Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 7
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 7

Recenze (769)

Shit 

všechny recenze uživatele

Prvních pár řad je přímo skvělých, ale jak se Mulder začne strašně zajímat o ufony a o ničem jiným už žádný další díl neni, tak to začíná být nudný a nezajímavý a už se na to ani nedá koukat, kdyby zůstali u paranormálních jevů a občas do toho vložili ty ufony tak to mohl být jeden z nejlepších seriálů ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tam kde končí běžné chápání, tam začíná cesta akt X. Od dávnověku se dějí věci na které nejde najít rozumné vysvětlení, jediný argument jež by nám nějak pochopitelně pospal neznámé. A právě na tomhle postavili scénáristé vznik dnes již legendární série o dvou agentech F.B.I., charismatickém Foxu Mulderovy a vědecky chladné Daně Scullyové.První řady ve mě vyvolávali podivně znepokojivý pocit, takové zvláštní mrazení v zádech, které mám u takových projektů rád. Duchovny je naprosto přesvědčivý, jeho zápal pro věc, tedy i když mu na dvorku seknou Ufíci ségru, je někdy udivující. A Andersonová ač nemá žádné rodiné vztaky s Andersonem čili Neem z Matrixu zas ukazuje protipól záhadnu, tudíž čirá fakta. Poslední řady už ovšem byly nošením dříví do lesa, kdy se do nekonečna řešila spiknutí, hledali unesení jedinci a vše se točilo jako autíčko na autodráze furt dokola. Ale za původní nápad, slušné vizuální spracování a velmi kvalitní scénář dávám plný počet. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nedokážu najít vhodná slova pro to, co tenhle seriál znamenal pro mé dětství. V pozdějších sériích začaly všechny ty tajnosti s mimozemšťany a spiknutí uvnitř jiných spiknutí působit poněkud z prstu vycucaným a nechtěně úsměvným dojmem, každopádně za epizody typu Darkness Falls, Ice, Dod Kalm, Humbug, Spueeze, Blood, Soft Light, Anasazi, Quagmire, Apocrypha, Detour, Leonard Betts, The Calushari... a za spoustu dalších... za ty patří Akta X do mého seriálového zlatého fondu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mála seriálu, který jsem tehdy opravdu pravidelně sledoval. Bohůžel neušel tomu, že si tvůrci dali tu práci využít potencial celkem zajímavě rozjetého tématu a v posledních třech sériích je to bohůžel znát, že vařej z již jednou převařené vody. Mulder a Scully - nezapomenutelná dvojka, kteří se k sobě jasně hodili i když to na první pohled nebylo znát a výborně se doplňovali. Nakonec to vyznívá, že za vším stojí americká vláda...a možná že na tom přeci jenom něco bude. Ač tak či tak Akta X je seriál, který se objevil, svojí kritikou na vládu pohoršil ale hlavně zaujal svojí myšlenkou. (86%) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hysterie kolem tohoto seriálu se mi nějak vyhnula obloukem. Vzpomínám si teda spíš jen na pár dílů z těch pozdějších sérií a to byla celkem nuda. Postavy agentů Muldera a Scullyový mi připadaj jak roboti a příběhy všechny stejný. Nějak nechápu, co na tom všichni viděj. Jinak si vzpomínám, jak spolužáci bezmezně obdivovali agentku Scullyovou a neustále sháněli jakýsi její fotky v Evině rouše, což jsem taky nechápal. Mně se teda nějak obzvlášť nikdy nelíbila... ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Premiéra seriálu v Česku proběhla 26. 5. 1995. Do roku 2002 bylo odvysíláno pouze prvních šest sezón. 7. a 8. série byly premiérově vysílány až v roce 2008. 9. série měla premiéru až v roce 2013. (k212)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama