Reklama

Reklama

Oslík

  • Sovětský svaz Lurdža Magdany (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Středometrážní hraný film pro děti. Příběh filmu je zpracován podle povídky gruzínského spisovatele Z. Gabašviliho. Vypráví o chudé vdově Magdaně, která žila se svými dětmi ve staré Gruzii koncem 19. století. Neradostný osud rodiny byl rozjasněn malým ubohým oslíkem, kterého děti našly na cestě. Oslíka tam zanechal bohatý kupec. Jejich milý přítel však s nimi dlouho nezůstal. Na trhu ho poznal jeho majitel a po soudním sporu ho soudce chudé rodině přikázal odebrat a vrátit majiteli. Filmu byla udělena na IX. mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v r. 1956 Cena za krátký hraný film. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (4)

POMO 

všechny recenze uživatele

Obsahovo prostučký, no veľmi pekne nakrútený ruský mini-filmík, z ktorého možno žmýkať ruskú patetickosť. Akosi to ale pre jeho až rozprávkovú jednoduchosť nevadí. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Obsah filmu je prostý. Děti najdou polomrtvého oslíka, zachrání ho od jisté smrti a přilnou k němu dětskou, čistou láskou. Jsou chudé a ubohé stejně jak on, ale zůstanou-li jednoho dne samy bez matky, nebudou opuštěny. Mají přátele, chudáky sobě rovné, ale čím víc bídní, tím semknutější a pevnější. Nespravedlnost soudců, podplácená penězi bohatých kupců, se nebude dlouho opakovat. Gruzínští filmoví umělci vytvořili vzácné čisté dílo, poetické a půvabné ve své prostotě. Vynikající herecké výkony, obzvláště dvou malých dětí Micha a Kato, zachovávají filmu jeho vysokou uměleckou úroveň. Film byl velmi zdařile dubbován v Moskevských atelierech M. Gorkého do ruštiny. Bude promítán společně s maďarským středometrážním filmem z prostředí dětského fotbalového klubu „Gól". Filmový přehled 36/1957 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sovietsky film od Tengiza Abuladzeho pre deti, ktore najdu osliatko a zachrania tu stvornohu bytost. Ten sudny proces tam nemusel byt, dost to narusalo film : 74 % ()

Marnie.P 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry film o tom, ako sa clovek nema vzdat nech sa stane cokolvek.Sice v tomto filme sa jedna o existencne problemy, odkaz je jednoznacny. Clovek by nikdy nemal upadat na duchu. ()

Reklama

Reklama