Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Malé městečko Little Tall Island ležící u pobřeží Maine čekají krušné chvíle. Jeho obyvatelé se důkladně připravují na mohutnou sněhovou bouři, která má být nejhorší za posledních sto let. V nejvypjatějším okamžiku se však z vánice vynoří zlo mnohem děsivější, tajemný cizinec, který si říká Andre Linoge. Zná i ta nejtajnější temná tajemství každého obyvatele městečka a využívá je k tomu, aby některé z nich přinutil k sebevraždě, jiné pro změnu k vraždě. Pokaždé přitom předává obyvatelům velmi jednoduchý požadavek. Tvrdí: "Dejte mi co chci a já půjdu." Andre je ve skutečnosti ďáblův posel a to, co chce, je jedno z dětí Little Tall Islandu. Dítě, které by vychoval jako nástupce, tak, aby mohlo časem převzít jeho pozemské povinnosti. Přestože je totiž jeho život mnohonásobně delší, než život lidský, není Linoge nesmrtelný a tak za sebe musí vycvičit nějakou vhodnou náhradu. Jeho moc je veliká. Nejenže zná tajemství každého člověka ve městě a může všem udělat za života skutečné peklo, ale může dokonce zničit celé město. A v městečku je jen jediný člověk, který má dost síly, aby se mu postavil. Šerif Mike Anderson, který se snaží uchránit obyvatele nejen před bouří, ale také před zlem v podobě Andrého.

Trojdílný americký horor vznikl v roce 1999, kdy ho jako televizní minisérii natočil režisér Craig R. Baxley (Action Jackson, Temný anděl) podle námětu a scénáře Stephena Kinga, jednoho z nejslavnějších současných spisovatelů. Bouře století je první námět, který nevychází z knižní předlohy, ale King ho napsal přímo pro televizní minisérii. Přestože původně chtěl napsat pouze scénář, nakonec příběh zpracoval také jako klasický román, který vyšel krátce poté, co byla třídílná minisérie v premiéře uvedena na obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Stephen Edwin King je jeden z najznámejších, najbohatších a najčítanejších súčasných spisovateľov. Počas svojej dlhej a plodnej kariéry napísal mnoho románov, noviel a poviedok. Veľa z nich bolo sfilmovaných. V prípade štvorhodinového horroru "Búrka storočia" sa však nejedná o filmovú adaptáciu literárnej predlohy. Stephen King to pojal ako čiste filmový projekt. Napísal scenár a podieľal sa i na produkcii. Opäť ma zaviedol na malý ostrov Little Tall Island (rodisko a domov Dolores Claiborneovej). Rozpútala sa tam nevídane silná snehová búrka, ktorá miestných obyvateľov izolovala od okolia. Počas tejto kalamitnej situácie medzi nich zavíta neznámy, tajomný Andre Robichaux. Pozná ich tajomstvá, vie o ich hriechoch a niečo od nich chce. "Dajte mi, čo chcem a ja zas odídem". Dajú mu to? **** ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Stephena Kinga kdekdo spojuje jen s nechutnými krváky. Pravda, on rád a dobře popisuje nechutné věci, ale mezi nejprodávanějí autory světa se řadí díky typické atmosféře, kterouje Bouře století nabitá. Pomalé, jakoby snové vyprávění, malé znepokojující historky, zlo tu nevyskakuje zpoza rohu, ale pěkně stylově se připlíží. Záporák v tomhle filmu obyvatele Little Tallu nemasakruje jako teenagery, ale nejdřív pomaličku deptá, v čemž mu pomáhá titulní sněhová bouře, která ostrůvek odřízne od okolního světa. Poměrně příjemný filmový zážitek podpořený krásnou hudbou. ()

Reklama

Haymar 

všechny recenze uživatele

Průměrná kingovina, která sice nijak nepřekvapí ale určitě ani neurazí! Úmornou délku a díky tomu značně rozvláčněný (místy až nudný) děj částečně kompenzuje výborné finále a atmosféra, která je v rámci své produkce velice dobrá. To samé lze říci i o většině hereckého ansáblu, kde rozhodně vysoce ční pekelně démonický Linoge (Colm Feore). ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Parádní minisérie. Vynikající scénář Stephena Kinga, fantastický Colm Feore, zajímavé postavy, skvělí herci, parádní příběh a špičková atmosféra. Úvodní část je naprosto parádní, druhá trpí syndromem prostředních dílů a kromě nesmírně zajímavého odhalení skutečné identity Linoga (ano, je to skutečně jen přesmyčka) a zmínky o Dolores Calibornové je tradiční výplní charakterů, detailů, prostě příběhu, ale je taky skvělá. Zato závěrečná část je úplně jiné kafe. Neskutečná atmosférická lahůdka, konverzační klenot a naprosto luxusní epilog. Atmosféra se tady fakt dala krájet, jak byla hustá. Pro fanoušky Kinga povinnost, neboť k dokonalosti chybí Bouří století skutečně jen ne tak velký kus. Dávkoval jsem si to postupně, takže v celku by ten zážitek byl možná ještě intenzivnější, ale na mém hodnocení by to ani tak nejspíš nic nezměnilo, protože 4 hvězdy jsou tak akorát. Skutečně skvělý King. 80%. ()

Shogin 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nebylo sestřiháno na dva díly, protože pak bych šel s hodnocením rozhodně nahoru a měl bych chuť si to pouštět znova. Takhle to bylo poněkud zbytečně natahované a je to škoda, protože je to jinak vcelku povedená podívaná s mnoha silnými momenty (zvlášť, když vezmeme v potaz, že jde o TV film, které se jako adaptace Kinga moc často nepovedou). Když srovnám s předchozím TV filmem "Dům v růžích", tak se mi "Bouře století" líbila mnohem více. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (15)

  • Scénář k filmu vyšel i v knižní podobě. (hladass)
  • Ve druhém díle filmu bylo možné v rozhovoru dvou postav slyšet o Derry. Derry je místo děje ve filmu To (2017), jenž je opět dílo Stephena Kinga. (Muldy)
  • Stephen King se ve filmu objeví hned v úvodu v roli televizního právníka. (fisus)

Reklama

Reklama