Reklama

Reklama

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech

  • USA Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je superhrdina čínského původu Shang-Chi, který je konfrontován se svojí minulostí, když je zapleten do sítě tajemné organizace Deset prstenů. Jedná se o druhý film ze čtvrté fáze MCU. Ve filmu uvidíme skutečného záporáka Mandarina. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (581)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Začal film a já najednou cítil, že sleduju tu nejvíc generickou a pečlivě marketingově vysoustruženou podívanou a bylo mi z toho nanic. Vše se naštěstí změnilo s autobusovou bitkou, kdy hlavní hvězda Simu Liu snad vyvrátil většině kritikům, že by neměl na hlavní roli nebo snad na bojové scény. Neříkám, že mě akční scény vyloženě ohromily, ale strašně moc mě překvapilo, jak jsou neskutečně rychlé (všichni jsou tu nadpozemsky rychlí!) a hrozně dobře se na to koukalo. Režijně je to i mimo bitek zvládnuto obstojně, leč scénář je jedna velká tisíckrát viděná patlanina a bájné legendě, která se samozřejmě na konci změní v digibordel a několikrát se vyloženě uboze snaží pomrkávat na dlouholeté fanoušky MCU a žádný takový odkaz mě právě jako skalního fanouška nepotěšil, ba spíše otravoval a moc se nepovedlo tyhle easter eggy smysluplně zapracovat. Celkově mi tedy film utekl rychle, ale nic extra ve mně nezanechal a rozhodně z něj šlo alespoň 20 minut vyndat. U originů zvlášť je ta povinná aspoň 130 minutová stopáž vážně na obtíž. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Marvelem jsem již delší dobu přejeden a očekával jsem, že to bude horší, docela se mi to líbilo asi, že to nebyla úplně klasické marvelovka bych řekl. Holt to prostředí, bojové umění, Čína, hodně fantasy a ještě k tomu kung fu královna Michelle Yeoh, která je krásná a stále vitální jako za mlada. To by šlo. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Nikdy bych si byl býval nepomyslil, že právě tato Marvelovka s odpudivým názvem bude vůbec tou nejlepší v posledních letech, a to z velice prostého důvodu - snad vůbec poprvé je trošku jiná. Čínské zasazení i všelijaké kung-fu píčoviny byly opravdu příjemným zpestřením. Akce se mi líbila a bavila mě - především autobus a lešení bylo choreograficky zajímavé. Naopak závěr s kostrbatými digi draky si mohli odpustit. Jak se žluťáci drželi draků a projížděli se na nich - to působilo velmi lacině. Stejně tak bych uvítal, kdyby tvůrci Shang-Chimu napsali podstatně lepšího sidekicka, a to jakéhokoli, kterého by člověk neměl chuť brutálně umučit k smrti, jako právě tuhle debilní, totálně hnusnou, nekonečně otravnou a absolutně nevtipnou rákosničku. V tomto ohledu to nemohlo být horší a velmi mi to kazilo dojem. [66 %] ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Že je Shang-chi do velké míry sbírkou snadno rozpoznatelných stereotypů o Asiatech a klišé odkoukaných z čínskojazyčných filmů, nemusí být vůbec problém. V první polovině to rozhodně nevadí, protože tam film pokoukává hlavně po hongkongské tradici městských akčních filmů a dokáže ji přenést do západního prostředí podobně sebejistě jako se to ve své době povedlo Kurýrovi. Servíruje tedy choreograficky zdařilou, přehlednou a úctyhodnými kaskadérskými výkony opepřenou akci (bitka v autobusu a na lešení patří k tomu nejlepšímu, co Marvel fanouškům filmové akce nabídnul). Jenže jakmile se v druhé polovině film přesune do fantasy světa zabydleného draky, devítiocasými liškami a jinými mytologickými pišišvory, najednou už výsledek nepřipomíná hongkongské akčňáky 80. let, ale spíše současné pevninské blockbustery, které pro všudypřítomné digitální efekty zapomínají na umění vyprávět. Navíc i kvalita CGI odpovídá spíše čínským filmům, než standardu, kterým nás rozmazlují velkofilmy z Hollywoodu. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"Make it very colorful but also somehow entirely gray." Tak nějak to řekl Ryan George v Pitch Meeting a nejenže to skvěle vystihuje tenhle film, ono to vystihuje celé MCU. Ale aby nebylo mýlky, tenhle film jsem si užila o trošku víc než většinu marvelovek, možná proto, že se u něj dá občas i trochu zapomenout, že je to vlastně marvelovka. Soundtrack mě dojal a Tony Leung je prostě the boss. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (55)

  • Wenwu (Tony Leung Chiu-wai) je pojmenován podle čínského duálního konceptu wen (občanská správa) a wu (vojenská správa). (Kubaaa97)
  • Shang-Chi se narodil v provincii Hu'nan v Čínské lidové republice a později se usadil v malé rybářské vesnici Yang Yin v provincii Kwang Tung. I když je tato vesnice smyšlená, má veliký význam v rámci jeho příběhové linky. (3T)

Související novinky

Příští Avengers film našel režiséra

Příští Avengers film našel režiséra

26.07.2022

No, tak to šlo docela rychle. Kdekdo by čekal, že Marvel potažmo producent Kevin Feige využije šance, a vše důležité a neodkladné oznámí na Comic-Conu, případně si to nechá za pár měsíců na D23 Expo.… (více)

Marvel oznámil Multiverse ságu

Marvel oznámil Multiverse ságu

24.07.2022

7. listopadu 2025, tohle datum si zapište do kalendáře, než se ještě třikrát změní, protože v tento den vstoupí do kin závěrečný snímek nejen šesté fáze MCU, ale taky čerstvě oznámené (a už nějakou… (více)

Nová sága MCU bude odhalena již brzy

Nová sága MCU bude odhalena již brzy

21.06.2022

Kevin Feige potažmo další lidé z Marvelu rozhodně nelhali, když neustále tvrdili, že snímek Avengers: Endgame znamená konec celé jedné kapitoly vyprávění o superhrdinech. První tři fáze zde zkrátka… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama