Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 1

Recenze (767)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Mezi legendarními postavami, jako kuřák, žlučak a dalšími mne přijemně překvapila postava Wayne Weinsider, kterou hral Bruce Campbell. Šlo o slovanského poloboha a démona Velese. I když byl Veles ve slovanské mytologii bůh velmi význámný, tak to tolik nevadí. Je to v celku příjemné. Pěkný je i hold filmu Věc v první serii. Skutečně si myslím, že seriál se přiliš protahl. Přesto do top 200 patří. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Mr. Mulder, they´ve been here for very long, long time." - Deep Throat ; Pokud nějaký seriál dosáhl statutu celosvětového kultu, jsou to právě "Akta X". Výjimečný seriál, na jehož popularitě se dodnes vozí spousta dalších. Skvělé scénáře (+pár výjimek potvrzujících pravidlo), do detailu vypracované charaktery hlavních postav, které i přes nadpřirozené zápletky drží tenhle seriál pevně na zemi, charizmatičtí herci, slizký a tajemný Kouřící muž, spiknutí, mimozemšťané, akce a v neposlední řadě i humor...Je pravda, že se vzrůstajícím počtem řad se konspirační zápletky stávají možná až moc zamotanými a trošku nepřehlednými, ale to nic nemění na tom, že "mytologie" Akt X je výjimečná...Navíc vztah Muldera a Scullyové překračuje obvyklá klišé a je ve své síle a pevnosti dokonalost sama...Co se týká jednotlivých epizod, tak za vůbec nejlepší bych vybral "Memento Mori" a trojepizodu "Getsemany", "Redux I" a "Redux II". Ale osobní slabost mám pro víc dílů, seznam by byl dlouhý :). (psáno po zhlédnutí 6. série) ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když X tenkrát chodilo v televizi tak jsem víc dílů spíš neviděl než viděl a rozhodl jsem se pro reparát. Po první sérii jsem naprosto nadšený a rozhodně budu pokračovat dál. Mimozemské díly jsou naprostá chuťovka. Už chápu proč je z toho takový kult. Druhá řada pokračuje ve stopách té první a úvodní části patří prozatím k vrcholu seriálu. Trochu mě mrzelo, že Mulder bez Scully nepobyl dýl. Díly s malými zelenými mužíčky u mě stále bodují nejvíc. Třetí série už trošičku chřadne. Máme tu sem tam díly slabší, jeden sebeparodický a několik moc pěkně prohláškovaných (telefonáty v dílu o švábech neměly chybu). Mytologie je ale pořád hodně silná a ty důležité kousky vždycky stojí za to. MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ VARUJE: KOUŘENÍ ZPŮSOBUJE RAKOVINU. Čtvrtá řada nabízí pár zajímavých odpovědí včetně jednoho pěkného dílu o kuřákovi. Jinak si celkem drží kvalitu, ale syndrom "to už tady bylo" se začíná až nepříjemně vtírat na mysl. Pořád se ale moc dobře bavím. Pátá série má několik klíčových mytologických dílů na které se moc dobře dívá na druhou stranu však obsahuje slabých dílů více než mi bylo milé. Potěšil mě však kousek na kterém se podílel Stephen King a i díl s několika úhly pohledu na jeden a ten samý případ. Závěr si pak pěkně připravuje půdu pro film, který mě ve své době dokonale minul a o to jsem na něj teď zvědavější. Takže uvidíme... Šestá řada je na tom kvalitativně zhruba stejně jako ta přechozí. Osobně jsem si dal mezi filmem a prvním dílem ze šestky pořádnou pauzu, protože film by byl moc pěkným koncem, ale hlad příhodách Muldera a Scullyho nakonec zase zvítězil. Co stojí za to jsou hybatelské díly, kterým vévodí finálový. Ty ostatní jsou vlastně jen do počtu, někdy pobaví, někdy vyděsí, někdy pořádně překvapí. Jo a odkaz na Homera Simpsona potěšil. Sedmá série je jedním velkým ukončením kapitoly. Z vody se vaří sice čím dál víc, ale poslední díl je parádní. Klasická ukázka toho, že tvůrci sice nápady mají, ale mají jich málo a tak si je šetří. No uvidíme, kdy se zase dostanu k další řadě. Chci si ten "konec" v sobě nechat doznít. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niet pochýb o tom, že tento seriál bol odjakživa, mojim kultovým. V pamäti mi rezonuje najmä jeden príbeh. "The X files - HOME". Jedného dňa v malom mestečku Homu nájdu mŕtvolu malého dieťaťa. Miestny šerif Andy Taylor je z nálezu, rovnako ako okolitá populácia zhrozený. O pomoc pri vyšetrovaní požiada FBI. K prípadu je vyslaná osvedčená dvojica Mulder a Scullyová. Podarí sa im spoločne vypátrať vraha novorodenca? Pre fanúšika hororového subžánru hixploitation, jednoznačne najlepšia časť zo všetkých. Vrelo doporučujem. Ja som si dnes "krásne" zaspomínal. Nikdy nezabudnem ako v televíznej relácii "otázky pre riaditeľa", nespokojní občania bombardovali "najvyššieho" pohoršujúcimi listami - čože to za časť odvysielali po ôsmej hodine. Verte-neverte. Seriál následne presunuli po 22:00. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malej, vždycky jsem chtěl bejt jako Mulder a Scullyová. Řešit záhady, pracovat pro FBI, hledat informace o tajných vládních experimentech a UFO.... dneska už bohůžel mnohdy ani nenajdu klíč od baráku, nicméně nostalgie zůstává a i přes mnohdy značnou nedokonalost jednotlivých dílů, je to prostě orgáč. ... 1. série - 80% ... 2. série - 85% ... 3. série - 90% ... ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Deryl Hayes, který si v této epizodě zahrál postavu agenta Morrise, si již dříve zahrál roli Webstera v epizodě Stíny (1993). (Kubaaa97)
  • Celkem 19x se v úvodních titulcích objevil jiný slogan než "The Truth is Out There". Ve většině případů se jednalo o zlomové mytologické epizody. V epizodě Teliko je uvedeno "Deceive, Inveigle, Obfuscate" ("Klamat, balamutit, zatemňovat"). V epizodě Getsemani je to "Believe The Lie" ("Uvěř lži"). V epizodě Červení a černí je nápis změněn na "Resist or Serve" ("Vzdoruj nebo služ"). V epizodě Nepřirozený je uvedeno "In The Big Inning" ("Na začátku směny"). V epizodě Završení je nápis změněn na "Veř, abys pochopil". V epizodě Nikomu nevěř je nápis "They´re Watching" ("Sledují nás"). V epizodě Nepravděpodobně je uvedeno "Dio Ti Ama" ("Bůh tě miluje"). (Ještěřák)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama