Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bráno v porovnání s tím na co jsme si zvykli v TNG, je DS9 zklamání (a proto se Voyager šmahem vrátil k osvědčené šabloně;)). Ale jde jen o to, že jde jinou cestou - jaksi víc do diplomacie a kulturních zvláštností jednotlivých ras Federace a jejích sousedů. Studie je to velice zajímavá, ale většina epizod je docela, jak to jen říct...asi nudná. Až ve smrtelné křeči se déesdevítka zmohla na něco kvalitativně hodného legendy Star Treku. Nicméně Goldsmithovo hudební téma je geniální (samozřejmě už od úvodního filmu;))...jeho tempo přesně vystihuje dikci seriálu, ale především je neskutečně nádherné, tak jak to uměl jen on. A proto - alespoň pro ty co u DS-9 vytrvali do konce, což jim tedy naše televizní stanice neusnadnily:P, určitě pochopitelných 80%. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé prvotní hodnocení v podobě tří hvězd vycházelo pouze z pár dílů viděných v tv s českým dabingem. Avšak moje srdce trekkieho mi nedalo a sehnal jsem si kompletních sedm řad v originále. Momentálně sjíždím pátou a už někdy během třetí jsem své hodnocení o hvězdu zvednul. Pomalu a jistě si mě nachází i DS9 a já k němu získávám další vyjímečný vztah. Speciálně od čtvrté sezóny nabírá seriál vyšší obrátky. Jednotlivé epizody jsou dost často (nutno dodat se zvyšující se frekvencí) velmi filozofické s poměrně vícevrstvým poselstvím. Spousta vykreslených postav, lidských propletenců, vztahů získává na hodnotě až s přibývajícím počtem epizod, vydatně. Další unikátní Star Trek je třeba sledovat velice pozorně a tak nějak tuším, že ve své době DS9 předběhl svou dobu a zůstal nepochopen - i já jsem se do této kategorie prve zařadil. Uvidím, zda i u tohoto ST počinu se dostanu ve finále na 5*... toť jediná a příjemná neznámá.:) Charakteristika: Sci-fi dobrodrůžo pro náročnějšího geeka se sklonem k dlouhodobým vztahům._Trekkie velikosti mého srdce nemůže jinak po dokoukání než zvednout na 5*. ()

Reklama

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původně dvě * (a komentář "Asi můj nejméně oblíbený seriál z univerza Star Trek"), ale po letech jsem se k seriálu vrátil a po dosti zdlouhavém a občas i nudném rozjezdu (série 1-3) nastal příjemný posun v podobě čtvrté série (např. retro-komediální Little Green Men) a snad ještě lepší páté. Zejména díl "Trials and Tribble-ations" je opravdovou nerdí lahůdkou. Zatím zvedám na 3* a uvidíme se, až jej dokoukám... Tak tedy... Zejména díky šesté sezóně a jen o něco slabší sedmé se zpětně omlouvám a dávám pět hvězdiček. Zvlášť finále, které se protáhne na několik epizod, v nichž časem odpadne i ono "v minulém díle... a nyní pokračování", je napínavé jak guma od Siskových trenclí. Sice to trochu hatí slzavý závěrečný dvoudíl, ale i tak je mi líto, že už mám DS9 za sebou... ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Na začátku Sisko ztratí ženu v borgském útoku s Picardem. Nesnáší ho za to a tato předehra člověka natěší. To je bohužel konec. Picard a Borgové nikdy víc. Příběh se přesouvá na periferii Federace s malou planetou a jejími politickými a náboženskými problémy. To je 1/2 epizod, 1/2 jsou díly o postavách a životu na stanici. Postavy mě spíše nezaujaly než ano (až na doktora, O'Briena, Ferengy a později i Siska). Tak je to aspoň víceméně v prvních čtyřech sériích, které jsou safra nudné. V páté a šesté se konečně začne pracovat s hlavním nepřítelem (bravurně zahraný Weyoun) a Sisko nabere charisma. Sedmá je pak asi se třetí sérií ENT ta nejlepší z celého ST. Hlavně druhá půlka navazuje díl na díl, šlape, přijdou velké bitvy a vůbec přiblížení galaktické války komplexně. Takže jestli dokážete vydržet a proskákat půlku seriálu, budete odměněni. A jestli se vám zalíbí postavy, tak bude celkový dojem daleko lepší. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Sci-fi-fantastika byla a zůstává žánrem, který balancuje mezi literární i filmovou machou, krásnou literaturou, hraným filmem, řemeslem i uměním. STAR v sobě tento rozpor ztělesňuje až čítankově. Řemeslo, které mu lze vytýkat, je současně i jeho předností, kterou vyniká nad průměr této formy tvorby. Představa Galaxie, do níž je promítnuta rozmanitost aší současné civlizace, není neplodná, i když ne zcela přesvědčivá. Přesto kvalita epizod, hloubka konfliktů i jejich etický náboj tlačí celkovou kvalitu a úroveň STAR nahoru. To, že nejen tato řada, ale celkový záměr vytvořily pozoruhodný, desetiletí a generace trvající sociokulturní fenomén, mluví za vše. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Doktor Bashir (Alexander Siddig) si v holoprogramu, který je zasazený do dvacátého století, objednává vodku 'stirred not shaken', což znamená 'promíchat, netřepat'. Touto frází paroduje a zároveň odkazuje na sérii Jamese Bonda a jeho vodku 'shaken not stirred' alias 'protřepat, nemíchat'. (Honzíno)
  • Ve většině scén lze na počítačových monitorech zahlédnout číslo 47. (slatkac)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama