Reklama

Reklama

Genesis

Krátkometrážní / Horor / Romantický
Španělsko, 1998, 30 min

Obsahy(1)

Sochár vo svojom ateliéri pracuje na dokončení sochy a vedú ho k tomu viac než len "umelecké" pohnútky. Ako vyplynie z kontextu príbehu, artefaktom sa snaží spodobniť svoju tragicky zosnulú partnerku. Svojím talentom (a vrúcnosťou nehasnúceho citu) jej postupne vdychuje život, vedomý si rizika, že každý akt stvorenia si pýta svoju daň... Krátkometrážny film nakrútil Nacho Cerdá ako súčasť trilógie pomenovanej príznačne Trilogy of Death. (Nick Tow)

(více)

Recenze (31)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Další vynikající ukázka Cerdova výborného talentu. Tentokrát ještě mnohem křehčí, téměř až snový, či pohádkový příběh. Navíc vyzuální stránka snímku je také opět vynikající a dokresluje jemnou smutnou atmosféru. // PS: No sakra, ani si nevzpomínám, že ten žážitek byl tak TVRDÝ! (ano, to je snad ta nejstrašnější hrubka, kterou jsem kdy viděl -tak ji tu nechávám na památku) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Návrat k původní podstatě filmu - vyprávění obrazem. Surrealistická vize: život-smrt-život. Neobyčejně výtvarné pojetí, smysl pro kompozici, detail, barvy, práce se světlem. Dokonalá socha až příliš připomíná živou bytost. Zánik, který dává sílu novému životu, lze vykládat tolikero způsoby, že je na divákovy, aby si vybral. Během sledování jsem si vybavoval videoklipy skupiny TOOL. Obrazové i fantazijní ztvárnění je velmi podobné. Spíše než horror bych řekl - podobenství či mysteriozní drama. Jako romantický bych označil snímek leda v původním významu 19.století. Ano, cosi romantického až dekadentního nám předkládá Nacho Cerdá... ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Opäť veľmi zaujímavá vízia (tento raz citlivá), vykresľujúca pocity a pohnutý osud maliara, ktorý prišiel o svoju milovanú ženu pri autonehode. Nacho Cerdà má vynikajúce filmové oko, ktorým dokáže preniesť veľmi pútavo a zaujímavo na filmový pás presne to čo chce. Táto kvalitná ranná krátkometrážna tvorba s tematikou smrti (t.j. THE AWAKENING, AFTERMATH a GÉNESIS), vyšla aj v niekoľkých druhoch edícii na DVD – a jedna z nich nesie príznačný názov LA TRILOGIE DE LA MORT. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Veľmi smutný film s veľmi pekným koncom. Interpretácií deja môže byť viac, dominantný je ale príbeh straty milovanej osoby a márna snaha človeka vdýchnuť jej opäť život. Podané je to veľmi poetickým, citlivým spôsobom, formou obrazov znázorňujúcich pocity a sny, a ako je už u Cerdu zvykom, samozrejme bez slov. Rozhodne to ale nie je film pre každého, na to je to predsa len dosť pomalé a lyrické. Či už sa vám ale sofistikovaný jazyk Cerdovho umeleckého štýlu páči alebo nie, tá nádherná hudba sa im uprieť nedá. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Perfektný nápad a k tomu perfektne zahraný. Bohužiaľ 30 minút je pre tento film priveľa a miestami začne nudiť. A príde mi to aj ako dosť slabé zavŕšenie trilógie, predsa len, minulé dva diely boli úplne iné... 60%. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Toto je snad nejsmutnější lyrické ztvárnění ztráty milované osoby, jaké jsem kdy viděl. Neuvěřitelně tragický, velmi pomalý a k zemi srážející film o lásce, ztrátě, poutu, smrti, samotě a nekonečnu. Ke konci jsem měl co dělat, abych neuronil slzu, a když tohle napíšu já tak to už je opravdu co říct. Výsostné zakončení režisérovy trilogie smrti. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Díky skvělým vizuálním efektům, úžasně citlivé kameře a skvělého výkonu hlavní postavy jsem zažil půlhodinovou parádní podívanou, které můžu jen těžko něco vytknout. S podobným stylem jsem se ještě asi nikdy nesetkal a přestože šlo o němý snímek, tak slova by v něm byla stejně zcela zbytečná. Španělský režisér má obrovský talent, který prozatím uplatnil jen ve svých krátkých snímcích, ale já pevně věřím, že jeho čas teprve přijde a začne plodit jeden celovečerní film za druhým. On s tím už vlastně začal v roce 2006 filmem The Abandoned, ale ten na mě zas až takový dojem neudělal. Pevně mu budu držet palce ať je to příště lepší. Rovněž bych chtěl vyzdvihnout hudební doprovod, který byl stejně jako u Aftermath okouzlující a postaral se o zhoustnutí atmosféry. Sochařova proměna a postupné oživování sochy, vyústěné rozlučkovým mrknutím oka zůstane v mé paměti ještě dlouho a já věřím, že po shlédnutí snímku mi dáte za pravdu, že tohle je jeden z nejlepších a nejemocnějších krátkých filmů, které jste kdy viděli. Navíc je potřeba ocenit kameramanovu schopnost zabrat jednotlivé detaily, které jsou rovněž příjemným zpestřením. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle se říká poetická filmová báseň s příměsí krve, která z jedné strany dojímá a z druhé strany z ní neuvěřitelně mrazí. Výborný příběh povedeně převyprávěný s dokonalou kamerou. Jen mi vrtá hlavou, jestli to je romantický příběh o lásce tak silné, že přivede k životu mrtvou hmotu, nebo příběh o pomstě. A ta výborná hudba u závěrečných titulků je jen třešničkou na dortu. Není divu, že to posbíralo řadu festivalových ocenění. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Príbeh sochára a jeho objektu je paralelou aktu stvorenia. Pointu síce tušíme od začiatku, ale všetko je to nakrútené s takou filmárskou bravúrou až sa tají dych. Takto dokážu človeka ovaliť napr. Bachove fugy, alebo Boschove obrazy. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vizuálne podmanivý príbeh. Režisér je talent a je skúpe, že má len jeden celovečerný zátrh ( THE ABANDONED ). V tomto prípade som ale niečo nepochopil. No možno aj pochopil, ale celá tá pointa mi proste prišla akosi neucelená, že to všetko vlastne bude prebiehať donekonečna, že to ani nemá hlbší zmysel. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Třetí flák z Trilogy of death je jasně nejpoetičtější. Smutná vizuální báseň o ztracené lásce. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Oproti předchozímu strohému, ale zábavnému počinu tohoto režiséra film nazvaný "Génesis" (Zrození) pointu rozhodně měl, ale velice jednoduchou a provedení samotné, i když bylo zase lehce umělecky laděné, mě nedokázalo přesvědčit, že právě tento krátkometrážní snímek mi může být nějakým větším přínosem nebo zážitkem. Všechny příběhy ze série zvané "Trilogy of Death" jsou pro mě vzácně skoro stejně dobré, ale tento je o chlup ten nejslabší. 70% ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Cerdá je svojský, no zaujímavý umelec. Genesis je najcitlivejšou časťou jeho trilógie, emočne zničujúca no nádherná metafora so silným hudobným podkresom, pripomínajúca novší parfum, škoda len toho fádneho vizuálu, s vyšším rozpočtom by to bolo na 5*. Na druhú stranu, šokantný Aftermath vo mne ostal dlhšie. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Život za život - a to opravdu doslova, drsně, svým způsobem bizarně. Nechci moc spoilerovat, já do toho šel s tím, že jsem o tom nic nevěděl a příjemně mě to překvapilo. Pointa je sice jasná brzo, ale zase to má odpovídající stopáž, je to skvěle natočené a vizuálně to též vypadá velmi dobře, má to zajímavý a dobře promyšlený (včetně pozadí) nápad a celkem i podmanivou atmosféru, takže za mě spokojenost. 4* ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Po Aftermath bylo další dílo od Cerdá rozhodně dvakrát tak procítěnější a koukatelnější. I když mě tyto náměty až tak za srdce nechytají, rozhodně je potřeba ocenit originální a bezesporu dojemně vyplívající nápad. Bohatě ale stačilo těch třicet minut, s celovečerákem by toto asi jen těžko uspělo. ()

Reklama

Reklama