Reklama

Reklama

Svůdný měsíc

všechny plakáty
Čína / Hongkong, 1996, 130 min

Obsahy(1)

Rozsáhlý rodinný epos je současně svědectvím rozpadu a krize čínské společnosti na počátku dvacátých let minulého století. Upadající lesk rekonstruované Šanghaje, města čínské dynastie Pang plného lagun, symbolizuje rozpad starých pořádků a zmatek nové doby, zatímco sexuální touha postav vyjadřuje neočekávaný výkřik po osobní svobodě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Kaige Chen se v tomto filmu zaměřil na jednu z tradičních věcí, kterou Číně většinou připisujem - opium. Místo dokonalých záběrů a vizuálního hračičkovství, byť jsou zde nápadité záběry a působivé momenty, čekejte zaměření na hlavní postavy příběhu. Mladičká dívka z mandžuské bohaté rodiny se stane dědičkou a začne bez uzradění bořit tradice, což se nelíbí starším. Má na pomoc svého věrného sluhu, který ji miluje. V tom samém domě vyrůstal kdysi její příbuzný, který si z dětství odnesl trauma teď se živí jako gigolo, nebo spíše gigolo, který je součástí party vyděračů... Leslie Cheung v této roli válí, Gong Li pro změnu působivě ztvárňuje naivní a mladou dívku. Samozřejmě důležitou roli v příběhu z Číny dvacátých let má i opium... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Kaige Chen je poet. Pritom jeho filmy rozhodne nespadajú do kolónky poetické. Temptress Moon sa dotýkajú života jednej rodiny po revolúcií v 1911 a predstavujú mozaiku úzko spätých vzťahov. Ópium predstavuje dôležitý prvok stagnácie a následne podmieňuje emocionálnu otupenosť hrdinov. U každého sa to ale prejavuje iným spôsobom. Zhaova hudba je podmanivá a skvelo doplňuje nádherné prostredie uličiek Pekingu, Shanghaia a domu Pangovcov. Doylová kamera je zase ekvivalentom toho čo dnes robí tak veľmi oceňovaný Lubezski. Dlhé zábery plynúce priestorom a umocňujúce akúsi burlesknú atmosféru dávnych časov po revolučnom rozmachu, kde ešte dážď hral svoje večné tóny a noci boli plné temných tieňov a štvrte červených lampiónov zase rozkračovali svoju náruč. Chenová meditácia. Herecký koncert Gong Li a Leslie Cheunga. Pre mňa silná katarzia a dôkaz že Chen je veľmi osobitá a silná režisérska osobnosť. Jeho filmy ma vťahujú do starého sveta a vďaka nemu sa tam cítim ako doma. A stále to má príchuť akéhosi melancholického realizmu. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Prvotridni cinske umeni. Vizualne uchvatne snove zabery, kdy krome rezisera byla snad i samotna kamera pod vlivem opia, dokonale promakana zvukova slozka preplnena atmosferickych kolazi a paletou vsemoznych sound efektu, ruchu v pozadi, asijskych cinkrlatek a obcas i spravne omamne hudby. K tomu herecka bohyne Li Gong (zde navic i ve znacne sexy scene). Skoda, ze samotna story, ac neni spatna, me nijak zvlast nechytla. 7/10 ()

Reklama

Reklama