Reklama

Reklama

Andor

(seriál)
  • USA Andor
Trailer 1
USA, (2022–2024), 20 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Kyle Soller, Denise Gough, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. (Disney+)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (231)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Scenárista Rogue One: Star Wars Story dostal príležitosť rozvinúť udalosti predchádzajúce tomuto filmu. Podobne ako v Rogue One, tak ani tu nečakajte svetelné meče a spol. Viete aké je jediné zásadné negatívum tohto seriálu? Udalosti ktoré sa tu riešia, sú v rámci celkového kontextu Star Wars kvapkou v mori. Pozitív je tu však naozaj veľa. Dobre sediaci casting. Civilná, dospelá, "nerozprávková" zápletka v rámci ktorej sa postavy chovajú uveriteľne (nestupídne). Akcie nie je extra veľa, ale keď už na ňu príde, tak je skvelo pôsobiaca. Vizuál zodpovedajúci očakávaniam. Hlavným ťahákom je to, že vidíte do zákulisia každodenného chodu Impéria. Vidíte kto dohliada, kto vynucuje, kto trestá. Ako funguje prepracovaný systém všade prítomného útlaku. Vidíte reálne dôsledky na bežných ľudí bez toho pozlátka (šermovanie svetelnými mečami a spol). Som hodne spokojný a teším sa na ďalšiu sezónu. Seriál Obi-Wan Kenobi mal k dispozícii dve z troch najzásadnejších postáv a vypotil takme odpad. Mandalorian a Andor, to je cesta. Už sa vykašlite na postavy a udalosti z pôvodných filmov, a využívajte ten nekončený potenciál sveta menom Star Wars. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Andor (zatiaľ 1.seria) dokázal nemožné. Prekonať v mojich očiach Mandaloriana a stať sa najlepším spin-off projektom po boku Rogue One, ku ktorému je priamým prequelom. Toto je zatiaľ najcivilnejšie a dramaticky najviac vyhrotené Star Wars od čias Lucasa. Áno, je pravda že sa občas vlečie, nie sú tu svetelné meče ani zbytočné camea, no presne to podľa mňa Disney potrebovalo (a ja tiež). Dať fanúšikom novú nádej že ešte nie je všetko stratené a ukázať že láska ku legendárnej ságe žije. Cassian ako postava si ma nezískal hneď od začiatku, no postupnými krokmi to dokázal. Tak isto aj všetci ostatní. No a Stellan Skarsgard je herecký démon ktorému stačí povedať monológ aby som ho vedel sledovať furt. Konečne sme dostali aj pohľad do zákulisia Impéria a vidíme ako fungujú jednotlivci v pozadí. Ich nekompromisnosť a tvrdosť mi predali stopercentne a nepotrebovali Vadera ani Palpatina. A to by som si teda pred vzhliadnutím netipol. Andor je iný, na to sa pripravte. Je viac osobnou drámou zasadenou v sci-fi svete ako blockbusterom čo stojí na CGI bordeli. Stále je však efektný aj ako akčná pecka kde vidieť rozpočet. Ďakujem a teším sa čo bude ďalej. 1.seria 9/10 ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Andor se soustředí hlavně na obyčejné lidi a jejich lokální problémy. Konečně jako divák chápu útlak impéria. Ve všech předchozích filmech, seriálech atd. se proti němu válčí, ale až Andor ukáže, jak je na hovno, když jste támhle obyčejnej automechanik a přijdou vojáci a zavřou vám krám. Hrozně mě bavily i ty porady na tom gestapáckym ústředí. Navíc casting je velmi silný, až na část s loupeží jsou všechny postavy výrazné a charismatické a to platí dvojnásob pro záporáky. S klidem se vyrovnají i Wernerovi Herzogovi z Mandaloriana. I všechny ty intriky a špinavá akce bez technických wifikundací či Síly byla super. Jediné, co mi malinko drhlo byla absence ufonů ve vážnějších rolích. Naprosto to chápu, páč nepůsoběj seriózně. Ale na Star Wars mě vždycky bavily všechny ty zrůdky a zde jsou výrazně upozaděné. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak co říci závěrem? Ne, že by mě nebavila tahle dějová etapa Star wars (i když jsem spíš zastáncem laserových šavlí a Skywalker ságy), ale ten hlavní hrdina je na přesdržku...absolutně nefungující background, pořád se tváří stejně...unyle, bez výrazu...divák se má především s hlavním hrdinou ztotožnit (to chápou všichni dobří filmoví vypravěči)...ale to tady prostě nejde. A nejvíc mě baví ta jeho kolebavá chůze s neustálým kejváním hlavou ze strany na stranu...ten člověk je prostě před kamerou nesvůj a nepřirozený, až někdy od půlky seriálu jsem mu teprve trošku fandil. Navíc je všechno zbytečně dlouhý, chtělo by to spoustu záběrů sestříhat a zkrátit. Jendoduchý příklad...někdo je zabit, mrtvola padne do záběru...obličej mrtvého asi3-4 vteřiny....proboha proč? Subjektivně je to dlouhý, já viděl, že je zabitej, já nejsem hloupý divák, který musí mít všechno ukázáno a vysvětleno...dobře víme, že dramatická smrt může být mimo záběr a dopad to má lepší. Ale, abych jenom nehanil, od čtvrtého dílu se to konečně začne rozjíždět, a co je hodně dobře udělaný, tak to je celý vizuál toho vesmíru...Coruscant, imperiální stanice, vězení...to všechno dokresluje a rozšiřuje naše vědomí o vzdálené galaxii. A pak jsou tu páni herci...Skarsgard, Serkis, na ty koukat je prostě paráda. Když to shrnu, tak největší problém jsou první tři díly...když je překonáte, máte vyhráno...problém je, že takhle seriál nemá fungovat, ten vás má vtáhnout od samého začátku. Pak by to chtělo rozhodně sympatičtějšího herce do hlavní postavy a víc jediů. :-D ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Andor není nijak výjimečně dobře zrežírovaný, ani patřičně epický. Děj obsahuje absolutní minimum dechberouích scén, a ve skutečnosti se toho během dvanácti epizod moc nestalo. Dvě, možná i tři by šly zkrátit do jedné. Jenže i tak je to dost možná nejlepší Star Wars od Pomsty Sithů. Andor je totiž pocitvé řemeslo. Postavy působí opravdově, dialogy nejsou jen moralizující fráze a všechno je patřičně odžité. Když vedoucí denní směny na pátém patře udělí rozkaz, víte, že o něm přemýšlel a chápe jeho důsledky. Udělal na mě větší dojem, než kdokoliv z rádoby osudových, ale zoufale papírových charakterů z Epizod VII až IX. ()

