Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

Martinius 

všechny recenze uživatele

s odstupom casu 15 rokov znizujem hodnotenie na stale velmi dobre 4 hviezdicky. ale uz to nie je to nekriticke nadsenie, lebo som fanusikom star treku. enterprise musim predsalen dat do rovnice s novou serialovou tvorbou, ktora je nepomerne lepsia ci uz do autentickosti, uveritelnosti, pribehu, herecnych vykonov ci profilovania postav. triky nehodnotim, lebo tie sa daju merat ken v kontexte s moznostami danej doby. pri porovnani so serialmi dosledne zameranymi na autentickost deja (nie dejin) i na interakciu postav ako game of thrones, house of cards, vikingovia ci narcos, vyznieva utopicka enterprise so svojimi jednorozmernymi stereotypnymi postavami a ich naivnym konanim v lepsom pripade usmevne, v horsom hlupo (kurva archer, strielaj po tych klingonoch!). napriek svojmu sarmu, nostalgickej hodnote a pritazlivosti zanru by bola pacifisticka uderka enterprise pri trochu realistickejsej snahe stvarnenia svojho vesmiru uz davno mrtva. ()

Revanx 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľná low cost záležitosť - Babylon 5 mal krajšie počítačové efekty, Nová Generácia vyzerala o triedu veľkolepejšie. čo sa týka ostatných zložiek- dej je často neuveriteľne nelogický, casting bol robený asi nejakým amatérom a zvučku tvoril nejaký človek neznalý Star Trek sveta a toho, e vesmír nebol dobýjaní len USA. Napriek tomu 3* - vydržal som predsa len pozrieť všetky série, takže pre mňa je Enterprise taká milá nenáročná guilty pleasure. ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První Enterprise a její kapitán Jonathan Archer by určitě neměli zapadnout v zapomnění za svými slavnějšími kolegy Kirkem a Pickardem. Zatím poslední seriálový příspěvek do Star Trek universa je totiž na vysoké úrovni a hravě se může se svými kultovními předchůdci měřit. Jistě, ne vždy vítězně, avšak vždy se ctí. Výprava ja kvalitní, stejně jako efekty a příběhová stránka. Samozřejmě ne všechny epizody jsou kvalitativně vyrovnané, ale to už se holt u seriálů stává. Trefa do černého byl rozhodně casting, jelikož Scott Bakula je jako kapitán Archer výborný a pokud vím, jde i o velkého fanouška Star Treku. "Spocka" mu dělá nebezpečně krásná subkomandér T'Pol v podání Jolene Blalock. Tenhle seriál by prostě zapadnout neměl, kvalitu má totiž nepopiratelnou. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně velmi, ale skutečně velmi příjemné překvapení. Co jsme vlastně čekal? Jen snahu vydělat na fenoménu ST bez sebemenší kvality. Nakonec se z toho ale vyklubala záležitost, na kterou jsem se díval s každým dílem s větší a větší chutí. Škoda jen, že nebylo dílů alespoň dvojnásobně více. Opět stejně jako u ST Voyager, i tohle se točí kolem neprozkoumaného teritoria a to se mi skutečně líbí. ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Enterprise je spolu s Voyagerem bezesporu to nejlepší ze Star Trek seriálového universa, a to nejen díky dost dobré úrovni triků. V provopočátku mi posádka ne až tak sedla (Tripa nerozdýchám asi nikdy), ale postupem času jsem se s nimi sžil a stali se vedle té Kirkovy mí nejoblíbenější, hlavně tím, jak jsou postavy prokresleny. I jim samotným to kvůli charakterové rozdílnosti zpočátku trochu drhlo. Co se týče seriálu samotného, první dvě sezóny nejsou nic nového pod sluncem. Ten pravý nářez začíná s ucelenou sérií no.3 a výborné tempo vydrží až do bohužel předčasného utnutí seriálu v závěru 4. série. Zajímavé je množství akčních dílů, kterých je v ENT požehnaně, doba před založením Spojené federace planet k množství konfliktů přímo vybízí. Co mi ale vadilo, to bylo dost přestřelené cestování časem - dvojdíl Stormfront byl už fakt trochu moc. Archer by si filmík opravdu zasloužil, ale toho se stěží dočkáme...aspoň Porthosovi se dostalo zmínky v novém filmu Star Trek J. J. Abramse:-) ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • Svým způsobem je Enterprise jediná hraná série ze Star Trek univerza, na jejímž režírování se nepodílel nikdo z jejich hlavních herců. V původním seriálu z roku 1966 sice nikdo z herců také nerežíroval žádný díl, ale William Shatner (Kirk) a Leonard Nimoy (Spock) režírovali některé z navazujících filmů s původní posádkou. Na natáčení se nicméně podílelo mnoho herců z předchozích Star Trek seriálů. Z Nové generace to byl LeVar Burton (Geordi LaForge - 9 epizod) a Michael Dorn (Worf - 1 epizoda), Z Voyageru to byla Roxann Dawson (B'Elanna Torres - 10 epizod) a Robert Duncan McNeill (Tom Paris - 4 epizody). (mirliflore)
  • V kapitánově kajutě je na stěně možné zahlédnout kresby 4 lodí, a to HMS Enterprise z úvodních titulků, letadlovou loď USS Enterprise z filmu Star terk IV: Cesta domů (1986), raketoplán Enterprise, který byl pojmenován fanoušky Star Treku, a Enterprise NX-01 z tohoto seriálu. (Illuminare)
  • Lebka ptačího druhu Xindů je ve skutečnosti lebka žirafy. (Žralok)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama