Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Malé městečko Little Tall Island ležící u pobřeží Maine čekají krušné chvíle. Jeho obyvatelé se důkladně připravují na mohutnou sněhovou bouři, která má být nejhorší za posledních sto let. V nejvypjatějším okamžiku se však z vánice vynoří zlo mnohem děsivější, tajemný cizinec, který si říká Andre Linoge. Zná i ta nejtajnější temná tajemství každého obyvatele městečka a využívá je k tomu, aby některé z nich přinutil k sebevraždě, jiné pro změnu k vraždě. Pokaždé přitom předává obyvatelům velmi jednoduchý požadavek. Tvrdí: "Dejte mi co chci a já půjdu." Andre je ve skutečnosti ďáblův posel a to, co chce, je jedno z dětí Little Tall Islandu. Dítě, které by vychoval jako nástupce, tak, aby mohlo časem převzít jeho pozemské povinnosti. Přestože je totiž jeho život mnohonásobně delší, než život lidský, není Linoge nesmrtelný a tak za sebe musí vycvičit nějakou vhodnou náhradu. Jeho moc je veliká. Nejenže zná tajemství každého člověka ve městě a může všem udělat za života skutečné peklo, ale může dokonce zničit celé město. A v městečku je jen jediný člověk, který má dost síly, aby se mu postavil. Šerif Mike Anderson, který se snaží uchránit obyvatele nejen před bouří, ale také před zlem v podobě Andrého.

Trojdílný americký horor vznikl v roce 1999, kdy ho jako televizní minisérii natočil režisér Craig R. Baxley (Action Jackson, Temný anděl) podle námětu a scénáře Stephena Kinga, jednoho z nejslavnějších současných spisovatelů. Bouře století je první námět, který nevychází z knižní předlohy, ale King ho napsal přímo pro televizní minisérii. Přestože původně chtěl napsat pouze scénář, nakonec příběh zpracoval také jako klasický román, který vyšel krátce poté, co byla třídílná minisérie v premiéře uvedena na obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Stephena Kinga kdekdo spojuje jen s nechutnými krváky. Pravda, on rád a dobře popisuje nechutné věci, ale mezi nejprodávanějí autory světa se řadí díky typické atmosféře, kterouje Bouře století nabitá. Pomalé, jakoby snové vyprávění, malé znepokojující historky, zlo tu nevyskakuje zpoza rohu, ale pěkně stylově se připlíží. Záporák v tomhle filmu obyvatele Little Tallu nemasakruje jako teenagery, ale nejdřív pomaličku deptá, v čemž mu pomáhá titulní sněhová bouře, která ostrůvek odřízne od okolního světa. Poměrně příjemný filmový zážitek podpořený krásnou hudbou. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Cítiť z toho Kinga na sto honov. A to je dobre. Miniseriál je najlepší formát pre jeho príbehy. Je to miestami lacné, resp. občas to chce byť zbytočne efektné, ale základný príbeh o spravodlivosti a ľudskosti a je podaný dostatočne filozoficky a napínavo. A nekompromisne. Skupina ľudí čelí zlu - to sme už videli/čítali mnohokrát a aj napriek tomu je tento film/seriál dosť dobrý nato, aby ste si ho pozreli do konca... Som spokojný... ()

Reklama

TomStall 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou Bouře století je paradoxně její nejlepší, atmosférou naprosto nadupaná první část. Začíná sněžit, meteorologické radary nehlásí nic pěkného a do skvěle vykresleného a výborně napsanými postavami (nikoliv parodickými postavičkami jak je často zvykem) obývaného městečka přijíždí tajemný charismatický záporák. Bouře houstne, stejně tak atmosféra a my pozorujeme, jak si Andre Linoge dělá co se mu zamane a přitom občas vysype nějakou solidní hlášku, ze které běhá mráz po zádech. Očekávání jsou v tu chvíli obrovská, bohužel ani prostřední, ani závěrečná část tu laťku už nepřeskočí. I když King vytahuje svou velkou zbraň - výborně zpracovanou a budovanou psychologii postav, která v davu nabírá celkem zajímavé obrátky. Problémem ale je, že ke konci jsem poměrně výrazně začal nesouhlasit s počínáním a názory postavy, se kterou jsem podvědomě cítil, že bych měl sympatizovat. O mnoho lépe byl tento faktor názorového střetu zpracován například v Darrabontově Mlze. Ve finále je však Bouře století výborný snímek s přehledem válcující většinu soudobých "mysteriozních horrorů" a budiž mu odpuštěny malé detaily jako celkem provařený umělý sníh. A velký dík za prokázání faktu, že k atmosféře strachu nepotřebuje film jediný záběr na uříznutou končetinu, vyhřezlé střevo nebo vydloubnuté oko. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Do izolovaného městečka přichází cizinec, aby se zde zapsal nesmazatelnou stopou. Jeho moto „dejte mi co chci a já odejdu“, se vám vryje nakonec pod kůži. Mrazivá konfrontace s neznámým se pro obyvatele stává morální výzvou. Nejenom že se vyjevuje pravda o tom jací jsou, ale také jsou postaveni před otázku darování dítěte tajemnému cizinci. Jeden život za životy zbylých členů městečka. Morální výzva jako řemen je na světě. Na televizní produkci hodnotím film a jeho provedení velni pozitivně. Atmosféra drží po celou dobu filmu a děj postupně graduje. Rozhodně doporučuji na dlouhý zimní večer. ()

L_Johnny 

všechny recenze uživatele

Původně jsem myslel, že si dám jednu část a u toho usnu, ale ne. Film fungoval od začátku až (téměř) do konce. "Mrazivá" atmosféra mne udržela po celé 4 hodiny klepat se kosou a čekat na odpověď - co to vlastně ten vyšinutý záporák sakra chce?! Chvilu jsem už měl fakt nervy... Ten konec nebyl špatný, jen mi to nepřišlo tak atmosféricky propracované jako první polovina filmu, která mne brala asi nejvíce. Možná je to jen délkou filmu a mou unaveností, těžko říct. Každopádně klasický Stephen King jak ho mám rád. Pokud máte volný večer a máte chuť strávit čtyři hodiny na větrném, sněhem zafujaném ostrově s bandou naprosto normálních! lidí, mohu jen doporučit. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (15)

  • Colm Feore (Andre)se chtěl před natáčením seznámit ze všemi dětmi, které budou na place. Nechtěl, aby se ho při filmování bály. (Terva)
  • Scénář k filmu vyšel i v knižní podobě. (hladass)
  • Stephen King se ve filmu objeví hned v úvodu v roli televizního právníka. (fisus)

Reklama

Reklama