Galerie (320)

Zajímavosti (44)

  • Herci, kteří se objeví v obchodě Luthena (Stellan Skarsgård), nevidí zelené plátno, pokud se podívají z okna směrem ven, ale skutečně vidí obraz Corrusantu. Je to docíleno tím, že okna jsou LCD obrazovky pro docílení lepšího efektu. (Veskoslav)
  • Belsavis, ledová planeta, kde teploty dosahovaly až -50 °C. V rámci kánonu byla zatím zmíněna pouze v rámci příběhů z High Republic, tedy období 5000 až 300 BBY. Ale v rámci Star Wars Legends se jedná o velice významnou planetu z pohledu přeživších členů řádu rytířů Jedi. Zejména rok 19 BBY, kdy se na planetě prokazatelně vyskytovali dva rytíři Jedi Callista Ming a Geith Eris, kteří chránili skupinky jedijských ratolestí. (Veskoslav)
  • Byly zmíněny tři planety. Hosnian Prime byl představen v pokračování nové trilogie a nahradil Coruscant jako galaktické hlavní město. Stejně jako Coruscant je městská planeta, která byla zničena StarKillerem. Fondor je hlavní imperiální loděnice a pro Rebely tedy dává smysl krást tam technologie a vybavení. Jakku je planeta třídy „smetiště“, naprosto bezvýznamná. Jakku neměl v této časové lince absolutně žádný galaktický význam. Byla tak vzdálená, že Palpatine tam dokázal tajně vybudovat jednu ze svých observatoří, pomocí kterých mapoval Neznámé oblasti. Galaktická občanská válka skončila bitvou o Jakku katastrofální porážkou Imperiálního námořnictva. (Veskoslav)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama