherný historický výlet napříč tisíciletími stojící na dialozích mezi hodně různorodou skupinkou hrdinů. Jsem zvědavý, jak se na tuhle fázi bude nahlížet zpětně. Zda jako na snadno rozbitelnou, jako stolek z podzimní kolekce IKEA, a nebo jako na silnou páteř pro další vývoj MARVEL universa. Já svůj tip mám. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„SE ZEMÍ SE NĚCO DĚJE, MUSÍME NAJÍT OSTATNÍ …“   Po svižným úvodu přichází nuda. ETERNALS jako nejstarší hrdinové – v podstatě Bohové na zeměkouli, působěj jako partička filozofujících a bezemočních … možná superhrdinů, ale… Už hodinu před koncem vím, že je to nejhorší Marvelovka. Ne provedením, ale zajímavostí postav, dějem, emocema. Furt něco řešej, pohrávaj si s mysteriózníma myšlenkama, filozofujou a hovno z toho. Zlatá Wonder Woman. Česko (či jak si máme říkat?) se mělo přidal k zemím „Středního východu“ a zákázat distribuci. A Chloé Zhao ať si točí ty svý nezávislý dramata a filmy pro „mainstream“ nechá jinejm.   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Komiksy, ve kterejch figurujou ETERNALS a který začal Jack Kirby publikovat v roce 1976, neznám. 2.) Potěší mě vidět, jak se zachází s deviantama (bohužel s velkým „D“).  ///  Thx za titule „Vojtěch Kostiha“ a „robilad21“.                  PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  ***  NAPĚTÍ  * ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Čím viac je týchto marveloviek, čo spadajú do Avengers série, tým viac ma to prestáva baviť. Sú tu filmy s pôvodnými predstaviteľmi, ktorý pokračujú ďalej (Spider-Man, Doctor Strange, Thor) a bavia naďalej. No potom sú to filmy s novými hrdinami ako Shang-Chi alebo Eternals a tí ma moc nezaujali. Prvý menovaný bol ešte v pohode, ale toto mi prišlo dosť nasilu. V prvom rade, tu chýbajú herci a postavy, ktoré by ma zaujali. Nemôžem povedať, že nudia, ale určite si k nim nevytvoríte taký vzťah, aby ste si do vitrínky kúpili postavičku s Eternals. Jasné, možno to je blbé prirovnanie, ale chápete kam tým mierim. Proste moc nezaujmú. Herecké obsadenie mi síce problém nerobilo, ale keď vidím príbeh v ktorom tieto božské postavy vystupujú, je to trošku ako päsť na oko. Dovolím si teraz citovať komentár Cervenaka, ktorý to vystihol presne - "Už len tá základná idea, že ľudstvo sa vyvíjalo len vďaka tomu, že mu to diktovala nejaká partia nesympatických a detinských vesmírnych buzerantov, ma celý čas vytáčala do nepríčetnosti." A presne v tom je problém. Nepríde mi to moc uveriteľne, aby títo šašovia hrali bohov. S tých známejších mien je tu Salma Hayek a Angelina Jolie, ale sú to skôr vedľajšie postavy. Ďalej tu je Rob Stark s laserovými očami a bez supermanského plášťa. Nanjiani je tu ako komediant, ktorý sa mi sem moc nehodil, Gemma Chan je nevýrazná ako zvyšok jej tímu. Najviac ma zaujal Kórejec, ktorý vyzerá ako Wong s Doctora Stragea, ale nie je to Wong s Doctora Strangea. Nevadí mi, že sú tu bieli, čierni, žltí, či kakaoví, niečo ako transky a gayovia. Ale keď chýbajú dobré napísané postavy, je to veľký problém, aby vás film bavil. Herci nevýrazný, postavy nič moc a príbeh je síce taká Marvel klasika, ktorá ako inak nestrhne a predovšetkým je zbytočne rozťahaná až na dve a pol hodiny. Akcie a efekty v norme, ale nič s toho nenadchne, keď záporne postavy sú len digitálne postavičky. Najviac sa mi ľúbila asi hudba a zopár pekných IMAX záberov a to je na dobrý film málo. P.S.: za titulkami sú dve scény. Obľúbený soundtrack: Eternals Theme. 50% - 2* ()

Galerie (81)

Zajímavosti (94)

  • V jednom z flashbacků se vracíme do Mezopotánie, kde vidíme visuté zahrady Semiramidiny v Babylóně, zaniklou starověkou památku řazenou mezi sedm divů světa, kterou dle legendy nechala postavit královna Semiramis. Ve stejné scéně vidíme také Ištařinu bránu, osmou bránu babylónského vnitřního města, která byla zasvěcena bohyni plodnosti, lásky a války Ištar. Její rekonstruovanou kopii můžeme dnes vidět v Pergamonském muzeu v Berlíně. (Kubaaa97)
  • Typický bollywoodský tanec nebyl pro Kumaila Nanjianiho tak jednoduchý, jak čekal, a musel vzít několik tanečních lekcí, aby se na něj připravil. (NiWi)

Související novinky

Blade přišel na poslední chvíli o režiséra

Blade přišel na poslední chvíli o režiséra

28.09.2022

S novinkami kolem Marvelu se nám za poslední dny maličko roztrhnul pytel, ta poslední je ale zatím suverénně nejhorší z nich. Jen pár týdnů před začátkem natáčení totiž chystaný Blade s Mahershalou… (více)

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

Co chystá režisérka Chloé Zhao?

21.09.2022

Režisérka Země nomádů a Eternals Chloé Zhao uzavřela exkluzivní smlouvu se společností Searchlight Television, pro kterou nyní bude vyvíjet nové seriály. Searchlight mimo jiné produkoval právě první… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Reklama

Reklama