Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

sud 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím podotknout, že seriál "M*A*S*H" mám rád a vždycky se u něho bavím. Ovšem na druhou stranu patřím k té (nepříliš početné) skupině, které se o něco víc líbí černější a cyničtější filmová verze s Donaldem Sutherlandem. Seriál původní myšlenku rozmělnil, humoru obrousil hrany a vytvořil zábavný seriál pro celou rodinu. I když, zase ne tak tragicky. Ze začátku se seriál dokonce i snaží držet cynismu předlohy, ovšem s přibývajícími díly, kdy se začalo hrát víc na vážnou strunu a čím dál víc moralizovat, se původní idea rozplývá do ztracena. Ale pomouvat zase nechci, to si seriál opravdu nezaslouží! O hereckém obsazení snad nemusím říkat nic, mnozí obeznámenější a povolanější už poznamenali snad všechno. Snad jen - nejoblíbenější postava: plukovník Potter. 80%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle se nehodnotí jednoduše. Každopádně musím vycházet z originálního filmu, který je prostě někde úplně jinde. Sitcom je jasně protiválečný jaksi "na měkko", zatímco ve filmu a hlavně v předloze občas probleskne, že tahle válka byla jednou z těch potřebných, což není na škodu jednou za čas připomenout. To, co pak tato verze provedla s původními postavami, je již neprominutelné. Speciálně nikdy neodpustím naprostou degradaci a "superarbitraci" skvělé postavy Roberta Duvalla. Výtek na adresu M.A.S.H.e bych jistě snesl celou hromadu (někdy až neskutečné moralizování), ale dobře cítím, že se jedná pouze o víceméně vykonstruované rozumové důvody a, že se na M.A.S.H. dívám rád a nikdy mě nenudil. Nemohu strhnout více než hvězdičku za nesoulad rozumu s citem, ale dělám to nerad. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Tomuto vojenskému seriálu jsem nikdy nepřišel na chuť. Před patnácti lety viděno pár dílů na chalupě a nebavilo mě to. Efektivněji byla v té době využitá procházka do lesa se sbíráním dřeva či hub. Dnes když na to koukám s odstupem času tak se vůbec nic nezměnilo. Tento humor mi zřejmě nesedne ani za padesát let až budu děda. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, který má však poněkud sestupnou tendenci. Od počáteční dokonalé a opravdu trochu ulítlé zábavy se seriál postupně dostává do většího a většího humanistického moralizování. Částečně to souvisí i s postupným odchodem klíčových postav. Ty nové je nedokázaly nahradit ani charizmatem, ani poskytnout podklad pro podobně humorné situace. Ale zábava to je až do konce. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Chcel som napísať ďalšiu z oslavných ód, ale nedokázal som to - M.A.S.H. je príliš dobrý seriál na to, aby som ho mohol popísať slovami a zároveň ho neurazil. 256 epizód, 128 hodín tej najkvalitnejšej filmovej zábavy, nespočet veselých i smutných ľudských etúd, to všetko korunované celovečerným rozlúčkovým filmom, pri ktorom som plakal spolu s lúčiacimi sa hrdinami. M.A.S.H. nie je seriál, to je životný štýl! ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • V tomto seriáli má Margaret (Loretta Swit) častokrát nadmerne dlhé nechty. Nielenže ako príslušníčka US armády, dôstojník a zdravotná sestra nemohla mať také dlhé nechty, tak aj fakt, že v dobe kórejskej vojny ešte neexistovali umelé nechty, ktoré má herečka nalepené. (Piri)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama