Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer

Recenze (769)

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, ktorý som mal naozaj veľmi rád. Nebolo dielu, aby som sa aspoň trocha nebál. Akty X boli výborné, avšak s ďalšou a ďalšou sériou ide úroveň dole. Ale ako obvykle, nápad sa rýchlo opozeral a už nudí. V dobe svojho uvedenia nemal tento seriál konkurenciu a ja som sa tešil na ďalšie diely. Ale bohužiaľ sa tento seriál začal prepadávať stále nižšie do šedého priemeru odkiaľ sa už nikdy nedostal. Zo skutočne pekných dielov sa pomaly stávali fantasmagórie. ()

T2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozpočet $1,5milióna na epizódu║ __Jedným slovom- "Famózne!" Tento seriál my učaril od samého začiatku, aj keď ďalšie série počnúc od dvojky už nedosahovali úrovne nastavenej prvou sériou, bolo stále na čo pozerať a hlavne si lámať hlavu čo by z toho mohla byť aj pravda. Fox Mulder pre Davida Duchovny a Diana Scully pre Gillian Anderson sa stali ich životnými úlohami. Pri tomto seriály sa vystriedalo mnoho režisérov ale hlavným ťahúňom bol vždy Chris Carter, okrem neho z tých známejších sa na nom podieľali aj James Wong(Nezvratný osud) - Dwight H. Little - Rob Bowman(Akty X : Film). ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Naprosto kultovní sci-fi seriál. Fox Mulder a Dana Scullyová jsou sympatická dvojice. Už jenom proto, že mají na věci úplně opačné názory. Mulder věří všem konspiračním teoriím a Scullyová je zase vědec. Takže se na všechno dívá spíš pragmaticky a nedůvěřivě. Trvalo jí hodně dlouho, než uvěřila na mimozemšťany. Rozdíl mezi jednotlivými díly je dost velký. Některé jsou hodně dobré, jiné zas slabší. Postupně to na sebe nějak navazuje. Slabá je ta část, jak tam není Mulder. Některé díly jsou o záhadách, jiné zas o UFO. Tématika se mezi sériemi různě střídá. Nakonec ale převládají mimozemšťani, protože ti ten děj hlavně táhnou. Během seriálu dojde k mnoha šokujícím odhalením a zjištěním. Zákeřný Kuřák vždy stojí poblíž a nic mu neunikne. Mulder a Scullyová neustále hledají pravdu a nakonec ji najdou. Samozřejmě mezi nimi časem vznikne romantický vztah. Spoiler: Po 13-ti letech se seriál vrací s 10. sérií. Děj se posouvá o 14 let do předu, kdy už Mullder ani Scullyová u FBI nepracují. Jsou ale povoláni zpět do akce k odhalení jednoho velkého podvodu. Objevují se i flashbacky z roku 1947. Spousta věcí znova vyplouvá na povrch a oni to nemohou nechat být jen tak. Děj se ale samozřejmě komplikuje a lidé umírají. Další díly se zabývají spíše paranormálními jevy a už nejsou tak dobré. Je to trochu zklamání. Finále je dost dobré, ale hodně otevřené. Opět jsme svědky velkého spiknutí na celosvětové úrovni. Poslední série skončila a svět je o krok blíž k apokalypse. "Běžte radši někam honit zelené mužíčky." :D ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Připadá mi docela nesmyslné tenhle >fenomenální< popkulturní počin hodnotit takto komplexně jako jeden seriálový celek, když až na výjimky jednotlivé epizody mohou být vnímány i jako svébytné televizní filmy a daly by se i hodnotit zvlášť. Případně alespoň jednotlivé řady... Takže - alibistické čtyři hvězdičky... Každopádně v rámci >seriálové< televizní tvorby, pracující se záhadami, tajemnem, spikleneckými teoriemi a >vědeckými< fikcemi jde o v jádru originální a za ta léta jednotlivých řad i stále živoucí a svým způsobem nevyčerpatelný projekt, v >rámci žánrů< patřící bezpochyby k tomu nejlepšímu, co (nejen) americké televize kdy zplodily... A co se týče těch >AKT< zde prezentovaných - naštěstí není šprochů, aby na nich (ne)bylo(?) >blízko< pravdy trochu... ;-) . . . Jenom pořád nechápu (nebo že by ano, že by šlo opavdu jen o ohlupující zastírací manévry?), proč se toho tolik furt dokola alibisticky svádí na ty mimo zemské entity, že... Abychom se jednou nedivili... ;o) - - - P.S. Takže - psssst! Pozor, nepřítel stále naslouchá!... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocené je jen za první sérii, ostatní jsem zatím neviděl. Z pohledu toho, co seriál ukazuje, je na čtyři hvězdičky, ale jeho "společenský význam" je mnohem větší, z hlediska originality v době, kdy se objevil, naprosto unikátní a nezaměnistelný počin. Když se řekne Mulder nebo Akta X, tak o co se jedná ví úplně každej, i když třeba neviděl jedinej díl, to je prostě pojem, naprostej fenomén. Něco nevysvětlitelnýho? To je jako z Akt X. Mám rád především teorie o vládní konspiraci, která ví o přítomnosti mimozemšťanů, dokonce snad používá jejich technologie pro stavbu stíhaček, stejně tak jako příběhy o zrůdách jako byl Tooms nebo Jerseyský čert. Někomu by mohlo vadit, že díly končej otevřeně, nic se obvykle nevyřeší a záhady přetrvávaj, ale mě naštěstí ne:D ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Pitva podivné mrtvoly Raye Soamese nalezené v rakvi začíná v 10:56. Jedná se o odkaz na narozeniny Chrise Cartera, který se narodil 13. 10. 1956. (Kubaaa97)
  • Mnoho herců si v seriálu v průběhu let zahrálo více rolí. Například John Pyper-Ferguson ztvárnil ve 2. řadě epizodní postavu jménem Paul a o dva roky později se ve dvou dílech objevil coby detektiv John Kresge. William MacDonald si v průběhu let zahrál rovnou pět různých postav. Karin Konoval se poprvé objevila ve 3. sérii jako Madame Zelma a ve 4. sérii si zahrála děsivou zmutovanou matku Peacockovou. Dvě odlišné postavy hrála i ve spin-offu Milénium (od r. 1996). (Reiniš)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama