Reklama

Reklama

Bakaláři - Série 10 (1981) (série)


Výfuk (S10E32)

(epizoda)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1981, 13 min

Obsahy(1)

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu – až se ucho utrhne. A tak dlouho se jezdí s autem na chalupu – až se utrhne výfuk... Jak to chodilo za socialismu, když bylo potřeba něco sehnat? Jako v pohádce o kohoutkovi a slepičce. Když zákazník (K. Augusta) potřebuje sehnat výfuk ke svému vozu, v Mototechně se mu vysmějí. Dají mu ale tip na kováře, který by ho mohl vyrobit. Ten slíbí, že výfuk uková, když mu muž sežene pneumatiky k jeho vlastnímu vozu. Ty pneumatiky by byly, pokud by muž zajistil pro rodinu prodejce pobyt na horách v době jarních prázdnin. A tak to pokračuje až do pointy, kterou by vážně byla škoda prozrazovat. Půvabná absurdní povídka ze života reálného socialismu velmi pobaví, zvláště když postavy všech prodavačů, kovářů a různých zaměstnanců sehraje Vladimír Menšík sám... (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

bouchy02 

všechny recenze uživatele

Tak meruňky jako protihodnotu za dob počínající demoralizace a nedostatkovosti úplně všeho může nabízet opravdu jen Augusta. Ale Menšík tu svou víceroli hraje dobře a i pointa je dobrá. S tímhle schématem 'něco za něco' se dá vyhrát, proběhlo to například i v M*A*S*H (a vlastně to trochu kombinuje i Příběhy Alfreda Hitchcocka - díl Perfektní plán :) ) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cenzura normalizovaného Československa pustila tuto satiru o tom, kterak socialistické hospodářství nefunguje, nicméně mnohé další filmy uzavřela do trezoru či významně ovlivnila. Když odmyslíme kritiku tehdejšího trhu, odvíjí se před námi zfilmované peripetie obyčejného člověka, který potřebuje službu. Pero scénáristovo opět jistojistě zasáhlo velmi významně, ale navázání povídky na pohádku je vtipné a neotřelé. Již filmem "Jáchyme, hoď ho do stroje!" line se poselství o (ne)braní úplatků, nicméně pointa tohoto dílka jde nečekaně o humorný krok dále. Zajímavé a potěšující je obsazení Vladimíra Menšíka do všech možných rolí, kromě babičky, stejně tak jako "slepička" Karla Augusty. ()

Reklama

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tohle, si budu pamatovat." Motoristický příběh, natočený podle zadaného tématu "Nevíš o nějaké protekci?", vyprávějící formou hraného dokumentu o tom, kolik toho člověk musí někdy udělat, aby něčeho dosáhl a že je někdy každá práce marná, ve kterém hraje Vladimír Menšík kromě sebe, ještě vedoucího prodejny Studničku, kováře Pradlenku z Babic, pana Kozu z pneuservisu, recepčního v hotelu, pana Horu ze hřbitovní správy a řidiče Avie. ()

argenson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle snad ani není bakalářština ze života. To vypadá jak na objednávku napsaná jednohubka pranýřující výměnný obchod vládnoucí za socialismu v době všeobecného nedostatku. Řekl bych, že i herci naznali, že není nutné do toho dávat moc umu a naštěstí to celý nemá ani čtvrthoďky. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tu dobu určitě choulostivé téma ale v satirickém podání příběhu o kohoutkovi a slepičce v podání krásně naivního Karla Augusty a šestirole Vladimíra Menšíka velice příjemný a pohodový příběh ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Natočeno v Praze. (SONY_)

Reklama

Reklama