Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inspirací k natočení snímku Nechce se mi spát se stal skutečný případ sériového vraha Thierry Paulina, který v 80. letech zavraždil v Paříži několik starých žen. Příběh z černé kroniky přetransformovala Claire Denis ve zneklidňující moderní film noir. Soustředí se kolem tří hlavních postav, přímo či nepřímo propojených se zločiny: litevské emigrantky Daigy (Jekatěrina Golubeva), hudebníka Thea (Alex Descas) a jeho homosexuálního bratra, tanečníka Camille (Richard Courcet). Podobně jako v jiných svých dílech, i zde režisérka odmítá psychologicky vykreslovat svět hrdinů. Namísto toho staví diváky před spletitou síť propojujících se osudů – v jejich nezobrazitelném centru se nachází zlo, které těžko můžeme pochopit. Záměrně anti–dramatický film je zvláštním portrétem marginalizovaných, sociálně vyloučených bytostí, jenž neklidně bloumají na okraji společnosti. [Cinepur Choice 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Fifer 

všechny recenze uživatele

Mám to přesně opačně než Hortensia. Často nemám rád, když do mě režisér hučí svůj názor. Mám moc rád filmy, kdy režisér/ka nechá postavy jen prožívat a neříká nám, co si k tomu máme myslet. Nejlepší je samozřejmě ta dějová linka s vrahy, ale nebyla by tak silná, kdyby tam nebyly ty ostatní příběhy. ()

Reklama

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Vnějškový film. I když ho vnímáme fyzicky, nic to na tom nemění... Pachuť smutné reality a její popis, nic víc. U tohohle filmu žel platí, že když je psychologie postav vynechána a přesto film hrdiny sleduje / zdánlivě "objektivně"/ , nejaké ty motivace si přesto, jako diváci, domýšlíme. Problém je, že púsobí velmi ploše a očekávatelně. A že se tam něco vaří z vody o povaze zla... Spíš je celé vypřávéní o to brutálnejší a vzdálenejší. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama