Reklama

Reklama

Démon

Trailer 3

Obsahy(1)

V inteligentním duchařském hororu, který navazuje na starou židovskou legendu o dybbukovi, posedne ženicha neklidný duch přímo uprostřed veselky. Piotr (izraelský herec Itay Tiran) přijíždí z Anglie, aby se oženil se svou krásnou snoubenkou Žanetou v rodinném domě na polském venkově. Polorozbořenou usedlost jim věnoval jeho budoucí tchán a Piotr se už nemůže dočkat, až z ní vybuduje domov pro svou novou rodinu. V předvečer svatby však najde při obhlídce pozemku pohřbené ostatky lidského těla. Chování Piotra, který je pronásledován svým děsivým objevem, se stává stále bizarnějším, zatímco kolem něj probíhá tradiční polská veselka s mnoha hosty, pitím, hudbou a tancem. Piotr je záhy přemožen zdánlivými epileptickými záchvaty, vyděsí svou nevěstu a pobouří tchána. V průběhu noci vyjde najevo, že je na svatbě nezvaný host - židovská dívka, která je nejen osamělá, ale taky dočista mrtvá. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (63)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Svatba vymknutá z kloubů. Film o pokládání otázek a utíkáním před odpověďmi. Svatebčané v alkoholovém opojení odmítají racionálně řešit nakupené problémy týkající se nalezené kostry a bláznivého ženicha, podobně jako se v alegorické rovině polský národ jen problematicky vyrovnává se svou minulostí. Démon je film vyprávěný jakoby v opojení smyslů, pod vlivem. Velmi dovedně předvádí ten stav, kdy člověk trochu vnímá, trochu blouzní, motá se po světnici a je jako kdyby mimo sebe. Zde se do toho připlete ještě jakýsi duch dybbuk, ale to je spíše méně důležité. Je to art, ale art divácky vděčný, atmosférický, opojný a až překvapivě vtipný, na mnoha místech se celý sál s chutí smál. Wrona byl velký talent a je ho škoda. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Tomuto počinu by spíše slušelo přízvisko komedie. S hororem nemá Demon totiž pranic společného, jelikož polovinu filmu sledujeme vtipné opilecké činy či úvahy svatebních hostů, přičemž druhou polovinu sledujeme vtipné pokusy režiséra nastolit nějakou jednotnou hororovou atmosféru. Netřeba dodávat, že jeho snaha vychází naprázdno, což má za následek to, že po většinu času budete, tak jako já, nechápavě zírat na obraz a v mysli si promítat obrázky, na kterých bude po většinu času figurovat nápis WTF. ()

Reklama

stration 

všechny recenze uživatele

To bylo divný. Ale celkem mi to sedlo. Banda ožralých Poláků na svatbě, která nedopadne úplně podle představ novomanželů ani hostů. Atmosféra dobrá, výborná kamera a celé nasnímání včetně použitých filtrů, režijně originální. Velice se mi také líbily herecké výkony, které filmu dodávají na autentičnosti. Konec je zajímavý, na zamyšlení. Celkově vzato to sice není úplně pecka, ale co se tohoto typu filmů týče, můžeme se od našich severních sousedů hodně učit. Škoda režiséra. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Komorní, až divadelní (ano, dokážu si to představit jako divadelní hru) s notně velkou nadsázkou polský Vymítač ďábla aneb když na polskou veselku zavítá dybuk. Jenže tohle by bylo hodně povrchní přirovnání. Wronův film nakládá jak s tradiční židovskou legendou o dybukovi, tak se ohlíží po ne vždy příjemných úsecích polské historie. Film mě zaujal hlavně střízlivým, až realistickým pojetím, nádherným prostředím, hodně dobrými postavami (otec nevěsty, matka nevěsty, ostatně i nevěsta samotná, ale hlavně na svatbě přítomný doktor), až typickým polským humorem (znovu doktor, klasické řešení svatebního problému - všechny ožrat) a vnitřně nepříjemnou atmosférou a děsivostí vycházející z povahy/polohy "dělejme, že se nic nestalo". Chápu, že většinovému a mainstreamovému horrorovému divákovi to asi moc neřekne, ale když se do toho dokáže člověk ponořit, dokáže si to užít. Já si to užil. A ať už zdejší přispěvatelé a přispěvatelky píší jak chtějí, že tohle s horrorem nemá nic společného, pravdu rozhodně nemají. 3,5* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Démon. Minulosti? Alkoholu? V nitru každého z nás? Sardonická veselice, při které chlast teče proudem a dybbuk s vodkou nemilosrdně obnažují lidské charaktery a národní svědomí. Horor za tím nehledejte, to by se museli vykašlat na ducha z židovského folklóru a ještě více oloupat povahy destiláty uvolněných svatebčanů. Jsem přesvědčen, že wedding planner z Melancholie Udo Kier by kolem nich chodil s teatrálně zakrytým obličejem, aby je neviděl.. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Krátce po premiéře filmu na Polském filmovém festivalu v Gdyni spáchal režisér Marcin Wrona sebevraždu. Manželka ho našla v ranních hodinách oběšeného v hotelovém pokoji. (klukluka)
  • Snímek je věnován staré židovské folklorní legendě o dybbukovi, tj.duši zemřelého, která ovládne živou bytost. (majky19)

Reklama

Reklama