Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, který podle skutečných událostí natočil známý americký režisér Mike Nichols, vypráví o ženě, jež zemře za podivných okolností těsně předtím, než se jí podaří prozradit novinářům pravdu o nedostatečné ochraně zaměstnanců před radioaktivitou v jaderné továrně, kde pracovala. Byla to nehoda nebo vražda? Případ nebyl dodnes vyřešen, ale odvaha Karen Silkwoodové, která nepodlehla psychickému nátlaku, i po smrti inspiruje politické aktivisty a ochránce životního prostředí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

charge 

všechny recenze uživatele

By mě zajímalo jakej podíl rozpočtu šel na kartony cíg použitých v tomto snímku, Strupová s Ruslanem totiž pálej jedno žváro za druhým jako o život, hulej snad úplně všude, při výkonu práce, když maj pauzu na žrádlo, v posteli, v autě, venku, v baráku, v bistru, na návštěvě dětí, který žijou u jejího ex, na odborový schůzi i u šéfa na koberečku, jestli tady nekomu z hlavních aktérů hrozil rak tak určitě ne ze záření plutonia. I když tuhle záležitost s kuřivem zcela pominu, celý to, i když je to podle skutečných událostí, stálo poměrně za vypálenýho špačka v koši na nádraží. Děj: makání ve fabrice, porušování bezpečnosti práce na úkor zdraví, zlí šéfové, zlí kolegové, odbory tradičně vyřešící hovno, podivnej pár žijící s hnusnou lesbou pod jednou střechou a nakonec komplot, vše zabalený v nezáživnym UHO koktejlu. Mám dost. Zlatej Čínskej syndrom. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmy s podobnou tematikou sa dnes točia s oveľa premyslenejšími scenármi a s rozsiahlejším záberom. Zbytočne pomalý dej a film mohol mať rýchlejší spád. Najmä záverečná polhodinka pridala filmu na atraktivite a pútavosti, inak som sa citeľne nudil. Zachraňujú to hlavne herecké výkony a vedomie, že ide o skutočný príbeh. 60%. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Bony a Clyde jinak, svým způsobem. Nádherně natočené, zahrané a prožité sociálně politické drama, v němž Meryl Streep exceluje v roli složité postavy ve složité situaci ve složité době. *** Doplněno po čase: Ta její role živelné mladé ženy, svobodomyslné a alergické na každou malost, přestože žijící v naprosto malých poměrech, je nezapomenutelně nádherná. *~ ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Typ filmu, ktorý ma vždy donúti pátrať a dozvedieť sa niečo viac o jeho reálnom základe. Karen Silkwoodová žena, matka, odborárka a ešte mnohé iné. Jej smrť vyvolala hromadu otáznikov a do dnešného dňa zostala zahalená rúžkom tajomstva. Žena, ktorá sa rozhodla pre nerovný boj, ktorý z nej v očiach niektorých urobil hrdinku. Ona však bola len obyčajným človekom a množstvom chýb a nedokonalostí. Meryl Streep, ktorá ju v tomto filme stvárňuje o nej povedala: "Bola jednou z tých ľudí, ktorí nemajú radi autority. Bola osobnosťou, ktorá rada vyrába problémy. Z jednej časti bola úprimne rozhorčená podmienkami v továrni a nebezpečenstvom, ktorému boli robotníci vystavení na strane druhej ju lákalo dobrodružstvo s tým spojené." Nech to bolo tak či onak na základe jej životného príbehu vznikol tento zaujímavý film, ktorému kraľuje skvelá Meryl. Len škoda toho príliš naťahovaného deja. Videné v rámci Season challange tour. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ve své době hodně důležitý film. Dnes už chybí kontext a styl pozdního nového Hollywoodu také není univerzální, ale pořád stojí podobné výlety do minulosti za pozornost. Karen Gay Silkwoodová (1946-1974) se nechvalně proslavila jako odborářka řešící bezpečnost v jaderné továrně na zpracování plutonia. Okolnosti její smrti vzbudili mnoho otázek. Její příběh se stal určitým manifestem, i když soudní spor mezi továrnou a pozůstalými byl nakonec vyřešen mimosoudně. Továrna ukončila svou činnost hned v roce 1975. Kauzou Silkwood byl inspirován také film Čínský syndrom. Herecky je to skutečně zážitek, výrazný výkon Meryl Streep v éře po Sofiině volbě je dnes už naprostá klasika. Další velký díl pozornosti si získala Cher za svou lesbickou Dolly Pelliker, ale zdaleka nejsilnější emoce dokázala předat Sudie Bond. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (21)

  • Meryl Streepovou role Silkwoodové zasáhla. Odbory a rodiče Silkwoodové filmovému zpracování vyčítali, že byla Karen vykresleba jako příliš politicky naivní. (KajusaK)
  • Lily Tomlin absolvovala konkurs pro roli Dolly. (D3VIL)
  • Herečka Jane Fonda, která hrála v tématicky podobném filmu Čínský syndrom (1979), dříve vlastnila filmová práva k tomuto snímku. (jezurka42)

Související novinky

Kuchařka na plátně

Kuchařka na plátně

04.05.2006

Jedna z mála žen za kamerou, které se povedlo získat si respekt v Hollywoodu, natočí životopisný film o famózní kuchařce Julii Powellové podle její autobiografie. Režisérka a scénáristka Nora Ephron,… (více)

Reklama

Reklama