Reklama

Reklama

Pátek třináctého 2

  • USA Friday the 13th Part 2 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jason Worhees - o kterém si všichni mysleli, že se utopil v Crystal Lake - se vrací s obrovským arsenálem zbraní a mstí se neznámým lidem, kteří táboří u jezera. A začíná hrůzostrašná podívaná! Pět let po masakru rozpoutaném v nově otevřeném prokletém táboře Křišťálové jezero šílenou Pamelou Voorhees, nesmyslně mstící nešťastné utonutí svého syna Jasona, je zprovozněn sousední tábor. Jenže Jason nezemřel a nezemřela ani žízeň jeho matky po pomstě na nové generaci táborových vedoucích a každém, kdo se motá kolem. Začíná další bouřlivá noc u Křišťálového jezera a s ní další hrůzná jatka. Pokračování úspěšného kempařského slasheru Seana S. Cunninghama debutujícího Steva Minera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Jason nešika. Příběh se oproti prvnímu dílu neposununul ani o milimetr kupředu, dokonce ani nezůstal přešlapovat na místě, vlastně zůstal na míle daleko za prvním dílem. Vraždy neoriginální a nebývale nudné (snad zaujal jen vozíčkář), atmosfára nulová, herci příšerní, kozy zůstaly zahaleny (ve slasheru, to jako vážně??), když nepočítám tu ploštici. A Jason, nejen, že je nešika a zakopává přesně ve chvíli, kdy to hlavní hrdinka potřebuje, ale celkově je to strašlivej tragéd...s pytlem. Bída. 45% (Ne)těším se na (ne)kvalitu dílů následujících. Pokračování (a že jich je) předem neodsuzuji, ale musí mi umět nabídnout něco nového (zábavného) a rád budu hvězdičkovat. Dvojka v tomhle totálně selhala. Nuda, neinvence a šeď. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Ani ve dvojce Pátku třináctého ještě není klasické vzezření Jasona s jeho maskou a mačetou. Místo toho tu máme jakého si "bag-mana", který má na sobě jakýsi papírový pytel s dírou na jeho jedno vidoucí oko. Je to trošku creepy, ale rozhodně se nedá říct, že by to byl nějak stylový vzhled. Máme tu ještě víc teenagerů než v jedničce a holky jsou ještě víc sexy, ale jinak jsou to ještě větší ňoumové a ploché charaktery. Jason je začne poměrně rychle vraždit, a to s žádnou velkou představivostí. Často jen Jason používá jako správný vidlák vidle. Postavy se mi mezi sebou docela pletli, a tak jsem pak velmi rychle ztrácel přehled o tom, kdo je ještě živý a kdo ne. Celkově je dvojka Pátku dost slabota. Slasher, kde toho není moc zajímavého. (5/10) ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Ve dvojce už nemá cenu se vyhýbat spoilerům, protože poprvé a už navždy se ujímá mačety, sekery, nože, vidlí, krumpáče, sekáčku, kladiva, šroubováku a pily rámovky sám Jason. Naučil se umění přežívat svou smrt, což ještě zopakuje mnohokrát, a vydává se na dlouhou cestu za pomstou na všech, kteří se pod jeho nástroje zkázy dostanou. Tady ještě nedosahuje onoho charisma vražedného bezduchého terminátora, byť už má slušně našlápnuto, dojem kazí jeho vcelku vychrtlý představitel Warrington Gillete a zejména maska v podobě zavázaného pytlíku od mouky. Steve Miner, který už se podílel na produkci prvního dílu, se nepokouší o nic nového, což je na jednu stranu dobře, protože se mu podařilo udržet minimálně co do prostředků vytváření napětí to dobré. Na druhou stranu se de facto díváme na ten samý scénář, který se liší snad jen identitou vraždícího maniaka. Opět tu máme skupinku táborových vedoucích u Křišťálového jezera určených k likvidaci, v níž snadno identifikujeme ty, kteří se později s Jasonem utkají v poslední bitvě o přežití. Tady se musím pozastavit u hlavní hrdinky (Amy Steel), která zpočátku vypadala daleko sympatičtěji a přesvědčivěji než její předchůdkyně (Adrienne King), bohužel v závěru z ní scénář udělá naprosto vylízanou pizdu, která má místo mozku z piva kostku a právě finále, které je bohužel ještě trapnější než minule, mě dovádí ke čtyřem hvězdám. Jinak vytýkat Jasonovi nedostatek gore je trošku mimo, nejen tento díl totiž prošel drastickými úpravami díky zásahu MPAA a mnoho brutálních útoků páně Voorheese tak ztratilo na své nechutné přitažlivosti. A ano, Pátky, snad až na ten první, nikdy nepobraly příliš fištróna a překvapením může být pouze to, zda tentokrát Jason zvolí úder mačetou do hlavy nebo zásun krumpáče do prdele, každopádně navždy zůstanou ve zlatém fondu každého pravověrného fanouška slasheru. Až na specifickou Noční můru nic dokonalejšího totiž v téhle krvavou zábavou posedlé a pro mnohé i pokleslé odnoži hororu nenajdete. Silně nedoporučuji zapřisáhlým milovníkům dobrých filmů a originality. Edit komentáře a hodnocení přesně na den magických 13 let od posledního zhlédnutí. (Původní komentář odeslán za Jasonem do pekla, původní hodnocení kupodivu stejné) ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Tak jako Noční můra v Elm Street má i Pátek třináctého slušný mysteriozní základ a vyvraždovat se začalo až v dalších dílech. Jason Voorhees s pytlem místo hokejové masky se tu poprvé objevuje na scéně a to znamená začatek jednoho z největších vrahů dějin filmu. Tento lesní netvor zavraždí každého, kdo vstoupí na jeho území. Přesto že ještě není tak silný, je neskutečně vynalézavý. Celá tato série není založena ani na ději, ani vyloženě na brutalitě a přesto je to základ teenage slasherů. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jason poprvé promluvil a hned je to znát. 10 zářezů na rukojeti mu již nikdo neodpáře. Režie se chopil Steve Miner a na kvalitě se to projevuje. Přestože teda ani první díl nebyl nikterak slabý. Nejvíce mi bylo líto sympaťáka na vozíčku, ale na city Jason prostě nehraje. Vozíčkář + mačeta v hlavě = 1:0 pro Jasona. PS: Copak ti lidi nemůžou jezdit k jinému jezeru? :) 70% ()

Galerie (141)

Zajímavosti (38)

  • Odhalená scéna s Martou Kober (Sandra) byla vystřižena, protože nebyla v době natáčení plnoletá. (Fenk)
  • Když se poprvé na scéně objeví Jason (Warrington Gillette), vidíme jen jeho nohy, jak se pomalým krokem blíží k domu, kde bydlí Alice Hardy (Adrienne King). Nohy ale nepatří muži, nýbrž ženě. Je to jediná scéna, kde Jasona hraje žena, konkrétně kostýmní výtvarnice Ellen Lutter. (Stocki)

Reklama

Reklama