Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 1

Recenze (767)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Akta X byly a do určité míry vždy budou fenoménem. Jejich kvalita nebyla vždy nejvyrovnanější, některé mytologické díly oproti jiným až experimentálním (ala komedie) však ukazovaly na autorskou snahu "neunudit" stereotypem a budovat napříč mnoha sezonami něco většího, než jednoduchou dějovou linii. Jestli se jim to ve výsledku povedlo, je už na každém divákovi, ale jejich vliv na moderní seriály je nepopiratelný. Update: po letech vznikla 10. sezona, která je kvalitou ještě více nevyrovnaná a z mého pohledu se snaží opakovat mnohá schémata, ale už s křečovitostí... pro mě velké zklamání. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hysterie kolem tohoto seriálu se mi nějak vyhnula obloukem. Vzpomínám si teda spíš jen na pár dílů z těch pozdějších sérií a to byla celkem nuda. Postavy agentů Muldera a Scullyový mi připadaj jak roboti a příběhy všechny stejný. Nějak nechápu, co na tom všichni viděj. Jinak si vzpomínám, jak spolužáci bezmezně obdivovali agentku Scullyovou a neustále sháněli jakýsi její fotky v Evině rouše, což jsem taky nechápal. Mně se teda nějak obzvlášť nikdy nelíbila... ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Rozpačitě si škrábu skalp, protože nevím, jak seriál ohodnotit. První dvě - tři série si jednotlivé epizody držely solidní až vysoký nadprůměr a pak se všechno začalo obracet vagínou ke zdi. Dokud se díly soustředily na vyšetřování nevysvětlitelných jevů, měly atmosféru, napětí i vtip, Mulder a Scully se skvěle doplňovali, prostě to mělo švih a já jsem "X-Files" milovala. V době premiéry bych dala 95%. Postupně však více a více prostoru dostávaly konspirační teorie, vládní spiknutí s UFO, pitvaly se vztahy, sarkastické hlášky nahradila deprese a ufňukanost. Zkrátka seriál zesračkovatěl pod únosnou mez, 25% by bylo odpovídající ohodnocení - jen velmi zřídka vystrčila růžky původní svěžest. Neměla jsem potřebu nechat se takto znásilňovat, netuším tedy, s jakým mimozemšťanem měla Scully dítě (vyskotačil jí z bříška alien?), nebo kam se poděl Mulder (holt ani Duchovny neměl náladu na nekonečnou anální sondáž). Zastávám názor, že v okamžiku, kdy mají tvůrci potřebu točit "vzpomínkové" díly, je na čase to odpískat a najít si jiný objekt k rýžování, než původní kult úplně, s prominutím, dojebat. Po zprůměrování povedených epizod v poměru k exkrementům se nerada musím přiklonit k nižšímu hodnocení. 66,6% ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Ten kdo hledá nepředstavitelnou dávku mystéria, záhad, nevysvětlitelna a tajemství, tak ten musí zajisté vidět Akta - X. Protože nic lepšího na světě není. Mulder a Scullyova jsou legendami ve strašení lidí. Už jenom samotné jejich působení v seriálu. Pokaždé když došlo na odhalování pravdy, do toho ještě ta šíleně nervydrancující hudba, zamrznul jsem do gauče a bál vystščit nohy ven. Je to asi nejvíc sci - fi, horor a mysteriózní v jednom. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Akta X představovala v 90. letech velký kult a mimořádně úspěšný televizní produkt, který se rychle prodal prakticky do všech koutů. Celý svět totiž zbožňuje záhady, sní o mimozemských civilizacích a rád si hraje. Seriál přišel z konceptem hry se svým divákem, který v novém tisíciletí úspěšně napodobily nové projekty, jako např. seriál Ztraceni. Funguje to podobně jako pohádky princezny Šeherezády. Pomalu odkrýváte jednotlivé díly skládačky, ale stále objevujete nové indicie tajemného spiknutí o přítomnosti mimozemšťanů na naší planetě. Konspirační teorie se kupí a sem tam se v té spleti hádanek uzavře dílčí osud nebo případ. Má to ten nepříjemný efekt, že vás tato hra pravděpodobně dříve nebo později s vědomím, že pointa je v nedohlednu, přestane bavit. Tak, jak se s komerčním úspěchem vršily stále nové řady, začaly scénáristům docházet nápady a kvalita epizod šla nevyhnutelně dolů. Akta X zašla potupnou smrtí - vyhnila do základů. V pozdní fázi projektu obě hvězdy, které si na Aktech X udělaly jméno, rozumně vycouvaly z další spolupráce. Dnes už mi seriál připadá do značné míry omšelý, ale byly doby, kdy jsem netrpělivě čekal na každý další díl. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Deryl Hayes, který si v této epizodě zahrál postavu agenta Morrise, si již dříve zahrál roli Webstera v epizodě Stíny (1993). (Kubaaa97)
  • Prvých 117 častí sa nakrútilo v Kanade, zvyšné v Los Angeles. (kacer4)
  • Během natáčení byla Gillian Anderson (Dana Scully) v pokročilém stádiu těhotenství. Proto Scullyová nosí i v Puerto Ricu dlouhý kabát. (Kubaaa97)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama