Reklama

Reklama

Sedmilhářky

(seriál)
  • USA Big Little Lies (více)
Trailer 2
USA, (2017–2019), 11 h 48 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

David E. Kelley

Předloha:

Liane Moriarty (kniha)

Scénář:

David E. Kelley

Hudba:

Sam Williams

Hrají:

Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Laura Dern, Adam Scott, Zoë Kravitz, Parker Croft, James Tupper, Sarah Baker (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Minisérie Sedmilhářky je adaptací stejnojmenné knižní předlohy australské spisovatelky Liane Moriartyové, která obsadila první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times. Temné komediální drama, v němž několik předních hollywoodských hvězd podává mimořádné herecké výkony, se odehrává v kalifornském městečku Monterey a začíná podezřelou vraždou na benefiční akci základní školy. Přestože totožnost oběti i pachatele zpočátku zůstává záhadou, vše nasvědčuje tomu, že v pozadí zločinu stála rivalita a tajemství obklopující trojici matek – Madeline (Reese Witherspoon), extrovertní a živelnou ženu v domácnosti, která v srdci chová zášť vůči exmanželově nové mladší ženě Bonnie (Zoe Kravitz), instruktorce jógy se zenovým přístupem k životu; dále Madelininu nejlepší kamarádku Celeste (Nicole Kidman), bývalou právničku žijící ve zdánlivě dokonalém manželství s mladším mužem (Alexander Skarsgård); a Jane (Shailene Woodley), svobodnou matku s temnou minulostí, kterou Madeline a Celeste vezmou pod svá ochranná křídla. Děj příběhu je prokládaný scénami z výslechové místnosti, v níž ostatní rodiče a školní zaměstnanci vypráví zákulisní drby o spojenectvích a rivalitách mezi místními obyvateli, především pak o Madeline a její úhlavní nepřítelkyni, vlivné a úspěšné pracující matce Renatě Kleinové (Laura Dern). V průběhu sedmi napínavých, černě humorných epizod vychází najevo, jaké tajemství každá z žen skrývá, a postupně se dostáváme až k oné osudné noci. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (330)

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výtečně zpracovaná psychologická vztahovka s krimi (pod)zápletkou, kde se (velmi chytře a vkusně) řeší hlavně věci jako mateřství, domácí násilí, dětská šikana, pokrytectví, maloměstské žabomyší války apod. Navíc je to feministické v tom asi nejlepším smyslu slova - ženské postavy jsou výjimečně plastické a proto působí velice realisticky a nejednoznačně. Herecké výkony super (jakože fakt naprostá první liga!), což asi nikoho moc nepřekvapí například u Nicole Kidman, u Reese Witherspoon už ale možná ano (minimálně mě). A to navíc hraje postavu, jež by v podání nejedné slabší herečky snadno vyšla jako nesnesitelná pizda... Opravdu dobrá podívaná. A určitě nejen pro ženy! S01: 90 %; S02: 80 % ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vypadalo to na nudné holčičí tlachání, ale poměrně brzy se z toho vyloupl dost originální projekt. Mou pozornost si to každopádně získalo - a sedm dílů uteklo jako nic. Ale nevím, co na to chlápci... :) Název se mi taky líbil, leč vystihující zrovna moc není - oproti jiným žánrově podobným záležitostem se tam lhalo vlastně jen velice maličko. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

"Zoufalé manželky" na menší ploše a víceméně bez černého humoru, který mi v tomto případě ani nechyběl. Seriál se pyšní netradičně pojatou "detektivní" linkou (oběť ani viníka jsem do samotného odhalení neuhádla), dokonalými hereckými výkony (ze Skarsgårdova násilníka mám doteď husí kůži) a prima soundtrackem. Přečtu si předlohu. Edit po druhé sérii: Jedeme dál v zajetých kolejích, všechny holky jsou skvělé, ale v této sezóně si mě nejvíc získala dějová linka Renaty. A samozřejmě soud mezi dokonalými Nicole a Meryl. Skoro 5*. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S Kelleym som sa zoznámil už cez seriál Sharp Objects, ktorý bol ale pre mňa veľmi depresívnou nudou. O to viac ma zamrzelo, že ho vlastne točil Jean-Marc Vallée, ktorého Klub poslednej nádeje považujem za dôležitý film. Preto som sa k Big Little Lies odhodlával dlho. Musím sa ale priznať, že som zostal milo prekvapený. Všetko je tu skvelo vyvážené. Či už výrazná formálna stránka, ktorá núti so záujmom sledovať všetky možné dejové zvraty, ako aj emocionálna drobnokresba, ktorá nám pomáha si aj napriek počiatočnej neistote a odporu zaľúbiť hlavné postavy ( mužské aj ženské). Ich vzájomné rozhovory, chyby, postrehy a konfrontácie pôsobia skutočne a povyšujú pipky ( ako boli prezentované v prvej časti) na plnohodnotné, inteligentné a chyby robiace ženy. Nicole Kidman bola perfektná. Zo všetkých postáv som si ju obľúbil najviac a jej tiché trpenie dokázalo na konci veľmi pekne vykresliť potrebnú katarziu. Herecky, hudobne, významovo, scenáristicky a aj režijne veľmi dobre zvládnuté dielo, ktoré aj napriek mojim subjektívnym chybám ( rozhovory s bandou susedov a učiteľov, predvídateľný vinník šikany) pôsobí komplexne, citovo a emočne úprimne a hlavne sa na neho dobre pozerá. Za mňa obrovská spokojnosť. 1.séria 90% Stále sa snažím dať emócie trošku dokopy. Nikdy by som si nepomyslel, že ma takýto typ seriálu tak chytí. Ťažko sa mi píše o tom prečo si to pozrieť. Pre mňa to nemalo žiadnu chybu. Minimálne nie takú, aby som na ňu vyslovene ukázal. Druhá séria sa nesie v trošku inom duchu, ako tá prvá. Čo je ale obrovskou kvalitou celej série je, že prehlbuje nevypovedané. Dáva scény a rozhodnutia z prvej série do logických súvislostí. A to je veľké plus. Na prvý pohľad banalita, ktorá sa dala vyriešiť bez celej tej drámy, má odrazu hlbší kontext. Ten sa odvďačí pozornému divákovi veľmi silnými poslednými epizódami, kedy nastáva ten povestný skok viery a kedy pokánie môže byť( ale aj nemusí) novým začiatkom. Katarzia sa v mojom prípade dostavila. Finále viac než uspokojivé. Potešila by ma ešte tretia séria ( mám rád tie postavy), ale aj keby to celé skončilo takto, nemohlo to dopadnúť lepšie. Herecký koncert všetkých zúčastnených. 2.séria 100% ()

domkis 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál zaměřený na složité mezilidské vztahy a nechybí mu ani krimi zápletka. Začala jsem se dívat a nemohla přestat. Když jsem to dokoukala, musela jsem nad tím ještě tak týden přemýšlet. A to je pro mě známka toho, že to byl zážitek, který stojí za to. Nesmím opomenout ani super hvězdný obsazení, prostředí, kde se seriál odehrává a za mě i super soundtrack. To tomu celému příběhu ještě dodává plusový body. Doporučuju všem a těším se na druhou sérii. ()

Galerie (289)

Zajímavosti (26)

  • Postava, kterou hraje Meryl Streep, byla psaná s tím, že si ji zahraje právě tato herečka. I z tohoto důvodu pojmenovala autorka knižní předlohy Liane Moriarty postavu skutečným křesním jménem Meryl Streep, tedy Mary Louise. (oli009)
  • Reese Witherspoon a Nicole Kidman se během natáčení první série tak sblížily, že si Reese dokonce koupila dům hned vedle domu Nicole v jejím rodném Naschvillu. (oli009)
  • Názvy jednotlivých epizod pocházejí buď z názvu písně nebo z části jejího textu. (oli009)

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Batman našel svoji Catwoman

Batman našel svoji Catwoman

15.10.2019

Můžete spustit fanfáry, Batman režiséra Matta Reevese totiž oficiálně obsadil Catwoman. Po mnoha spekulacích, kdy se o roli v Hollywoodu ucházela snad polovina atraktivních hereček pod třicet, totiž… (více)

Drama v pozadí úspěšných Sedmilhářek

Drama v pozadí úspěšných Sedmilhářek

13.07.2019

Kabelovka HBO našla v seriálové adaptaci Sedmilhářek od autorky Liane Moriarty nečekaný hit. A to až do takové míry, že po úspěchu na Emmy přemluvila spisovatelku, aby vymyslela pokračování. Hlavní… (více)

Reklama

Reklama