Reklama

Reklama

Šílený Max: Dóm hromů

  • Česko Šílený Max a Dóm hromu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zbytky zničené civilizace již téměř zmizely a poslední přežívající lidé se snaží najít nový model fungující společnosti. Stárnoucí Max se vydává do města Bartertownu, aby získal zpět svůj majetek. Město sice řídí despotická černoška, která si nechá říkat Teta Entita, je však značně závislá na dodavateli elektřiny, který si říká MasterBlaster. Ve skutečnosti jde o nerozlučnou dvojici inteligentního trpaslíka Mastera, který jediný ovládá výrobu elektřiny, a slaboduchého obra Blastera, který svého druha nejen chrání proti všem nebezpečím, ale je také jeho nosičem. Entita po Maxovi chce, aby zabil Blastera v souboji, který občas pořádá v zamřížované aréně, tzv. Kopuli hromu. Maxovi se podaří hloupého obra porazit, odmítne jej však zabít, čímž poruší pravidla hry "dva dovnitř, jeden ven". Za trest je vypovězen z města a spoutaný ponechán v poušti. Zachrání jej dívka Savannah z pouštního kmene dětí, které žijí v malé uzavřené komunitě u pramene vody. Max společně s několika staršími dětmi pronikne do města, osvobodí uvězněného Mastera a pomůže jim uskutečnit jejich sen. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (357)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Určitě nejhorší Max, ale před vysokorozpočtovou výpravou musí člověk stejnak smeknout. Bartertown se hemží propracovanými postapo kreaturami ve vynalézavým kostýmech a má to šťávu. Souboj s Blasterem je skvělý a je škoda, že přišel tak brzo. Hodně se mi líbilo, jak Maxe vyhnali do pouště a dali mu na hlavu tu znepokojivou masku. Pak ho bohužel najde banda retardovaných dětí a začne to být dost nuda. Najednou se tam moc nemluví a je to celé tak divně urychleně sestříhané. Optimistickej hudební doprovod tomu taky nepomáhá. Finální honička není špatná, ale kam se hrabe na intenzivní náser s tahačem z dvojky. Je to prostě nevyvážený film se skvělým začátkem a podprůměrným koncem. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Třetí díl ŠÍLENÉHO MAXE nenabízí Millerovu atmosféru (čistá apokalypsa), děj je prázdnější, napětí není tak silné a Mela Gibsona už to tak moc nebaví. Tak trochu zbytečný film, těším se na pokračování ŠÍLENÉHO MAXE opět v rukách pana Millera Mad Max: Fury Road. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Ohromný celosvětový úspěch druhého Šíleného Maxe vyvolal záplavu povětšinou druhořadých kopírek, které v 80. letech vládly videopůjčovnám. Režisér a scenárista George Miller na to zareagoval nečekaným tahem. Namísto toho, aby šel přímočaře vstříc divákům, kteří bažili po opakování předchozího snímku, vytvořil třetí díl série jako naprosto odlišnou variaci postapokalyptického mýtu. Dodnes povětšinou nedoceněný, ale o to více fascinující Dóm hromů, přitom právě v rámci celé ságy vyniká svou osobitostí a inspirativní výstředností, která spojuje prostředí postapokalypsy se zaniklými (western, noir) i populárními žánry své doby (dětské dobrodružky ve stylu Amblinu). Stejně jako v druhém filmu i tentokrát Max představuje legendami opředenou postavu v mýtech jedné postapokalyptické společnosti. Při tom se stává spíše průvodcem tímto bizarním novým světem, kde proti sobě stojí dvě ženy, které na svých bedrech nesou zárodky dvou nových, ale zásadně odlišných civilizací. (anotace pro maraton série v kině Aero, 2019) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Poslední Max předvádí variaci na již dříve řečené. Návrat organizace lidí ke kmeni, tlupě a vznik mytologie s náboženstvím se tu akcentuje více než v předchozím díle. Necítím se dvakrát povolaným k hodnocení, jak věrně - cargo kulty v našem skutečném světě však vykazují určité podobnosti s uctíváním Walkera bandou od ostatních odtržených dětí. Ovšem degresu civilizace do podoby Bartertownu přesvědčivost chybí. Logika jednání lidí však nikdy nebyla silnou stránkou Millerových výtvorů. Proč kupříkladu dávají Maxovi při vyhnání do pouště pravděpodobně nesmírně cenného koně? Proč se Bartertown nachází v poušti uprostřed ničeho, když lidé v okolí musí vědět, že děti o relativně pár kilometrů dál žijí v oáze plné vody (co ta prasata a lidi pijí?). Já vím, je to hloupé se takto ptát. S uvážením žánru, s uvážením, že vyprávění se na konci ukáže býti legendou o svatém Maxžíšovi, který vyvedl lid z pouště a teoreticky je vše povoleno. Ale zase na druhou stranu... všechno si povolit, to není moc odvážné... Takže... chvílemi to hezky vypadá dík bizarním kostýmům a rekvizitám, jinými chvílemi to nechtěně rozesmívá (střídání dravé a tesklivé hudby při smrti Mlátičky) a po většinu času dokazuje obnošenost předchozího dílu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl závěrečný třetí díl z akční trilogie Mad Max, nebylo mně jasné, co selhalo ve filmu jako první, ale negativní dominový efekt se postupně podepsal na celém vyznění filmu. Od castingu vedlejších rolí až po neschopnost podat film nápaditě a akčně. Mel Gibson je nejsvětlejším bodem na konci hodně černého tunelu, ve kterém vrazíte do Tiny Turner, protože si jí v té tmě nevšimnete. Proč byla do filmu obsazena, když nemá herecký talent ani co by se za nehet vešlo, to zůstalo nezodpovězeno. Nijak se nevyznamenalo ani to ostatní. S postupující sérií docházely nápady, ale to by přece nevadilo, kdyby se ve filmu o slovo hlásila akce. Místo akčních orgií, je film prošpikován kopou keců v post-katastrofické budoucnosti, ve které se octneme, ale z níž tvůrci téměř nic nevydolovali, a to její kulisy nevypadaly vůbec marně. Očekával jsem akční nářez, a oželel bych i nějakou tu absenci sofistikované myšlenky, ale že se budu tak nudit u třetího dílu, který měl být vrcholným zakončením celé série, jsem nečekal. V tomhle filmu všechno podstatné selhalo. Gibson a výprava zbabraný dojem nemohli vytáhnout do smířlivější roviny. 40% ()

Galerie (128)

Zajímavosti (21)

  • Původně mělo jít o film o dětech, žijících bez rodičů, kteří si představují, kým by chtěly být. Jedno by si představovalo Maxe (Mel Gibson). (ČSFD)
  • Jedediahovo (Bruce Spence) lietadlo je Transavia PL-12 'Airtruk', jednomotorový poľnohospodársky dvojplošník z roku 1965. (m.a.t.o.)

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Reklama

Reklama