Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 014)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Temný příběh, skvělí herci, Robin Williams jako vrah, to jsou tedy věci. Hillary Swank mám moc ráda z Kluci nepláčou, ale v téhle roli asi nebylo moc co ukázat, zato Al Pacino, to je PAN HEREC, on snad ani neumí být špatný nebo průměrný. Při scéně, kdy spadne pod klády, mi bylo vážně špatně, příšerná představa. Takže pět hvězdiček nedám jen proto, že ten příběh mohl být malinko lepší. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Neodpustím si pár poznatků vůči srovnání s originální norskou verzí. Pár zásadních scén (s recepční, dívkou v autě) mi zde docela chybělo a těšila jsem se, že v nich Ala uvidím. Al Pacino je fenomenální, o tom netřeba hovořit, ale pro mě postrádal cosi z té "severské" šílenosti a prázdnoty Stellana Skarsgårda. Oba jsou charismatičtí a výborní, přesto mi postava detektiva více imponovala v Skarsgårdově podání. Původní verze je mrazivá, depresivní, velmi autentická a správně psychopatická. Nolanova Insomnie je skvělý thriller s perfektním obsazením, ovšem s chybějící tou správnou, jakoby "snovou" atmosférou, kterou dominoval originál. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan opravdu umí a bezesporu patří mezi přední řežiséry mladší generace, Insomnie by klidně mohla mít i dynamičtější scénář, ale díky výborné režii se stále bezpečně drží nad hladinou možné nudy. Nolanovi se také dobře podařilo vystihnout atmosféru studené a depresivní Aljašky... Ústřední herecká trojice hraje na jedničku, Hilary Swank je sympatická (a pěkná) jako vždy, Williams, jakožto multifunkční herec zvládne i slizského záporáka a Pacino, to je kapitola sama pro sebe, jakoby nespavostí skutečně trpěl. Celkově slušný a inteligentní krimi psychothriller, který sice není tak působivý jako třeba Se7en, ale určitě stojí za pozornost. 8/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Záleží na tom, čo nám v tej chvíli pripadá správne. A aj to, s čím dokážeme žiť.“ Ktovie, ako by INSOMNIA vyzerala, keby ju nenakrútil mladý mementovský blázon Christopher Nolan v produkcii extravagantných experimentátorov Clooney & Soderbergh. Zrejme ako ničím výnimočný, rutinne spráskaný americký triler. Výsledok by bol v poslednej chvíli, predpokladám, zachránený kráľom žuvačiek, unaveným, ale nie ešte úplne mŕtvym, Al Pacinom. Ale nebolo by to ono. INSOMNIA ale Nolana, Clooneyho a Soderbergha mala. Výsledkom je vražedná aljašská slivovica, uspokojaca fanúšikov šikovných zápletiek i tých, čo hľadajú "niečo viac". Vychutnajte si [nielen] naháňačku na plávajúcich stromoch. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek v mém oblíbeném žánru psychologického thrilleru. Christopher Nolan jen dokázal, že přes svůj nízký věk je to jeden z nejtalentovanějších režisérů současnosti. Will Dormer (Al Pacino) a Walter Byrd (Robin Williams) byli výborná volba, obvzláště Williams zahrál na jedničku. Scénář Hillary Seitz je slušně adaptován (originální je norská verze se Stellanem Skarsgårdem), přece jenom není zas tolik filmů, kde vrah vydírá detektiva, který ve službě omylem zabil svého parťáka a vše naaranžoval jako vraždu. Mladá policistka (Hilary Swank) ovšem začne tušit, že něco není v pořádku. Jen škoda, že snímek nebyl nominován na jediného Oscara. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (25)

  • Severoamerické tržby byly 67,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 113,8 mil. (NIRO)
  • Skutočné aljašské mesto Nightmute je od polárneho kruhu vzdialené niekoľko stoviek míľ, preto by v ňom nemohlo byť nepretržité denné svetlo. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno