Reklama

Reklama

Moucha

Trailer 1

Obsahy(1)

Film byl natočen podle stejnojmenné povídky George Langelaana. Hlavní postavou je Helene (Patricia Owens), která svému švagrovi Francoisovi (Vincent Price) a inspektorovi Charasemu objasňuje okolnosti záhadné smrti jejího muže André Delombrea (Al Hedison). Podle jejího tvrzení vynalezl její muž jakýsi teleport, který následně vyzkoušel sám na sobě. S ním se však nepozorovaně přenesla i malá moucha. Geny se pomíchaly a výsledkem byl muž s muší hlavou a končetinou a moucha s hlavou a končetinou lidskou. I když má André muší hlavu, je stále člověkem a snaží se hrůzné důsledky experimentu zvrátit. Film se stal hitem své doby a často je považován za skvělé završení hororové éry padesátých let. (Hurley)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (112)

movie 

všechny recenze uživatele

Porovnávat jak zvládal Cronenberg zfilmovat proměnu člověka v mouchu o 30 let později je trochu zbytečné. Neumann využívá možností doby a soustředí se spíše na příběh vědce, který se svým experimentováním zašel příliš daleko, než na efekty. MOUCHA z roku 1958 není tak ani horrorem, spíš jak dramatem se sci-fi nádechem. Obsazení je pak velicé dobré, Vincent Price je božský. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Když jsem před lety v jedné antologii hororových povídek narazil na povídku „Moucha“ George Langelaana, byl jsem dost překvapený, kolik toho nemá společného se stejnojmenným filmem z osmdesátých let. O to milejší bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že podle této povídky byl natočen film již koncem padesátých let, který se jí drží docela věrně. A ač bych si myslel, že film podle této povídky nemůže být nějak extra dobrý, byl jsem přesvědčen o opaku. Zřejmě za to může takové to kouzlo starých sci-fi hororových filmů, ta schopnost z toho mála možností tehdejší doby, hlavně co se týče triků, vykřesat příznivé maximum a samozřejmě Vincent Price v jedné z vedlejších rolí. Moucha prostě obsahuje něco, co dnešní filmaři zpravidla nedokáží a co dnešním sci-fi a hororovým filmům, zaměřeným převážně na vizualitu, chybí – obyčejný lidský příběh, který je děsivý svým obsahem a ne jen formou, svým příběhem a ne jen vizuálním zpracováním. Samozřejmostí je skvělá hudba a k tomu navíc již zmíněné dobré triky. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem stihl jen poslední půlhodinu, ale i tak na mě dokázala zapůsobit velmi silná atmosféra filmu a také velice slušné herecké výkony hlavních představitelů. Zastaralé triky už sice dnes působí trochu směšně, ale režisér pochopil že mnohem větší hrůzu vzbuzuje neviděné a tak mouchu takřka neukazuje. Úplně pak na triky dá zapomenout velice působivý závěr s mouchou v síti. 7/10 ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Príbehovo sa mi táto verzia páčila viac než Cronenbergov remake. Ono hororom sa to ani veľmi nazvať nedá (narozdiel od novšej verzie). Skôr to malo bližšie k rodinnej dráme. Jediné negatívum sú masky, tie však na dobu vzniku lepšie byť zrejme nemohli. Inak sa jedná o veľmi vydarené dielo s dobrým obsadením, svižným tempom a skvelým námetom. Bavilo ma to a našťastie si z filmu neodnášam žiadne nočné mory (premeny Jeffa Goldbluma ma v detstve nepekne poznačili do konca života :) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nad hororovým žánrem se nijak nerozplývám, ale tyhle staré mají svůj půvab. Nejde ani tak o strašení, ale o výtvarnou stránku a herecké výkony (skvělý Vincent Price). Někdo může říci, že je to celé příliš zastaralé. Ovšem maska mouchy je dokonalá a moucha s lidskou hlavou v pavučině je dost velký nářez i dnes. 70%. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Vybavení celé laboratoře přišlo produkci na 28.000 dolarů. (HellFire)
  • Film byl natočen za 18 dní a vydělal okolo 6 milionů $. (Zdroj: davidhedison.net) (Chatterer)
  • Patricia Owens trpěla strachem z hmyzu, čehož režisér Kurt Neumann využil a do poslední chvíle jí neumožnil, aby se podívala na masku, kterou nosil David Hedison, představitel Andrého-mouchy. (HellFire)

Reklama

Reklama