Reklama

Reklama

Superman

(seriál)
  • USA Lois & Clark: The New Adventures of Superman (více)
USA, (1993–1997), 66 h 41 min (Minutáž: 42–90 min)

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks)

Hudba:

Jay Gruska

Hrají:

Dean Cain, Teri Hatcher, Lane Smith, Justin Whalin, Eddie Jones, K Callan, Elizabeth Barondes, John Spencer, Tracy Scoggins, Michael Landes, Beverly Garland (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(87)

Obsahy(1)

Planetě Krypton, zvláštní ledové kouli ve vzdálené galaxii, hrozí výbuch. Starostliví rodiče stihnou ještě před apokalypsou vyslat svého syna Kal-Ela na planetu Zemi, aby se zachránil, nicméně vědí, že bude muset do smrti žít jako muž dvou tváří, neboť bude mít schopnosti, které budou na Zemi jedinečné a neobvyklé a bude mu hrozit neustálé nebezpečí. Kal-Ela se ujmou manželé Kentovi žijící na farmě na americkém venkově a pojmenují ho Clark. Vychovají z něj slušného, spravedlivého a poctivého muže s pevnými zásadami. Až dospěje, přestěhuje se do velkoměsta a pracuje zde jako nenápadný reportér Daily planet. Na zemi se však často objevují nebezpeční zločinci, kteří chtějí páchat zvěrstva na bezbranných lidech. A to je chvíle pro Clarka, kdy musí změnit svou podobu a jako superrychlý a supersilný Superman letět na pomoc… (hudryhudry)

(více)

Recenze (190)

JohnZ87 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když se řekne Superman, vybaví se mi jako první tvář Deana Caina - podle mě je to nejlepší a nejcharismatičtější představitel Supermana (a Clarka Kenta) vůbec. To samé platí o představitelce Lois Teri Hatcher, která její "drzost" a tvrdohlavost vystihla naprosto skvěle. Lane Smith jako Perry White je též excelentní. Značnou měrou se na vykreslení charismatu jednotlivých postav podílí i špičkový český dabing. Na tomto seriálu jsem vyrůstal a hlavně je pro mě obecně postava Supermana srdcová záležitost. Jsou zde i slabší místa, ale tomu se vyhne málokterý seriál. ()

Honza__St. 

všechny recenze uživatele

Spolu s Reevem nejlepší Superman. Kdepak nějaká srágora Smallville a vůbec cokoliv po roce 2000. Oproti Reevovi je tady navíc výhoda v podobě Deana Caina, díky jehož exotickému vzhledu ta postava opravdu na první pohled vypadá, že je odjinud. A v kombinaci s brýlemi ta iluze, že Clark a Superman jsou dva různí lidi, opravdu v základě funguje (samozřejmě je řeč o těch původních, ty novější to už zdaleka nedokázaly). A v neposlední řadě nejvíc sexy Lois Laneová ze všech - Teri Hatcher. Ovšem po půlce druhé řady to začlo jít rychle dolů. Dalo se na přání fanoušků - shipperů, a z "Měsíčního svitu se Supermanem" se začla stávat telenovela Lois a Clarka. Od začátku třetí řady už byly téměř všechny zápletky o tom, jak posunout vztah hlavní dvojice dál, a nějací ti lumpové tam byli jen proto, aby Clark nemusel vyhodit trikot a pláštěnku do smetí. Nechvalně známá svatba s klonem co žere žáby byla poslední kapka, po níž se ale bohužel neskončilo. Místo toho vesele pokračovali i po pravé svatbě, což přineslo další ultrablbosti v čele s L a C hrajícími si na Návrat do budoucnosti jen aby si mohli konečně zaš**at, řešícími věkové otázky pozemšťanů a Kryptoňanů, nebo vyhánějícími ducha z nového domova. Prostě učebnicový příklad rčení: "Dej si pozor na to, co si přeješ, mohlo by se ti to splnit." A jasný důkaz, že jak nejde o soap operu, telenovelu, nebo nějakou romantickou minisérii, tak hlavní dvojice se má dát dohromady až v závěru. Těch pět hvězdiček je tím pádem samozřejmě za tu první řadu a půl, kde byl arcinepřítelem Lex Luthor a ne praštěný Tempus, a kde šlo ve stejné míře o interakci a vztah Lois a Clarka jako o kousky Clarkova alter-ega v pláštěnce. ()

Reklama

jasiska 

všechny recenze uživatele

Prečo je Lois a Clark jedno z najlepších supermanovských spracovaní? Seriál nie je zameraný len na Supermana a akciu s ním spojenú, pričom ostatné dejové línie sú zanedbateľné. Hlavný dôraz seriálu je práve na tých ostatných dejových líniách, menovite na vzťahu Lois a Clarka. Na tom je tiež mnoho pozitív. Lois nie je tá pasívna kráska čakajúca na záchrancu, akú poznáme z komiksov z 50-tych rokov. Lois je inteligentná, samostatná a vďaka Teri Hatcher aj nesmierne vtipná a sympatická investigatívna (v tom pravom slova zmysle) reportérka. Dokonca v ich vzťahu tak trochu šéf. Rovnako, zameranie sa na Clarka a nie na Supermana je presne to, čo mal už dávno niekto urobiť. V Kill Bill 2 Bill porovnával komiksových hrdinov. Tvrdil, že Peter Parker a Bruce Wayne sú pravé identity daných hrdinov a Spiderman a Batman sú len ich alter egá. A naopak, že Superman je vždy Superman, okrem času, keď predstiera, že je Clark Kent. V Lois & Clark to poňali presne z opačného hľadiska. A to, že Clark si len vytvoril druhú identitu - Supermana (a požiadal mamu, aby mu ušila kostým). V skutočnosti je to presne ten mierny, dobrosrdečný a prívetivý novinár so zdravým zmyslom pre humor, akým sa zdá byť. A v neposlednom rade musím spomenúť parádneho Lexa Luthora a Tempusa. Bez charizmatického záporáka by to žiadny hrdina ďaleko nedotiahol a Lex, ten elegantný sociopat, a Tempus, sadistický egomaniak s úžasným zmyslom pre iróniu, sú jedni z najlepších. Áno, niekedy má seriál trochu naivné a príliš priamočiare dejové schémy. Áno, špeciálne efekty nám dnes už vyvolávajú úsmev na perách. No napriek tomu, toto je jeden zo seriálov, ktoré ma namotali ešte ako decko a neodmotali ma dodnes. ()

RealHonza 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem to žral docela dost, ale když jsem pár dílů viděl v poslední době, tak je patrné, že tím jak je superman úžasně mocný, tak v každém díle je protivník takový, aby mu mohl konkurovat. To je sice logické, nelze čekat, že bude chytat obyčejné zlodějíčky, ale na druhou stranu to je až trochu moc nesmyslů a je to vše na jedno brdo. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

V tomhle seriálu prostě o komiksovou stylizaci ani nezavadíte. Jedná se o naprosto obyčejný seriál, kde má ovšem hlavní hrdina jiný rozpoznávací znak než jinde, to znamená místo např. školní tašky na zádech nosí tajemný modrý pláštík s rudým S na hrudi. Umí létat a kromě toho, že občas někoho bokem zachrání, řeší problémy obdobné jako vy či já. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Dean Cain a Lane Davies (Tempus) oslavujú narodeniny v rovnaký deň - 31. júla. (m.a.t.o.)
  • Pri leteckom pohľade na Metropolis boli v skutočnosti niekoľkokrát použité zábery z Chicaga. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama