Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (627)

teutates 

všechny recenze uživatele

Tematika upírov je hrozne zaujímavá,škoda len,že sa ešte nenašiel nikto,kto by tento fenomén predviedol vo veľkom štýle na filmových plátnach!Blade je rozhodne slušným snímkom plným akcie,skvelej hudby a neporaziteľného Wesleyho Snipesa,ktorý je pre túto rolu ako stvorený,ALE ide len o bezduchú vyvražďovaciu akciu!Stephen Norrington sa predviedol-škoda len,že je to jeho jediný snímok na ktorý sa dá pozerať!Rozhodne ide o skvelú ságu..,ale ja čakám na viac!(chcem vidieť viac) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Raz zistíš, že si vyhynul.“ Blade v r. 1998 ukázal (a vytýčil) nový smer akčného žánru, ale obecne zvykne bývať za film, ktorý sa postaral o masívny boom komiksových filmov v kinách, považovaný skôr až hit X-MEN z r. 2000. Stephen Norrington (asi nikdy nepochopím, ako človek ako on mohol natočiť takú pecku) režíruje ako ďábel, nehľadiac na krv, sex, násilie, nadávky. Diváci boli takým prístupom, energickou réžiou, výborným kastingom a na tú dobu dychvyrážajúcimi akčnými sekvenciami ohúrení a tak nečudo, že snímka na celom svete zarobila krásnych 131 miliónovom pri pomerne rozumnom 45-miliónovom rozpočte (a najmä prakticky nulových očakávaniach). Mladučký neduživý Stephen Dorff pre Bladea nečakane predstavuje vyrovnaného súpera, dozaista potešia podporné roličky kultových hercov (Kier, Kristofferson), audiovizuálna stránka je skvelá (do nemalej miery sa inšpirujúca vtedajšou módnou tzv. ázijskou vlnou) a akčné scény berú dych, na čom má podiel elektrizujúci Wesley Snipes, ktorému pohyb prudko pristane (pravda, herectvo už menej, ale minimálne v jednotke to bolo v pohode). Čertovsky originálny scenár, prekvapivé zvraty, vtipné dialógy, mrazivá vampírska mytológia a prekrásna atmosféra. Triky nič moc, ale nevadí. Kino Považan NMnV 1999 ()

Reklama

Ratemus 

všechny recenze uživatele

adaptace super komiksové postavy se povedla nepovedla, jistě je to výborné, boj je skvělý a celé to funguje, ale něco mi tam chybí, ale rozhodně to není na sražení hvězd, v té době jsem to žral a ted je to super zábava, další díly už jsou mnohem horší a určitě bych vypíchnul hlavní věc, co z toho dělá super film, casting, Wesley se na tu roli hodí jak prdel na hrnec ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Krucifixem zatopte v kamnech, svěcenou vodu vylijte do dřezu - přichází nová éra v odvětví vampýrobijců, v které Abraham Van Helsing míří do zasloužené penze a jeho místo zaujímá nová krev - poloviční upír Blade. Jezdí si v Dodge Charger 1968 a v podání Snipese je ostrý jako levý špičák hraběte Draculy po přebrusu (jistou dávku Wesleyho herecké prkennosti přičítám tomu meči na zádech).. Škoda jen, že scénárista byl vysán o veškerou invenci a výkon hlavního záporáka S.Dorffa je poněkud anémického charakteru. Závěrem poučka o prospěšnosti některých druhů zeleniny: „Kde se jí cibule, tam nechodí lékař. Kde se jí česnek, tam nechodí nikdo. Tudíž ani upíři.. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Já moc nemusím tyhle ultra cool drsný hrdiny v černých brýlích (jediný, kde jsem to fakt žral byl Matrix) a stejně tak nemusím tupounský projev Wesleyho Snipese (jediný film, kde mi nepřijde jako posluhovač Knížete Ignora je Demolition man)! Přesto jde o slušnou akční zabavu u které jsem se ani moc nenudil. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • Ve filmu měl původně cameo i Stan Lee (tehdy to ještě nebylo marvelovskou tradicí), ale jeho scéna byla nakonec vystřižena. (NIRO)
  • Více než dvacet let po vzniku filmu vyšel u Marvelu příběh "The Darkhold: Blade", zobrazující alternativní komiksový svět, v němž se Deaconu Frostovi (ve filmu Stephen Dorff) podařilo dosáhnout svého a změnit miliardy lidí v upíry. (NIRO)
  • Ve scéně, kdy Blade (Wesley Snipes) ve dne potká Frosta (Stephen Dorff) a následně na něj střílí, je možné vidět, jak kulky narážejí a jiskří. V jednu chvíli však "zajiskří" i o strom. (Andy.222)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama