Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 014)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vnějškově poklidný thriller zasazený do obdobně matoucí navenek klidné a harmonické krajiny severoamerické Aljašky natočil Christopher Nolan. Jak už je u něj zvykem (vynikající Memento vyprávěné pozpátku), zkusil se na klasický žánr thrilleru podívat trochu jinak a pootočit diváku navyklému hollywoodských standardů trochu optiku. Stejně jako se aljašská krajina, na první pohled jevící se romanticky a bezpečně, může během chvíle změnit a ukázat své nástrahy a skrytá nebezpečí (mlha...nebezpečné se ale ukáže i permanentní světlo...), tak i film samotný postupně poodhaluje roušku svého tajemství. Hrdinové tohoto filmu vyjevují své charaktery a možná s překvapením zjistíme, že za sympatickou vizáží se skrývá pokažená identita (skvěle zahraný záporák v podání Robina Williamse), kladně exponovaný policista (Al Pacino) si uvnitř sebe zase nese vinu za smrt svého přítele, navíc ji zamaskuje jako vraždu... Psychické vypětí a výčitky k tomu způsobují insomnii, tedy nespavost, kterou podtrhuje nikdy nekončící polární den... Zajímavě rozehraný a realizovaný thriller s přepólovanými charaktery postav, který ovšem nedosahuje maximy ustavené dříve vynikajícím Mementem... (a téměř se nabízí napsat, že navzdory svému titulu a leitmotivu působí ve svém konečném vyznění poněkud ospale?) ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Člověk by si řekl, že krimi filmy už nemůžou překvapit. Jenže když někdo ví „jak na to“ tak se z relativně obyčejného tématu, stane nevšední :o) Ano, Nolan je prostě schopný režisér, který do hlavní role obsadí Al Pacina, který umí podat jedině vynikající výkon, vedle něho postaví krásnou a schopnou herečku Hilary Swank a roli záporáka přidělí Robinu Williamsovi, který patřičně dokazuje, že se nenazývá hercem pro nic za nic. Tím je stabilní základ postaven a na řadu přichází režisérská stolička, na které se také osvědčuje. Při mnoho scénách mě příjemně mrazilo a zobrazení stavu člověka, který trpí nespavostí mě ohromilo. Sice mi v Insomnii něco nepopsatelného chybí, ale jinak je perlou ve svém žánru :o) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Profesionálně a nápaditě natočený kriminální thriller, který využívá slušný rozpočet a může si dovolit nadstandardní obsazení. Al Pacino i Robin Williams jsou skvělí herci a zejména Williamsovi scénář oproti původnímu norskému filmu dává podstatně větší prostor a činí ho nadmíru nebezpečným protivníkem. Oproti evropské verzi je samozřejmě americký film učesanější, do role policistky je obsazena půvabná Hillary Swank a souboj zločince s policistou pochopitelně musí končit katarzí a potrestáním zla, což se v evropské verzi zdaleka říct nedá. Přesto jde o film plně srovnatelný s originálem. Pouze není tak autentický a syrový, zato se vyžívá v krásných záběrech severské přírody a divákovi poskytuje navíc emoční zážitky typu kvalitně natočené napínavé rvačky na život a na smrt. Celkový dojem: 80 %. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Temný příběh, skvělí herci, Robin Williams jako vrah, to jsou tedy věci. Hillary Swank mám moc ráda z Kluci nepláčou, ale v téhle roli asi nebylo moc co ukázat, zato Al Pacino, to je PAN HEREC, on snad ani neumí být špatný nebo průměrný. Při scéně, kdy spadne pod klády, mi bylo vážně špatně, příšerná představa. Takže pět hvězdiček nedám jen proto, že ten příběh mohl být malinko lepší. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Bravo! Tenhle film mi opravdu sedl. Výborné herecké výkony Al Pacina (nejspíš si ho brzy přidám mezi svoje oblíbené herce), Swankové (znovu potvrdila, že opravdu umí hrát, ikdyž tady byla ve stínu Pacina) a Williamse (pro mě v netypicky nekomediální roli). Zápletka originální, příběh mrazivý. Plný počet nedám, jsou tu některá klišé, které prozatím neskousnu (ale třeba se nad ně časem povznesu a změním názor i hodnocení ;-)). ()

Galerie (133)

Zajímavosti (25)

  • Skutočné aljašské mesto Nightmute je od polárneho kruhu vzdialené niekoľko stoviek míľ, preto by v ňom nemohlo byť nepretržité denné svetlo. (Real Tom Hardy)
  • Natáčelo se od 16. dubna do 30. června 2001 v Kanadě a na Aljašce. (Varan)

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama