Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Rikky007 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se dá rozdělit na "do 4. řady" a "po čtvrté řadě" První půlka je upovídaný (někdy až moc) úvod do velkého schématu a pak se to náhle rozjede. U nás se myslím ani poslední řady nevysílaly, takže se ani nedivím zdejšímu hodnocení. Ale akční scény z války a podle mě nejlepší epizody s klingony, které byly natočeny, to vše tam je a pěkně provedeno. Takže bych to zdaleka nezahazoval. Navíc je třeba zmínit skvělou práci s postavami a jejich vývojem, která u ostatních sérií nemá obdoby. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Hlavním tahákem této série je zasazení na okraj známého vesmíru, respektive na začátek neznámého (nebo alespoň červí díry, která do něj ústí). To skýtá velké množství možností pro scénáristy a ti je celkem slušně využívají. Nové zajímavé postavy či celé rasy, rozmanitá posádka a jistě, že kvalitní triky. ()

Reklama

Lamount 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Deep Space byl prvnim ST serialem, ktery se dostal na ceske obrazovky a proto ma u me dulezite postaveni. Sice jsem tenkrat (musel byt tak rok 1992 nebo 3) nechapal, proc tam neni nikde kapitan Kirk a Spock (znal jsem je z filmu z videopujcovny:), ale zamiloval jsem si menavce Oda a tejmnou cervi diru do Gama kvadrantu. O mnoho let pozdeji jsem se k serialu vratil, protoze ho nikdy u nas nedovysilali a teprve od treti rady do konce mohl docenit kvalit tohoto klenotu. Valka s Dominionem a uzasny pribeh, ktery mezi sezonami navazoval, byl pro vesmir ST celkem nevidany a povedl se (take jiste diky Ronaldu D. Mooreovi). ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejtěžší hodnotit tenhle seriál jako celek ze všech ST seriálů (novodobý srágory nepočítaje). Na jednu stranu pár postav je povětšinou bravurně napsaných (až na poslední 2 série) a ztvárněných i velmi schopnými herci (Quark, Dukat, Garak, Damar, Weyoun), zatímco u jiných vyvstává otázka, jestli je větší dřevo Sisko Sr. nebo Sisko Jr., popř. jestli je víc nesnesitelná Yoko nebo její ještě debilnější mongoloidní potomstvo. Celkový dojem kazí i v posledních 2-3 sériích stupňující se tokání VŠECH postav nevyjímaje a i Worf se tak chová jak vymaštěná puberťačka posedlá hnízděním, u který by nevěřícně kroutil hlavou i libovolnej Vulkánec v posledním stádiu pon-farr. Dokonce i scenárista formátu Ronalda D. Moorea, který v podstatě sám vytvořil celou klingonskou mytologii v TNG, plodí nesmyslný sračky typu You Are Cordially Invited a Take Me out to the Holosuite. Na druhou stranu výše vybrané postavy celý seriál zachraňují a pár jejich momentek je skutečně nezapomenutelných - např. prakticky dokonalý TOS/DS9 crossover; Worf vs Weyoun (S07E22); v TNG pouze okrajově naťuknutí Ferengové a jejich pravidla zisku; a celé představení Dominionu a jeho zakladatelů je téměř geniální, byť s přibývajícíma epizodama se celá nápaditost pozvolna vytrácí a jednorozměrní Breen už poslední sérii postáváním kolem nemají šanci vytáhnout na úroveň kterou by jinak její druhá polovina zasluhovala. Zatímco několik epizod (Duet, The Jem'Hadar, The Search Pt. 1-2, House of Quark, Little Green Men, Return to Grace, Trials and Tribble-ations, Children of Time, Call to Arms, In Purgatory's Shadow + By Inferno's Light, The Magnificent Ferengi a In the Pale Moonlight) tak může směle konkurovat i tomu nejlepšímu ze všech ostatních seriálů, podobně kvalitních epizod se v celým průběhu najde pouhá hrstka a kontrast mezi kvalitou a odpadem (Meridian, Fascination, Explorers, Facets, Nor the Battle to the Strong, The Assignment, You Are Cordially Invited, Take Me out to the Holosuite, Time's Orphan) je zde ještě markatnější než u Enterprise a Voyageru. *** 1/2 ()

Simgal 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší Star Trek seriál, pokud nepočítám původní TOS, na které se bohužel obrosky podepsal zub času. Podle mě by měl správný Star Trek být o putování vesmírné lodi, objevování nových míst a mimozemských ras. To v DS9 bohužel není. Stanice je na jednom místě, většina ras jsou už dříve objevené a postavy mi taky nepřirostly k srdci jako u jiných sérií. Převládá názor, že DS9 se pořádně rozjede až začátkem války s Dominionem, ale k čemu je to dobré, když k této fázi dospějete až po 5. celých sezónách. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Kira (Nana Visitor) křičí na Dr. Bashira (Alexander Siddig): „Je to všechno tvoje vina!“ Tato hláška skrytě odkazovala na skutečnost, že herecká dvojice očekávala v reálném životě dítě. (slatkac)
  • Avery Brooks měl jako součást smlouvy podmínku nechat si narůst vlasy, aby se odlišil od jiné své postavy v seriálu Spenser: For Hire. Ve čtvrté sezóně mu však tvůrci povolili znovu si oholit hlavu a nechat dorůst vousy. (Ruuzha)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama