Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 382)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Nápad s (pseudo)dokumentem mě docela zaujal, i když to není nic nového pod sluncem (zůstaneme-li v žánru, asi netřeba připomínat "Cannibal Holocaust"). Bohužel, také pod vlivem kladných ohlasů (říkalo se, že ten film po celkově úpadkových 90.letech zase pozvedl zájem o horror :-) jsem vyrazil do kina, a bylo to trpké zklamání. Vidět BWP náhodně v TV, a neznat předtím celou tu reklamní kampaň a humbuk kolem, určitě bych ho ocenil jako vcelku zajímavý malý film. Takhle bylo zklamání příliš velké. Snímek, ve kterém se skutečně celou dobu nic neděje, by nedokázala udržet ani hustější atmosféra, než tam byla. Neříkám, že se nenašlo pár dobrých momentů, ale ono je to ve výsledku stejně jedno. Navíc hlavními postavami jsou opravdu nesympatičtí a hloupí jedinci, o které se asi nikdo nebál - i když zrovna tohle mohl být záměr (stejně jako ve zmiňovaném Cannibal Holocaustu). Kdo ví? Ještě bych rád upozornil, že hodně z toho lepšího co BWP nabízí, vykradl bez skurpulí z původního Texas Chainsaw Massacre (1974). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Skutecne originalni (ani ne tak tematem jako zpracovanim) a misty docela strasidelnej horor. Ze zacatku jsem si sice nemoh zvyknout na styl filmu - rozklepana kamera, amaterske provedeni, ale nakonec sem si zvyk a prislo mi to jako dobrej napad. Co me ale nehorazne sralo byl otravnej komentar ty holky, furt neco kecala, takze sem ji nakonec pral aby zhebla. Hodne dobrej je "soundtrack", absenci hudby plne vynahrazujou zvuky lesa, vykriky trech hlavnich postav, a sem tam nejake zasusteni. Tady je videt, ze dobrej horor se obejde bez nejakejch gore efektu. Akorat skoda konce, furt jsem cekal nejaky husty vyvrcholeni, kdyz dosli do domu tak to na to i vypadalo, jenze nakonec mi to prislo jako usekly. Ale i pres tech nekolik vytek to je vybornej horor. ()

Reklama

Eodeon 

všechny recenze uživatele

filmová imitace autentického videozáznamu se během let stala už zavedeným trendem, nicméně tehdy se jednalo o průkopnický experiment. nejlepší filmy pokračující tradice se Záhadou Blair Witch nechaly inspirovat (Monstrum, REC atd.), horší filmy se vydaly cestou polopatické doslovnosti (Paranormal activity), už to samo o sobě svědčí o významném a dodnes působícím vlivu. pod vrstvou naprostého, sotva snesitelného neumětelství filmu přetrvala stálá kvalita jakési nejednoznačnosti, nedořečenosti. divákovi jsou předkládány možnosti a indicie, nikdy finální odpovědi, dostává vodítka a nástřely různých, znepokojivých možností, z nichž lze vyvozovat pádné závěry. definitivní rozřešení ovšem scházejí. aura tajemství zůstává zachována, a proto i atmosféra filmu na diváky působí i jistou dobu po jeho skončení, usazuje se a vstřebává. nese v sobě motiv krutého trestu za zvědavost, za snahu tajemství odhalit, a tak vyvolává bázeň, opatrný respekt ke všem tajemstvím, zapovězeným skutečnostem a okultním jevům - pocity, které spolu se sžírající zvědavostí cirkulují v duších pravověrných hororových diváků a garantují silné zážitky u silných filmů. /// sledovat Záhadu Blair Witch v tehdejší atmosféře, když tolik ostatních diváků věřilo či chtělo věřit autenticitě filmu, nelze popsat. velice lituji, že tyto okolnosti jsou neopakovatelné. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Když přijde na to, za pomoci jakýho prostředí s největší šancí zděsit lidi, les ve tmě je prostě bezkonkurenční! Zvlášť když se tam někde (možná) skrývá ohyzdná čarodějnice a celý je to natočený jako fiktivní dokument. Vyvrcholení bych si představoval bez menšího otazníku, ale co naplat když tam prostě takhle sedne. Po právu hororová klasika a zároveň jeden z těch filmů, do kterých se rozhodně vyplatí co nejvíc vžít, být k tomu sám a ve tmě. Dnes, po deseti letech od uvedení (a velkému rozšíření 'handcam stylu'), je to pořád slušně působivý kousek, který si vystačí vyloženě s minimem - kamínky, klacíky a prstíky. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naprosté vítězství formy nad obsahem v tom nejlepším slova smyslu. Seděla jsem tu necelou hodinku a půl jako přikovaná a pozorovala ty tři lidi pobíhající po lese, jak jim rupají nervy, jak se bojí a bála se s nimi. Vidět přitom nebylo vůbec nic (z toho, co nahánělo oné trojici hrůzu), a přesto má člověk po celou dobu hodně stísněný pocit... Ono totiž husté hororové atmosféry se dá dosáhnout i jinými způsoby, a když to vyjde, tak i efektivněji a sugestivněji, než kupou digitálních triků... Blair Witch je toho důkazem a pro mě je jedním z nejlepších a nejsugestivnějších hororů všech dob. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • Nadávka "fuck" je vo filme vyslovená 154 krát. (ladko)
  • Pred tým než film išiel do kín, na IMDb bolo pri troch hlavných hercoch napísané "missing, presumed dead" ("stratení, pravdepodobne mŕtvi"). (ladko)
  • Aby podpořili "neshody" mezi herci, dávali jim režiséři vědomě každým dnem méně jídla. (Kulmon)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama