Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (524)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Samota, tíha a nekompromisnost vládnutí. Do toho rozhárané otcovsko-synovské vztahy na obou stranách kanálu. Nepochybně v tom na nejednom místě rozpoznáte shakespearovská témata, dialogy, postavy i proslovy. Ovšem nejedná se o přímou adaptaci jeho "Jindřichů", jakkoli inspirace jimi je stejně tak nepřehlédnutelná jako chtěná. Každopádně poctivý, působivě nasnímaný, v blátě si rochňající i výtečně odehraný (především triem Edgerton-Harris-Chalamet) historický snímek. O co komornější, o to lepší. A že komorní je tedy dost. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Vypadá to krásně. Adam Arkapaw, který už kameru dělal třeba u Kurzelova Macbetha nebo nebo Kurzelovy adaptace Assasin´s Creedu prostě s obrazem umí moc hezky a dokáže skvěle zachytit bitvu i prostou slovní přestřelku mezi dvěma lidmi. Samotné podání zpracování už za mně tolik nefunguje. Postav je mnoho a mnoha se zas tolik prostoru nedostane. Na filmu je vidět, že jeho realizace musela být náročná, každej se snažil co to šlo a někdo se fakt snažil prodat audiovizuální historickou řezbou, která se zároveň strašně pokouší mít Shakespearovský nádech, jenže ho ve finále nemá spíš vůbec. Na Chalameta jsem si musel zvyknout ale od druhý půlky už na mně fungoval, všichni ostatní hrají dobře. Zároveň ale fakt nemám krom vizuálu fakt nic zrovna vyzdvihovat a za nějakou dobu už si z filmu budu pravděpodobně pamatovat jenom Roberta Pattinsona s francouzkým přízvukem a divnou parukou. Pattinson i Chalamet tu potvrzují statusy jedněch z nejlepších mladých herců současnosti, samotné to ale k nějakému velkému nadšení nestačí. Zvlášť když se Chalamet i Pattinson herecky jinde vyřádili výrazně více.... ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Svojím intelektom a nadhľadom nevídaný film, ktorý mi pripomenul, ako silný môže byť historický film bez patosu. Každý moment, ktorý by mohol končiť ováciou armády, či slzuchtivou scénou, je strinutý alebo premlčaný. Najepickejší komorný film, ktorý som kedy videl, a ktorý svojou schopnosťou vykresliť skutočné bremeno vládnutia a stredoveku - bude patriť medzi moje večné favority. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Netflix pokračuje v záplavě svých drahých originálních filmů a musím přiznat, že ač mne trailery nezaujaly tolik jako loni u Outlaw King, jsem o to víc příjemně překvapen, ba dokonce nadšen. Timothée Chalamet se bezpochyby stane velkou hollywoodskou hvězdou (Duna!) a opět se ukazuje, že s dobrým režijním vedením ze sebe vydá epický výkon. A vůbec, devízou celého filmu je jeho kvalitní obsazení, Joel Edgerton už dlouho neměl tak skvělou roli (navíc s Bradem Pittem produkoval) a jestli mě z vedlejších rolí někdo bavil nejvíce, tak to byl rozhodně Sean Harris. 140 minut uteče jako voda, režijně je to naprosto bezprecedentní dílo za 10/10 a nenudil jsem se ani minutu. Závěrečná epická velká bitva už je jen třešničkou na lahodném dortu plném vynikajícně nasnímaných záběrů a nádherné výpravy. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

David Michôd natočil bezesporu kvalitní, historické drama, o tom žádná. Nicméně pořád i několik hodin po jeho skončení zůstává lehká, vážně jen lehká pachuť promarněné šance. Nebudu vůbec zkoumat historii, ale s čím mám možná největší problém, bylo kromě obsazení Joela Edgertona samotný part krále. Chalamet je výborný herec, koneckonců i tady, ale typově se mi sem vůbec nehodil. Jinak nemám větších výtek, výborná kamera a příjemné zjištění, že film, je silnější dialozích, než v bojových scénách. I když i ty jsou natočeny řemeslně víc, než slušně. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • John Falstaff bol ako jediný vymyslenou postavou. V hre Henry V. v prvej a druhej časti od Williama Shakespeara bola postava Falstaffa vytvorená na základe osoby Sir John Oldcastle, ktorý bol spoločníkom princa Henryho. Postavu však musel premenovať, pretože meno Oldcastle patrilo veľmi mocnej rodine. (Carol Pifková)
  • V Rakouské národní encyklopedii se v roce 1837 objevila zmínka, že se bitvy u Azincourtu zúčastnil na Jindřichově straně Jan Žižka. 
    Zastánci teorie porovnávají podobné taktické podmínky s bitvou u Sudoměře. V době bitvy i kolem ní se v tuzemských pramenech nevyskytuje o Žižkovi ani zmínka, jako kdyby se do země propadl. Zrovna tak kupodivu chybí jeho pečeť na protestní nótě českých a moravských pánů proti upálení mistra Jana Husa. (Kaufman)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama