Reklama

Reklama

Život na struně

  • Čína Bian zou bian chang (více)
všechny plakáty
Drama / Poetický
Čína / Německo / Velká Británie, 1991, 118 min

Režie:

Kaige Chen

Předloha:

Tiesheng Shi (kniha)

Kamera:

Changwei Gu

Hrají:

Qing Xu, Lei Huang

Obsahy(1)

Filmová báseň, v níž sledujeme pouť dvou slepých muzikantů – starého mistra a jeho žáka – překrásnou krajinou a za doprovodu úchvatné „meditační“ hudby. Prolíná se zde hned několik témat: již nastíněný vztah učitel-žák v tradičním čínském pojetí; příběh osudové lásky, které netolerantní okolí nepřeje; víra a naděje; oddanost řemeslu; a zásadní význam zde má také „duchovní rozměr“. (Repulsion)

(více)

Recenze (4)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film meditatívny, poetický a krásny. Príbeh dvoch slepcov - majstra a žiaka v krásnom prostredí odľahlej pustiny, prostoduchých dedinčanov a dravej Žltej rieky. Nádherná hudba a kamera robia z tohto príbehu pastvu pre oči a dušu. Zárodky prvej lásky aj akási transcendentná túžba vidieť a okúsiť očami chuť sveta okolo je prezentovaná malým množstvom slov, ale tiež režisérovým umom všímať si jednoduché a oslavovať ho. Life on a String pre mňa predstavuje silný umelecký zážitok, plný rôznorodých motívov a tradícií, ktoré sa derú na povrch a predostierajú zvyky a túžby kultúry aká je mi veľmi blízka. Finále a posledný spev pred smrťou dodávajú celému príbehu potrebnú dávku katarzie. https://www.youtube.com/watch?v=KCdE8eERuZ8 ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Film se u mě vyšvihl na čtyři hvězdy díky obrazové výpravnosti. Některé záběry na pouště a kaňony, v nichž je člověk malé nic, jsou skutečně epické. Příběh, který pojednává o putování a utrpení dvou slepých hudebníků, je tak trochu uplakaný (ne úplně mé gusto); zasazený je do ne až tak dávné minulosti kdesi ve stapách a pouštích severní Činy. Hlavní postavou je slepý stařec, hráč na čínskou citeru (pi-pa s dlouhým krkem ...?), který své posluchače dokáže okouzlovat natolik, že jej mají za světce. Jeho pomocník, slepý mladík, si začne s jenou místní vesnickou kráskou, zrovna když mistr prožívá životní krizi... Sentimentem nabyté písně "starého mistra", které dotváří děj, pro mě byly troch těžko zkousnutelné, jinému třeba vadit nebudou... Celkově je tento film krásným vyobrazením života v předmaovské Číně. Život na struně je, co si představuji pod filmovou básní. ()

Reklama

Reklama