Reklama

Reklama

13. komnata - Série 11 (2015) (série)


13. komnata Veroniky Kašákové (S11E11)

(epizoda)

Obsahy(1)

Finalistka soutěže krásy zažila domácí násilí i pobyt v dětském domově. Své trauma zpracovala v úspěšné knize. Veronika Kašáková je krásná mladá žena, modelka a finalistka prestižní soutěže o nejkrásnější Češku, která o korunce královny snila od dětství. Nebyl to rozmar, byl to pohádkový sen, v jehož uskutečnění ani nevěřila. Byl to útěk, snový ráj všemi obdivované a milované krásky jako protiklad peklu, které připomínal její život.
Po rozvodu rodičů vyrůstala se svým starším bratrem v domácnosti matky narkomanky s jejím přítelem, drogovým dealerem. Veronika ve svých útržkovitých vzpomínkách na rané dětství vnímá maminku jako oběť. Pamatuje si, jak matka doma tančí, zpívá a objímá svou dceru, ale současně ji děsí vzpomínky na neustále přítomnou samotu, strach, křik a hlad. Byla svědkem mnohého hrůzného domácího násilí.
Pro Veroniku bylo vysvobozením umístění do dětského domova ve Vysoké Peci, kam se dostala ve čtyřech letech. Tenkrát ji i s bratrem matka zanechala uprostřed města v taxíku a odešla od nich. Po několika letech řídkých návštěv v dětském domově a slibů o nápravě ponechala svou dcerku v naději, že na její osmé narozeniny zase přijde. Nepřišla už nikdy. Dala souhlas k adopci.
K té ale nedošlo, vlastní otec souhlas nedal. Naopak se o děti zajímal, brával si je k sobě na víkendy a prázdniny, ale v době dospívání si vzal k sobě jen jejího bratra. Pozadí této „zrady", jak tehdy Veronika otcovo rozhodnutí vnímala, se dozvěděla později od vychovatelky Hany, jež kdysi otci doporučila, aby dceru v domově zanechal, že jí tam bude lépe. Znala Veroniku, měla ji jako druhou dceru a tušila, že výchova otce by byla pro ustrašenou dívenku příliš přísná. Dcera se chtěla otci za každou cenu zavděčit a nedokázala plnit jeho nároky. V období dospívání ji pronásledoval pocit, že je méněcenná, ošklivá, její život nemá smysl a sama si může za vše, co ji potkalo.
Pracovala na sobě, zkusila modeling a postupně se dokázala postavit svým pochybnostem, přesvědčovala se o své síle a vidině úspěchu. Zažila i propady, například po odchodu z dětského domova ve snaze o vlastní svobodu spadla do dluhové pasti, se kterou se dodnes potýká a z níž hledala východisko úspěchem v soutěži krásy. Ten se nepodařil, ale i díky tomuto neúspěchu zjistila, kdo je a jakou cestou má jít.
O všem, co zažila, napsala ve svých šestadvaceti letech knihu, otevřenou zpověď, která může šokovat svou intimitou a po vydání se vyšplhala mezi nejprodávanější tituly.
Všem odpustila, setkala se po letech se svou matkou a znovu k sobě začaly nacházet cestu, jen vztahy s otcem jsou zatím zatíženy nevyřčeným. Rodiče nezatratila, byť ví, že léta, která neprožili spolu, jim už nikdo nevrátí. Žije s přítelem a má velké plány do budoucna.
Chce pokračovat v modelingu, ale už to není její hlavní touhou. Ráda by se věnovala dětem vyrůstajícím mimo rodiny. I ve své další knize se tomuto tématu věnuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bolavá, ale statečná. O své cestě z dětského domova až do záře reflektorů přehlídkových mol napsala knihu. A teď se podělila i v tomhle dietním podání v rámci 13. komnaty, kterou už pár let kvůli bloudění v kruhu nemusím, ač se tahle duše má zrovna kam otvírat. Rodiče si holt nevybíráme, děvče to má nicméně srovnané. ()

anitae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud bylo vyprávění pravdivé tak dětství a dospívání holka asi lehké neměla, ale nevím proč nějak jsem všemu nevěřila, i když kniha může stát za přečtení. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama