Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (627)

honajz 

všechny recenze uživatele

Blade je jediný film co znám, kde se rozjede totální akční smršť bezprostředně po úvodních titulcích. A není to akce ledajaká, až se skoro bojíte, aby režisér zbytečně nevystřílel všechen prach hned na začátku. Naštěstí ne. Sem tam se sice objeví hluché místo, ale to je spíš způsobeno silným kontrastem k akčním scénám. V podstatě se dá říct, že se téměř dvě hodiny řítíte ohromnou rychlostí z kopce dolů... a zastavíte se až na Rudém náměstí (nedělám si legraci).   Blade je původně komiksová postava. Člověkem jen napůl. Jeho matku totiž v těhotenství pokousal upír, a Blade se tak narodil se všemi upířími přednostmi, ale s žádnou z jejich slabin. Ve filmu se postaví ctižádostivému upírskému floutkovi, jenž chce pomocí magického rituálu vyvolat velkého Boha krve a nastolit peklo na zemi pro všechny smrtelníky. Blade je rozhodnut mu vítězství překazit za každou cenu.   Obraz a zvuk: Obraz je solidní, ale protože se děj odehrává většinou v tmavých prostorách ne vždy je po celé ploše dokonale zřetelný. Nicméně to není nijak závažné. Zvuk je ovšem naprosto perfektní, a když se nebojíte otočit čudlíkem hlasitosti trochu víc doprava, je to parádní hukot.   Výbava: Disk má vše, co bych u dévédéček rád považoval za standard. Začněme komentáři herců a tvůrců. Ty jsou v jedné stopě, takže všichni mluví nastřídačku. Pak zde máme několik dokumentů. První dvacetiminutový obsahuje mimo jiné jednu zajímavou vystřiženou scénu a alternativní konec, který nakonec (zaplať pámbu) kompletně předělali. Ve druhém - má 22 min. - najdeme třeba ukázky a povídání o výtvarných návrzích a speciálních efektech. Pak je tu ještě jeden krátký kousek (5 min.), jenž přináší autentické záběry z natáčení. Nakonec už jen nezapomeňme na informace o hercích a tvůrcích a na filmovou upoutávku.   Hodnocení: Film 4/5 - akční smršť v tom nejlepším slova smyslu DVD 5/5 - je vidět, že se snažili ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Blade je solidní akční horror, ale především proto, že ve svém žánru má minimální konkurenci. Akční scény jsou slušné, triky našlapané (až na pár výjimek) a herecké výkony tak nějak akčně-hororové. Výborná je ale úvodní scéna, kdy se mladík nechá zavést jakousi úžasnou kočkou do klubu, kde všichni tančí a svíjejí se v rytmu techna jakoby v extázi, aby je za chvíli od hlavy až k patě zlila krvavá sprcha. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zejména v porovnání s dalšími pokračováními je jednička opravdu povedená! A to nemluvím o současné vlně vyměklých emo rádoby upířích slátanin. Upír je prostě temná a drsná bytost na pokraji dvou světů. Nemá slitování, nezná soucit. A chcete-li upíry lovit, musíte se jim co nejvíce přiblížit. Hned zkraje říkám: vyrostl jsem na punku, pak gothice, poslouchám heavy metal, hardrock, hardcore, alternativu......ale rozhodně ne techno. Ovšem! Úvodní scéna z klubu nemá chybu a já se přistihl, že na takovou diskošku bych klidně mohl. A pak, sprchy s lidskou krví - jak geniální. Rozjezd kruťáckej, nasednutí na horskou dráhu, zahození utržené brzdy a jízda do pekel..... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Čím barevnější, tedy krvavější, tím víc cool. Podle tohoto pravidla byl Blade minimálně nastartován a v jistém náhledu se s tím dá i souhlasit. Avšak film neuvízne jenom v "husté řežbě", podaří se najít i nějaký příběh a několik herců se pokouší o jakési charaktery. Každopádně se jedná o zajímavý nápad, protože upíři byli přece akčními hvězdami od pradávných dob. ()

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Filmy o zubatých strécích, co pijí bělostným pannám krev, mám opravdu rád. Ať už se jedná o černobílé a němé (přesto tak sugestivní) klenoty až po novější barevné poklony historii (Coppolův draculovský opus, Herzogův remake Nosferata). Nuže, Blade není nic víc než rychlá akční střílečka, která by ráda působila moderně. Bohužel, působí pouze a jen debilně. I Underworld mi se svou relativně vágní vazbou na svět Vampire: The Masquerade připadá jako hotový klenot s atmosférou a náznaky logiky. Blade je nelogický škvár, který z vampírů dělá bandu mongoloidních letitých strejců na straně jedné a sjetých účastníků techno party na straně druhé. Naprostou absenci jakéhokoli dramatu a mystiky má nahradit supidní muskulatura Wesleyho Snipese, který je vampírem, přece však člověkem... Co ale může zachránit herec, který nezahraje nic než křečovitou zlost? Co vlastně vůbec lze zachránit ve filmu, kterému vévodí scénář tak řídký, že by jím propadl i bagr? Logika je ve světě Bladea sprosté slovo, ale prosím, je to akčňák, blockbuster a popkorňák. To však neomlouvá béčkovou a zmatečnou režii Stephena Norringtona, naprosto nulové napětí a žádnou invenci. A víte, co se stane, když černý upír potká netalentovaného režiséra a stvoří spolu nehorázný bloud bez hlavy a paty? Ano. Zrodí se odpad. A fakt, že mám filmy o upírech opravdu rád, ho jen korunuje hnojovým věnečkem. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • La Magra je španělský výraz pro „The Thin One“. (TomikZlesa)
  • Bladeův (Wesley Snipes) vůz je Dodge Charger z roku 1968 s mnoha modifikacemi. (pUnck)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama