Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Íránský dokument o cestě jednoho filmu za Oscarem, ale i na pozici hlavního společenského tématu celého národa. V ranních hodinách 27. března 2012 část Íránců seděla napjatě u televizních obrazovek a přes satelity sledovala ceremoniál předávání cen Americké filmové akademie, Oscarů. Úplně poprvé v historii byl v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, a dokonce i Nejlepší scénář nominován íránský film, Rozchod Nadera a Simin režiséra Asghara Farhádího. Získání mezinárodně sledované ceny bylo velkolepým vyvrcholením příběhu filmu, který tou dobou už nebyl pouze autorským dílem, nýbrž veřejnou záležitostí, k níž se vyjadřovali nejen kritici, ale v prvé řadě se o něm bavili obyčejní lidé. Pro ně se stal zosobněním témat, která dlouho íránskou společností probublávala. Navíc v době, kdy světová média mluvila o amerických sankcích vůči Íránu, eskalující situaci a dokonce i hrozbě válečného konfliktu, přednesl režisér na celosvětově sledovaném ceremoniálu mírové poselství, které řadu Íránců naplňovalo hrdostí i nadějí.
Dokument se zaujetím, ale i nadhledem zachycuje přijetí filmu mezi obyčejnými lidmi a jeho úspěchu v zahraničí, kulminujícího Oscarem. Vedle rozhovorů s tvůrci i náhodnými kolemjdoucími zahrnuje také unikátní záběry autentických reakcí ze sledování předávání Oscarů v různých domácnostech v Íránu. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dokument, který svými prostředky vypovídá o dnešním Íránu stejně jako hraný Rozchod Nadera a Simin. Mimochodem, na poměry přísné íránské cenzury si taky dovolí být hodně otevřený až drzý. Celkový dojem: 90 %. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tu som sa o realite v Iráne dozvedel o niečo viac, ako v samotnom filme. Obligátne zábery z festivalov a z odovzdávania cien boli povinnou jazdou, ale zaujímavejšie boli reakcie ľudí a diskusie o filme na verejnosti, to mi trochu pripomenulo naše čsfd, tie hádky o význame filmu a konaní postáv. Diskusie u odborníkov a kritikov zdôrazňovali kontroverznosť filmu a vyzeralo to ako nejaká iránska nová vlna, uvidíme, či vydrží dlhšie, ako tá naša zo šesťdesiatych rokov a či povedie k vážnej zmene v spoločnosti. Film o filme samozrejme netreba pozerať pred filmom, pretože je plný spoilerov, buď priamo z filmu alebo v diskusiách. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

No, tak hlavně, že Rozchod "porazil" na Oscarech film sionistického režimu (myšlen izraelský snímek Notefoot), jak mnozí mírumilovní Íránci nezapomněli zdůraznit. Ale jinak podobnost islámské republiky s bolševickou totalitou značná, stačí vědět, co se (ne)dělo v 80.letech, když Jaroslav Seifert dostal Nobelovu cenu za literaturu. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama