Reklama

Reklama

Císař a vrah

  • Čína Jing ke ci qin wang (více)
všechny plakáty
Trailer
Čína / Japonsko / Francie, 1998, 163 min

Obsahy(1)

Dvě a půl století trvalo ve starobylé Číně období tzv. "Válčících států". Až se konečně v království Čchin (Qin) našel vládce, který měl nejen svou vizi, ale i dost odvahy a sil, aby tomuto strašnému období učinil konec. Budou ho nazývat Prvním císařem a dynastie jeho jména bude navždy připomínat sjednocení sedmi států v obrovskou říši. Zatím je však vládcem svého státu a ostatními je považován za nepřítele. Jediná, kdo v něj upřímně věří, je jeho konkubína Čao (Zhao), která jej provází od dětství. Dvůr kolem něj i ti nejbližší však spřádají své intriky a Čao Čeng (Zhao Zheng) má před sebou veliký úkol. Věrná konkubína pro svého krále podstoupí výpravu s královým protivníkem na život a na smrt, korunním princem státu Jen. Její mise je tajná a riskantní, Čao je však ochotna pro svého krále a jeho sen podstoupit cokoliv.

Jeden z nejlepších současných čínských režisérů Kaige Chen (Kchaj-ke Čchen) zachytil historické události z úsvitu čínských dějin nejen jako akční historický film, ale především jako velký příběh lásky, cti a zrady i osudu velkých mužů a jejich snů. Film získal výroční čínskou filmovou cenu Zlatý kohout za kameru a na MFF v Cannes Cenu za výpravu. V roli krásné a tajemné konkubíny Čao se představí čínská superhvězda Li Gong (Li Kchung). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

2) Po 2. zhliadnutí som si potvrdil plný počet (ľahko nadhodnotený - 4 1/2). Kaige Chen sa pozrel na príbeh prvého čínskeho cisára z inej stránky ako Yimou Zhang vo fantasy Hero. Tento film je čistokrvná historická dráma bez akéhokoľvek wire-fu. Čo sa týka akčných scén - na 163 min. ich tu nie je veľa, ale napriektomu, že v žiadnej z nich sa nekonajú nejaké prevratné bojové exhibície, sú nesmierne pôsobivé. Dominujú najmä opulentnosťou a najviac mi pripomínali majstrovskosť Akiru Kurosawu. Absolútne top scény sú najmä apokalyptické obrazy dobývania kráľovstva Zhao (kostol, deti). Príbeh má miestami slabšie miesta, ale famózne sú herecké výkony - spomeniem najmä trojlístok - Xuejian Liho, ktorý bravúrne zvláda všetky polohy neskoršieho prvého cisára Ying Zhenga (od majestátnosti až po scény neistoty), krásnu Gong Li, ktorá so svojským šarmom zvláda princeznú Zhao a Fengyi Zhanga, ktorý pôsobivo stvárnil ´´atentátnika´´ Jing Keho (od polohy vandráka až po samurajskú vznešenosť - vynikajúca je jeho osudová scéna s dievčinou či záverečná s atentátom). Chen Kaige nakrútil fascinujúci historický film, ktorý svojím štýlom nemusí vyhovovať každému, rovnako ako interpretáciou prvého čínskeho cisára ako posadnutého zjednocovateľa za každú cenu, ale v každom prípade si zaslúži pozornosť a odo mňa je to absolútny typ na ako pozerám pre väčšinu stále neznámy film. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V roce 1987 zfilmoval Bernardo Bertolucci život posledního čínského císaře. O dvanáct let později ho následoval Chen Kaige svým příběhem prvního císaře čerstvě sjednocené Číny. Přednímu čínskému reřisérovi se tu vyvedla detailní historická freska a zároveň poutavý, obrazově bohatý "akční epos". Na filmu nezaujme jen opulentní inscenace, nýbrž i uchvacující herecké výkony: Li Xuejian září v roli vizemi posedlého Ying Zhenga, stejně tak přesvědčivě ztvárnila svoji roli konkubíny Zhao Gong Li. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Čína tlačí nejen v tomto filmu horem dolem myšlenky, že 1. blahem lidu lze ospravedlnit libovolnou genocidu, 2. mír lze nejlépe docílit totální válkou. A přijde jim to správně, Čína přece musí být za každou cenu sjednocena včetně přilehlého okolí, aby zametla s barbary. Já vím, že tuhle propagandu nerazí režisér... to už spíš schvalovací komise... ale zejména jim to takhle dobře vysvětlili už ve škole... a v televizi... a tak. Z tohoto pohledu znechucení... Jinak celkem prkenná filmařina jako taková, ale naopak realistická výprava a dobře rozehraní herci... ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Děj je zasazen do stejné epochy (sklonku Období válčících států) jako novější Hrdina a zabývá se i stejnou ideologickou otázkou: Je ospravedlnitelné obětování části pro dobro celku, asimilace malých ve prospěch všech, když jen silná centrální vláda dokáže překonat věčné boje o nadvládu mezi jednotlivými státy a konečně nastolit mír? Ve srovnání s Imouovým eposem ale po všech stránkách pokulhává; co Hrdina řekne jedním gestem či slovem, na to zde padne mnoho vět a film trochu ztrácí spád. Kaige Chen je vizuální mág, což prokázal v Konkubíně i Svůdném Měsíci, zde je však, i přes od pohledu poměrně nákladnou výpravu, obrazově dost nevýrazný. E&A je orientován více realisticky, neobsahuje drátové triky a soubojů obecně je poskrovnu, sleduje spíš politické intriky probíhající u dvora a mezi státy, postrádá však náboj a eleganci špičkového Hrdiny. Velmi silné ***. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Skvela drama opisujuca strastiplnu cestu zjednotenia vsetkych cinskych kralovstiev v jedno, cestu ktora sa stala tragediou pre toho, kto sa rozhodol cinu zjednotit, cestu ktora mala vsneseny ucel, avsak bola lemovana krvou a utrpenim. Je to drama, ktorej sila je vo skvelom prevedeni tohto pribehu, a v hereckych vykonoch, ktore filmu dodavaju skutocne emocie a vierohodnost toho co sa odohrava, dodavaju pribehu takmer "Shakepeareovsky" rozmer. Nie je to kusok pre vsetkych , ale ti co si potrpia na historickych kostymovych dramach budu nadseny. (8.5/10) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení bojových scén probíhalo na náhorní plošině Bashab poblíž Vnitřního Mongolska. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama