Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Motinski 

všechny recenze uživatele

Na to o akého dôležitého človeka v rámci literatúry ide mohol film dopadnúť aj veľkolepejšie ale nevadí. Tolkien obsahuje hlboké scény a ajtak sa pri sledovaní cítite príjemne. Milo ma prekvapili pasáže z vojny a Hoult zvládol svoju postavu na výbornú. Jednoduché, kompaktné a svojím spôsobom krásne aj dojemné. Nečakajte ale podrobný opis vzniku Pána prsteňov, toto je biografia o spisovateľovi, nie výlet do stredozeme. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to ještě jeden film, který by nám Tolkienův životopis dovyprávěl až do konce. Toto jsou jen mladá léta a připomenutí skutečnosti, která praví, že i Pán prstenů je jen odpovědí na hrůzy Velké války. Podobně jako cokoli, co napsala ztracená generace, včetně A. A. Milnea. A samozřejmě před válkou všichni, bez rozdílu, randili tak, že brali své drahé polovičky na Wagnerovy opery ;) ()

Reklama

Jenda 

všechny recenze uživatele

Poklidné vyprávění o životě Tolkiena v době, než sepsal svá nejslavnější díla. Je pravda, že tempo filmu není moc rychlé a v dnešní blockbusterové době možná bude někoho nudit, ale já jsem si převážnou pohodovost filmu pojednávajícího o přátelství a obyčejné lásce užil. Ocenil bych taktéž scény s Derekem Jacobim nebo výjevy Tolkienovy představivosti v zákopech za první světové války. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Do háje. Konečně film o mém spisovatelském idolu, jehož styl psaní oplývá až okouzlující lehkostí, ladností, moderním jazykem a svižným tempem, o obsahu jeho zaznamenaných fantazií a dobrodružství ani nemluvě. Jednak mě začal zajímat až v polovině, kdy na scénu vstoupil profesor filologie, do té chvíle nuda k uzoufání. Však má maličkost nezůstala spokojená až dokonce, neboť ten se opět ulopotil v čemsi podivně lepkavém. Veškeré záběry na imrvere depresivního Tolkiena, který byl v depce i když měl být na vrcholu blaha byly neskutečně otravné! Jeho život byl přitom tak zajímavý. Pojetí tvůrců nerozumím. A výběru hlavního představitele už vůbec ne. Panáček mě zaujal jako malý chlapec ve svetru s duhou, když házel chleba na kachny, (tuto veselohru mám v oblibě a s úsměvem vzpomínám, že jsem na ní byla s Mišákem, který už přes rok není mezi námi a tímto ho zdravím do desperádovského nebe), nicméně nečekala bych, že ošklivého nemotorného chlapečka se zaječím pyskem rozměru knoflíčku na dětské košilce, charismatického asi jako hotelový mop ještě někdy spatřím. Tak nejen že mě točí v Xmenech, ještě je obsazen do role mé modly. Ale on nebyl až takový průser. Ani obočí s knírkem v roli osvícené a nejkrásnější elfky ever. Problém byla režie, scénář, dramaturgie a uchopení látky jako takové. Chápu, že Tolkiena ztráta jeho přátel ze studií poznamenala navždy, chápu, že válka byla čisté peklo, že ho to vše formovalo a vybičovalo k psaní nádherných příběhů, ale co třeba jeho největší životní štěstí? Kterého se mu dostalo v podobě čtyř zdravých dětí, které nesmírně miloval a pro které své knihy a pohádky psal? Co jeho radost z profesorské a tvůrčí činnosti? Nic. Klady: výprava, odkazy na prvky, které spisovatele ovlivňovaly, vize, bitevní vřavy, znázornění jeho pověstné lásky k Edith a především nádherná hudba, ze které je zřejmé, že geniální Thomas Newman k látce přistoupil s abnormálním respektem a s nadějí, že se bude jednat o dílo doslova výjimečné. Proto za tři. No mně zůstane v paměti pouze ta krásná hudba. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nezáleží na tom, nakolik je snímek věrný realitě a nakolik si dovolil se od ní odchýlit. Svou stylizací i atmosférou se podobá příběhům, které se později zrodily z pera jeho ústředního hrdiny. Je naplněný až po okraj vším, co určovalo směr a vytyčilo cíl, k němuž směřoval celým svým životem. Bolestí i protivenstvím, které člověku osud tak rád staví do cesty - přátelstvím a empatií, které mu bývají oporou v těžkých chvílích - hrůzou a utrpením, které světu přenesla první velká válka dvacátého století - i láskou a věrností, které pozemskému bytí dávají vyšší smysl ... veškerou bídou i krásou našich dnů. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)
  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)

Reklama

Reklama