Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ponurá pohádka o králi, kterého pýcha připravila o lásku, přátele i moc. Na počátku příběhu výpravné pohádky, která vznikla na motivy staré irské legendy, je krutá kletba. Dokud právě narozený králův syn nepozvedne meč proti svému otci, nenastane v Jestřábím království jaro. Král sice nařídí rádci Ordonovi, aby dítě zabil, ale chůva ho zachrání a dítě svěří do výchovy ptáčníkovi. Ten mu dá jméno Kryštof a vychová ho společně se svým synem Jankem. O dvacet let později podlehne král Ordonovu naléhání k válce se sousedním králem Ubaldem. A právě v této válce se naplní kletba a začne se odvíjet tragický osud nového krále, jenž neumí naslouchat správným ústům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

sud 

všechny recenze uživatele

Propadák to věru není, ale promarněná šance určitě. Jakoby tvůrci měli plné ruce es a hráli spodkama. Na jedné straně velmi zajímavý příběh na motivy keltských legend a úžasná středověká atmosféra podpořená perfektní hudbou Jiřího Stivína, na druhé straně mizerné akční scény a nemastná neslaná režie. Z herců jsou tu na jedné straně nádherně démonický Ladislav Lakomý a typově přesný Jiří Pomeje (!), na straně druhé nevýrazný Grzegorz Emanuel a Markéta Hrubešová, nepřipomínající cudnou princeznu ani z pendolina (dokonce ani z jejich půvabů tentokrát nemáme nic). Jak už napsal flanker.27, mohla z toho být velkolepá fantasy. Takhle je z toho spíše nadějný pokus, ale i ten stojí za pozornost, protože podobných filmů moc nemáme. 60%. ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Takové hodnocení by to mít asi nemělo, ale je to o dost lepší než jaké to hodnocení má - Tady v České republice si totiž pořád představujeme pohádky jako něco, kde musí být princezna co nejvíc načančaná, aby to bylo komediální, a aby byly dobové reálie značně pošramocené - viz gotické hrady a v nich renesanční výbava, atp atp. Jestřábí moudrost nenadchne excelentními hereckými výkony. Nadchne atmosférou a právě i realističností. (jasně, pomineme-li přeměny v jestřábí stvůry atp.) Skvěle vystihnutá je role z/rádce. Ale co už. Hodina a půl tak akorát. mělo by to být na 4*, ale vzhledem k nadhodnocování takovejch hrůz jako je Princezna ze mlejna 1,2,3,4,5,6,7, atd. musím dát 5* ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Vládnout smí jen ten, kdo ovládl sám sebe." Hodně ponurá pohádka s pěknou výpravou v kulisách hradu Švihov a tvrze Kestřeny. Hlavním kladem je bezpochyby naprosto vynikající hudba Jiřího Stivína, která pohádce dodává výbornou atmosféru dávnověku. Již úvodní temná kletba je znakem toho, že předlohou zde byla stará irská legenda. Velmi nadčasová je pak myšlenka, že "rádce radí, král vládne." ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jestřábí moudrost spočívající v tom, že vám naroste zobák a na hlavě peří. Indiáni jsou tedy na půli cesty k nejvyšší moudrosti a my ostatní doufejme aspoň v ten zobák. Nenazývala bych tenhle film pohádkou, spíš je to legenda či fantasy. Krutá kletba klasického druhu, podle které má vytoužený syn být zkázou otce, vyšperkovaná smrtí královny, což by trochu vysvětlovalo tu nenávist otce vůči dítku. Vždycky se mi líbí, jak někdo, kdo se sám sotva uživí, si bez mrknutí vezme domů další dítě, tedy hladový krk. Po bitvě a zisku koruny mladým králem je trochu na hlavu postavené, proč král zešílel. Samozřejmě, toužil po lásce, byl postaven před úkol, se kterým se nedovedl úplně popasovat, ale kdyby se stal šílenec a vraždící monstrum z každého, kdo kdy měl řešit něco těžkého, vyhynulo lidstvo už s Mamutíkem. Celkově tak nebylo využito to, co reálie, atmosféra a hudba slibovaly, i když podle hodnocení jsem čekala mnohem větší sračku. ()

Lynx 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale tento snímek na mě působil téměř ve všech směrech až amatérsky. Příběh i atmosféra mě nechaly téměř chladným, o hereckých výkonech nemluvě... přesto jsem film zhlédl celý a nevylučuji, že se na něj ještě jednou nepodívám. A proč? Velice mě zaujala hudba, jejímž autorem je Jiří Stivín. Škoda, že i snímek nedosahuje podobných kvalit. Na druhou stranu - film je originálíní (na českou kinematografii), "dobové" exteriéry také neurazí a v porovnání s některými novějšími příběhy s podobnou tematikou, se rozhodně nejedná o nejslabší počin. Koho alespoň trochu oslovují legendy či pohádkové příběhy a od snímku nečeká sofistikovanější fimařinu nebo vekofilm v hollywoodském stylu, může ho film i potěšit. :-) ()

Galerie (39)

Zajímavosti (6)

  • Film bol natáčaný na hrade Švihov pri meste Klatovy, v Písku a poľských Sopotoch. Natáčalo sa aj na dolnej tvrdzi v Kestřanoch, postavenej v roku 1416, ku ktorej štáb kvôli natáčaniu prirobil drevené opevnenia a balkóny. Keď prišlo k demontáži dekorácií, zistilo sa, že časť bola ukradnutá. (dyfur)
  • Scéna s komparzistami, ako kričia novému kráľovi na slávu, sa nakrúcala na viac krát, nakoľko ľudia nekričali dosť nahlas. (Raccoon.city)
  • Veľké množstvo scén v rozprávke bolo tak surových a drsných, že boli z filmu vystrihnuté. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama