Reklama

Reklama

Chlapec, který spoutal vítr

  • Velká Británie The Boy Who Harnessed the Wind (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérský debut britského herce nigerijského původu Chiwetela Ejiofora vypráví příběh založený na reálných událostech o malawském školákovi, který svým vynálezem zachránil vesnici před hladomorem. William Kamkwamba (Maxwell Simba) navzdory nedůvěře okolí a tíživým podmínkám dokázal i se svým velmi omezeným vzděláním a možnostmi díky svému důvtipu přijít na způsob, jak v Malawi zajistit úrodu i v období sucha. Za pomocí otcova (Chiwetel Ejiofor) kola vytvořil větrný mlýn, který čerpal vodu a zavlažoval ornou půdu. Snímek mimo ústředního příběhu zobrazuje i složitou politickou, klimatickou a socioekonomickou situaci v Malawi na počátku století. Autentičnost dokresluje jazyk nyanja, jímž se po většinu filmu hovoří, lokální hudba a scény zobrazující místní rituály. (Candice)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Možná to nedosahuje kvality nejlepších filmů, ale taky tomu lze těžko něco vytknout. Je to podle skutečnosti, Bůh suď, jak moc se jí to drží, je to zahrané s vyzrálostí a moudrostí, příběh ubíhá po svižné a přímočaré linii, je to jako šňůra perel, které jako v životě představují každý dílčí příběh, aby nás dohromady přivedly k filmovému vyústění, které může zachránit vesnici před hladem, který je ústředním tématem. Málo filmů se mu věnuje a málo z nich je schopno vykreslit pravdu s takovou jednoduchostí. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Úžastné až sa nechce veriť, že film je natočený podľa škutočnosti.Kde je voda tam je život.Keď sa pohne rozumom tak sa veci dajú do pohybu.Núdza je najlepší motor pokroku.Preto sa máme tak ako sa máme. O všetko sme sa museli postarať sami.Chlad a hlad nás hnal dopredu.Ich rozbeholo až sucho a hlad. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Film stojí na hereckých výkonech. Nedělá jednoduchý portrét oběti, ale hluboce informovaný a plně vylíčený portrét kultury. Většina z nás o ní ví málo. Třináctiletý chlapec v Malawi vymyslí neobvyklý způsob, jak svou vesnici a rodinu zachránit od hladomoru. Podle pravdivé povídky Williama Kamkwamby. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na režisérský debut Chiwetala Ejiofora se jedná o více než solidní kousek. Je na něm sice znát, že námět je povídka na pár stránek, ale film naštěstí není jenom o chlapci, který spoutal vítr, ale i o životě v Malawi. A to i včetně letmého nahlédnutí na tamní politiku. No a i když je film občas trošku pomalejší, vůbec to nevadí. O životě v této africké zemi vypovídá více, než kdejaký dokument. Za mě super kousek. ()

PanOvocny 

všechny recenze uživatele

Ukázka skutečných reálií africké země Malawi, v níž čekání na déšť je jako smilování. Tento film podle skutečné události je důkazem, že v Africe jsou též chytré hlavičky. Jeden skvělý nápad a jeho zhmotnění v "polních" podmínkách může znamenat lepší úrodu, život, naději a pro hlavního hrdinu studium na vysoké škole ve Státech. Jedinou a citelnou kaňkou je emoční plochost dílka. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Natáčalo sa na autentických miestach v dedinke Wimbe a v meste Kasungu, ktoré leží na západe Malawi. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama