Reklama

Reklama

Tajemný Picasso

  • Francie Le Mystère Picasso (více)

Obsahy(1)

Zázrak vzniku uměleckého díla. Kultovní dokument vytvořil slavný filmový režisér Henri Georges-Clouzot. Význačný francouzský filmový režisér Henri-Georges Clouzot (1907–1977) a velký katalánský umělec Pablo Picasso (1881–1973) byli sousedé a přátelé. Clouzotův, dnes již kultovní dokument z roku 1956, umožnil divákům nahlédnout do dílny velikána moderního umění a zúčastnit se průběhu tvorby dvaceti originálních prací. Picasso, snímaný kamerou Clauda Renoira, vnuka slavného impresionisty, hraje sám sebe, před ním je jen malířský stojan, držící sklo, a na něm připevněné velké formáty transparentního papíru. Při čelním pohledu kamery umělec není vidět, divák sleduje a slyší pouze skřípějící tahy tušemi, kdy barva prosakuje na druhou snímatelnou stranu. Osmdesátiminutový dokument provází občas Picassovy trefné glosy a spontánní komentáře. Hudbu dodatečně zkomponoval Georges Auric. Dokument získal Zvláštní cenu poroty na MFF v Cannes 1956. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

K Picassovi mám spíše respekt než obdiv, takže nejsem ochotný zbaštit úplně všechno co z vody uvaří(a že tady občas vaří), ale tenhle film se nadmíru povedl a je velmi cenný hlavně proto, že opravdu jedinečně zachycuje to hledání a boj umělce s plochou, prostorem, tvarem, ideou... A když už se s tím Pablo maže moc dlouho a já si říkám, že to už safra snad přehnal, najednou (k mému úžasu) zahlásí "Je to špatné, opravdu špatné" njn-to k tomu patří. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Vydržte první dvě "omalovánky"; s každým dalším obrazem dokument získává nový rozměr. O Picassově osobnosti a jeho výtvarném projevu jsem se tu dozvěděl víc a poutavěji, než bych od jakéhokoli dokumentu čekal. Dík patří hlavně Clouzotovi a jeho originálním způsobům natáčení - a to myslím nejen malování na transparentním papíře. ()

Reklama

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Díla, která Picasso ve filmu namaloval, již neexistují. Autor všechny zničil po skončení natáčení. (Gooffy)

Reklama

Reklama