Reklama

Reklama

Vynálezkyně: Z kapky krve

  • USA The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley
Trailer
USA, 2019, 119 min (Televizní verze: 114 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Díky vynálezu, který sliboval přinést revoluci do způsobu testování krve, se Elizabeth Holmesová stala nejmladší miliardářkou na světě, a Američané na ni pohlíželi jako na Steva Jobse v sukni. Pak se po její společnosti přes noc slehla zem... Elizabeth Holmesová vtrhla do Silicon Valley s revolučním lékařským vynálezem. Nazvala jej "Edison": malá, hypersofistikovaná černá skříňka, která měla být schopná provést až 200 typů krevních testů během pár minut, to vše z jediné kapky krve. Jehly, laboratoře a pár vyvolených společností, které je ovládaly, by se rázem ocitly v propadlišti dějin. Stejně jako Mark Zuckerberg, Steve Jobs i samotný Thomas Edison chtěla Holmesová převrátit celý průmysl vzhůru nohama a vnést do něj revoluci. Mělo to však jeden háček – celé to byla lež. Jednalo se o jednu velkou habaďůru. Z původně nejžhavější technologické společnosti roku 2014, oceňované na 9 miliard dolarů, se vyklubal podvodný, krachující systém, který odhalil zranitelné místo Silicon Valley. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (40)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Je důležité mít nápad, ale pak také někoho, kdo ho umí realizovat. Zuckerberg, Steven Jobs a i Elizabeth Holmes jsou lidi, kteří měli své kouzlo, obchodního ducha a sebevědomí, aby strhli okolí,.. Bohužel ale nápad Elizabeth úplně nevyšel.. A teď je jen otázkou, jestli to udělala úmyslně, nebo jestli přesvědčila i sama sebe o lži :o) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Kauza Theranos si vzhledem ke své velikosti dokument jistě zasloužila, ale je pravdou, že jeho finále působí tak, jakoby Gibney začal stříhat týden po prvních obviněních a to nejdůležitější citelně chybí. Holmes je ale dokonale bizarní postavička ze Silicon Valley, to se musí nechat. Aneb hltáme moudra Stevea Jobse od rána do večera. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O podvodníčke, no asi viac o ľuďoch bez štipky sebareflexie, pokory, no najmä skutočného poznania problematiky, avšak s vplyvom, ktorí jej dodali dôveryhodnosť. Čo ma na tomto všetkom ale zaráža najviac? Nemajú absolútne štipku hanby priznať, že neinvestovali do “dobra”, ale do pravdepodobných ziskov, ktoré z toho mohli zísť. Prakticky to môžeme smelo prirovnať k dementom ako zapredaný Krčméry so svojou podvodníckou školou, kde ročne rozdajú vysoké tituly “vyvoleným” panghartom tejto zvrátenej spoločnosti, či k MUDr. Sabakovi, ktorý hororovými scenármi o 10 tisícoch mŕtvych, šíril propagandu testom či vakcínam na infekčnú chorobu Covid “NAJTÝN”. No s samozrejme v neposlednom rade zapredaná Jojka či Markíza, ktoré po odmene 8 mega od financ majstra s nálepkou daňového podvodníka Matoviča, taktiež prispievali k šíreniu strachu. No a títo istí kokoti, sa “dnes” bez štipky hanby postavia pred kamery a začnú verejnosti rozprávať to, čo dávno vedela, že Covid je infekčná odroda chrípky, ktorá je nebezpečná s pridruženými chorobami. No a budem v kopaní okolo seba pokračovať. Odkaz mám aj pre jebnuté ovce tejto doby, ktoré tlieskali na balkónoch ako hysterické prostitútky, od hasičom až po roľníkov vo Vuchane čo žrali netopiere. Naučte sa čítať vy dementi. Lebo taká "WHO" toto tvrdila od úvodu, akurát sa nikto o tom neunúval hovoriť bez ohľadu nato, že pravidelne vydávala odporúčania, ako majú krajiny postupovať. No hlavne že sa rozjebali milióny na falošné, skresľujúce testovanie, ktoré dokázalo zhola hovno, a že sa nabalila skupinka vyvolených zapredancov. Tak presne týmto ste vy dementi tlieskali. Aj s tou bachratou cundrou čo má riť Jak veľryba. Nech Vás všetkých karma dobehne, lebo Vy všetci ste sa postarali o to, že je táto krajina v rozklade. Odkaz od lekárov TU. Okolo Krčméryho TU a TU. Ja milujem ARGUMENTY a FAKTY. A Vy?? ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh o snadnosti lží ve světe, kdy jsou téměř všechny informace dostupné všem. Výborné zpracování po obrazové stránce i výběrem respondentů a velký obdiv dokumentaristům, že je dokázali sehnat a přesvědčit, aby promluvili na kameru. Historka, jak se na kočičí zlato nachytali i prohnaní a světaznalí muži, by nás mohla i škodolibě pobavit, kdyby za tím nebylo tolik utrpení a dokonce i sebevražda ze zoufalství. Falešná vizionářka, které nakonec šlo jen o vlastní prospěch, byla odsouzena na 9 let, ale po zhlédnutí dokumentu si myslím, že je to málo. Protože ona vyjde z vězení, bude žít a pořád bude za hvězdu, i když asi méně zářivou, ale budou ji zvát na přednášky a dělat s ní rozhovory. Zatímco ti, kterým ublížila, nedostanou žádnou satisfakci. SHRNUTÍ: Vize jsou krásná věc, ale když obdivuješ vzdušný zámek, odměnou ti je většinou jen holé nic. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Odvrácená strana (nejen) Silicon Valley start-upů, kde se tak dlouho chodí před investory a veřejnost s přetvářkou "rosteme, jdeme za budoucnost přepisující vizí, stále během toho rosteme, vývoj nám jde jedna báseň, stejně jako růst" až nastane průlom a skutečně na něco kápnete či se vám přestane věřit a upadnete v zapomnění. Elisabeth "wannabe Jobs" Holmesová a její firma Theranos to měly podobně. Vize, charismatický leader, solidní start, velké investice, slavná jména. Jenže na nic nekáply, v zásadě zůstalo pouze u vize. Přiznat tedy porážku? Nikoli. A tak se započal příběh největšího podvodu svého druhu vůbec. Dobré úmysly nahradilo drobné přibarvování skutečnosti, pak už stačil jen krůček ke lhaní a skončilo to u korporátních praktik jak vystřižených ze špatných sedmdesátkových paranoidních thrillerů. Nejde ani tak o to, že by Elisabeth zpočátku dělala něco, co nedělají i ostatní. Zveličují se před investory úspěchy, proklamují se jako hotové funkčnosti, se kterými si tým v pozadí neumí poradit a... No, prostě start-up jako každý jiný. Co je na tom (o)všem fascinující je, v jakém měřítku a na kolika úrovních se dařilo onu lež nejen udržovat, ale neustále přiživovat. Jak se koule "úspěšná firma s technologií, která změní svět" nabalovala čím dál více, článek od článku, dolar od dolaru až po bezmála tisíc zaměstnanců a s hodnotou firmy devět miliard dolarů. Druhý, nemálo zajímavý, je pak aspekt samotné Holmesové. Lhala vědomě či sebe samu v průběhu let svou fanatickou vizí skutečně přesvědčila o tom, co navenek hlásala? Gibney je pak pro tu látku jako stvořený. Má to snad jediný háček; je to příliš brzo. Chtělo to alespoň rok počkat, než budou zveřejněny veškeré dokumenty a znám výsledek žalob i osud viníků. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama