Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Malé městečko Little Tall Island ležící u pobřeží Maine čekají krušné chvíle. Jeho obyvatelé se důkladně připravují na mohutnou sněhovou bouři, která má být nejhorší za posledních sto let. V nejvypjatějším okamžiku se však z vánice vynoří zlo mnohem děsivější, tajemný cizinec, který si říká Andre Linoge. Zná i ta nejtajnější temná tajemství každého obyvatele městečka a využívá je k tomu, aby některé z nich přinutil k sebevraždě, jiné pro změnu k vraždě. Pokaždé přitom předává obyvatelům velmi jednoduchý požadavek. Tvrdí: "Dejte mi co chci a já půjdu." Andre je ve skutečnosti ďáblův posel a to, co chce, je jedno z dětí Little Tall Islandu. Dítě, které by vychoval jako nástupce, tak, aby mohlo časem převzít jeho pozemské povinnosti. Přestože je totiž jeho život mnohonásobně delší, než život lidský, není Linoge nesmrtelný a tak za sebe musí vycvičit nějakou vhodnou náhradu. Jeho moc je veliká. Nejenže zná tajemství každého člověka ve městě a může všem udělat za života skutečné peklo, ale může dokonce zničit celé město. A v městečku je jen jediný člověk, který má dost síly, aby se mu postavil. Šerif Mike Anderson, který se snaží uchránit obyvatele nejen před bouří, ale také před zlem v podobě Andrého.

Trojdílný americký horor vznikl v roce 1999, kdy ho jako televizní minisérii natočil režisér Craig R. Baxley (Action Jackson, Temný anděl) podle námětu a scénáře Stephena Kinga, jednoho z nejslavnějších současných spisovatelů. Bouře století je první námět, který nevychází z knižní předlohy, ale King ho napsal přímo pro televizní minisérii. Přestože původně chtěl napsat pouze scénář, nakonec příběh zpracoval také jako klasický román, který vyšel krátce poté, co byla třídílná minisérie v premiéře uvedena na obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V malom mestečku Tall Island sa jedného dňa objaví neznámy "hosť". Od príchodu Andre Linogeho sa začínajú diať rôzne podivné veci. Nečakané samovraždy, ale i brutálne násilné činy inak mierumilovných ľudí zarážajú nejedného občana tohto kľudného mesta. Aby toho nebolo málo, miestnym sa do cesty stavia nie len podivný chlapík bez prejavu akýchkoľvek emócii, neustále opakujúci vetu:" Dajte mi čo chcem, a ja odídem preč", ale i snehová "Búrka storočia". Miestneho šerifa Mikea Andersona čaká životný prípad, ktorý sa nebude týkať len miestneho obyvateľstva. Najsilnejšou stránkou snímku je jednoznačne príbeh. Najmä vďaka prostrediu miestami pôsobí naozaj mrazivo. Zo začiatku mi dokonca pripomínal "30 dní dlhú noc". Neskôr som sa však z tejto letargie prebral. Fanúšik hororu sa mimoriadneho gore či akcie nedočká. V tomto smere "Storm of the Century" svoj potenciál, napriek príležitostí absolútne nevyužil. Posledná časť ma sklamala najviac. Záver s rozuzlením síce zaujímavý, no doslova a do písmena "prežvanený". Na tri hviezdy to síce bude,no nejedná sa o žiadny zázrak,ktorý by som fanúšikovi hororu mohol odporučiť. Ide totiž skôr o mysteriózny thriller - 55%. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Páni, ta dlouhatánská stopáž byla přímo vražedná, ale vyplatilo se vydržet až do samotného konce. Tuto televizní „minisérii“ z pera samotného Stephena Kinga jsem měl tu čest dnes vidět poprvé v životě a musím říci, že to nebylo vůbec špatné. Už dlouho jsem se „nezažral“ do příběhu tak intenzivně, že jsem naprosto přestal vnímat čas a přestávku si udělal jen v okamžiku, kdy skončil jeden z dílů. Malé ostrovní městečko, v němž má každý občan své ponuré tajemství a záhadný cizinec, který o všech ví úplně všechno a dokáže své oběti nejen sám zabít, ale i donutit k sebevraždě či vraždě…To už samo o sobě dokázalo upoutat mou pozornost. Během sněhové bouře tak dostane divák šanci sledovat osudy tolika postav, že v nich brzy začne mít trochu chaos. Naštěstí se jejich počet začne hezky ztenčovat, nechybí emoce ani slušná mrazivá atmosféra a i herecké výkony jsou docela ucházející. Místy to sice trochu skřípalo, objevilo se i pár nudnějších pasáží, ale nakonec z toho Craig R. Baxley dokázal celkem slušně vybruslit. Což byl taky jistě jeden z důvodů, proč dostal následně šanci natočit i Dům v růžích. Především se mi líbila ona provázanost dramatických pasáží s těmi brutálnějšími, kdy má divák šanci nejen vidět, jak jednotlivé postavy zemřou, ale zároveň si vyslechne i jejich tajemství / hříchy, kterých se dopustily. Samotnou kapitolou je pak Andre Linoge. Kdo vlastně ve skutečnosti byl? Ďábel, jeho sluha, nebo snad sama Smrtka…? Já bych řekl, že od každého trochu. I on sám nám nakonec poví svůj příběh a během filmu dozná jeho visáž několika proměn. Trochu mi jen bylo líto policisty Andersona, který se po celou dobu snažil všechny obyvatele chránit, no a nakonec s ním pěkně vyjebali…Byla jen škoda, že ten závěr neměl lepší grády. Samozřejmě jako odpůrce happyendů jsem byl i po této stránce polichocen, ale přece jenom jsem očekával velkolepější finále. Nu což, alespoň ty vysvětlivky na konci (co se komu následně stalo) zmírnili můj zármutek. Určitě jsem Bouři století neviděl naposledy!!! ()

Reklama

Shogin 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nebylo sestřiháno na dva díly, protože pak bych šel s hodnocením rozhodně nahoru a měl bych chuť si to pouštět znova. Takhle to bylo poněkud zbytečně natahované a je to škoda, protože je to jinak vcelku povedená podívaná s mnoha silnými momenty (zvlášť, když vezmeme v potaz, že jde o TV film, které se jako adaptace Kinga moc často nepovedou). Když srovnám s předchozím TV filmem "Dům v růžích", tak se mi "Bouře století" líbila mnohem více. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Klasicky střižená kingovka, která filmovými prostředky vyjadřuje to, co na mistrovi horrorového žánru (nejenom horrorového, poněvadž King už dávnou tyto hranice překročil) zbožňuji. Dlouhá expozice postav (tak, aby došlo na každého), hustá atmosféra, malé (doposud) ospalé městečko a cizinec, který vše obrátí naruby (a který ze sebe sype mrazivé věty typu: "Hell is REPETITION" ;-). Základní trademarky Kingovy tvorby nešlo využít lépe. S plusy i se zápory, které to sebou přináší. Jako pro nekritického obdivovatele díla mistrova pera byl pro mě tento (někdo by mohl říci příliš dlouhý) televizní film opravdovým svátkem. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

IT'S A CASH AND CARRY WORLD. SOMETIMES YOU PAY A LITTLE. MOSTLY IT'S A LOT. SOMETIMES, IT'S EVERYTHING YOU HAVE. ------------- Prezrel som si Kingovu spisovateľskú filmografiu kúsok po kúsku a pekne dôkladne. Po tých hordách totálnych odpadov (nie jeho vinou) sa na margo Búrky storočia nezmôžem na viac, len poviem, že presne takto sa ctí Kingova predloha. Prvý diel je pre mňa absolútny masterpiece hodný maximálneho hodnotenia na akejkoľvek stupnici a jeden z najlepších pilotov, aké som kedy videl. Zvyšné dva diely bohužiaľ nedosahujú rovnakú úroveň, no stále sa jedná o suprové mrazivé atmosferické nebo a poctivú filmárčinu zo starej školy. Takto sa to robí, takto sa vzdáva televízne rešpekt literárnemu trhačovi z Maine. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (15)

  • Stephen King se ve filmu objeví hned v úvodu v roli televizního právníka. (fisus)
  • Scénář k filmu vyšel i v knižní podobě. (hladass)
  • Colm Feore (Andre)se chtěl před natáčením seznámit ze všemi dětmi, které budou na place. Nechtěl, aby se ho při filmování bály. (Terva)

Reklama

Reklama