Reklama

Reklama

Dallas

(seriál)
  • USA Dallas
USA, (1978–1991), 286 h 25 min (Minutáž: 34–95 min)

Tvůrci:

David Jacobs

Hrají:

Larry Hagman, Barbara Bel Geddes, Lesley-Anne Down, Patrick Duffy, Linda Gray, Ken Kercheval, Steve Kanaly, Howard Keel, George Kennedy, Jenilee Harrison (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(356)

Obsahy(1)

Sága rodu Ewingovcov, bohatej rodiny na čele s patriarchom Johnom Rosssom Jockom Ewingom (JIM DAVIS), zakladateľom naftárskej spoločnosti Ewing Oil. Starý pán má manželku Eleanor Miss Ellie (BARBARA BEL GEDDESOVÁ), ktorá sa oddane stará o rodinné sídlo Southfork Ranch a troch synov. John Ross J. R. Ewing (LARRY HAGMAN) je neobmedzený vládca rodinnej firmy Ewing Oil, ktorú riadi železnou rukou už celé desaťročia. Oženil sa s bývalou Miss Texas, Sue Ellen Shepardovou (LINDA GRAYOVÁ). Bobby (PATRICK DUFFY) je milý a slušný chlapík, ktorý sa oženil s Pamelou Barnesovou (VICTORIA PRINCIPALOVÁ), dcérou Ewingovho obchodného rivala. Tretí syn Garrison Arthur Gary (TED SHACKELFORT) sa tak trocha nevydaril - otec ho považuje za odpadlíka rodiny a preto sa radšej odsťahoval do Kalifornie aj so svojou manželkou Valene (JOAN VAN ARKOVÁ). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (396)

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

Muž říká večer ženě u TV: "Dallas?" Žena na to: "Nedala, voni nechtěli." Abnormální koncentrace nereálných charakterů, které jsou prostě extra záporné, nebo extra kladné, že by i Pepík Zíma působil jako stepní kojot. Bohužel, taková chabě zastíraná dementóza si nezaslouží jiné hodnocení...PS: Všimli jste si začínajícího smrkáče Pitta? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pamatuji ty pátky večer, kdy komančové z nějakého mně nepochopitelného důvodu dovolili tenhle seroš vysílat v TV. A to téma! Naftařská rodina multimilionářů! I když možná právě proto to běželo, aby se divák uvědomil jaké to asi je, když jde po někom J.R. a co z něj zbyde... Osobně si myslím, že J.R. patří mezi největší padouchy filmového plátna a je to on, který mne nejvíc baví, když náhodou v Tv na nějaký ten díl narazím. Pro romantiky tu byla něžná a krásná Pam (tehdy krásná)... Tohle je prostě seriálová klasika. Můžete nesouhlasit, tvrdit, že je to brak atd... ale ve srovnání s lecčímž seriálovým dnes, je to solidně udělané řemeslo, které nevyčpělo smradem surové ropy ani za těch 40 let. * * ()

Reklama

Drirr 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí to žralo a hodně lidí to žere dodnes. Jedno ale Dallasu nelze upřít - je to obrovský popkulturní fenomén, který zasáhl do všech oblastí lidského života. A něco na něm prostě bude, když ho sledovala nejen tradiční telenovelová základna. Pro mě to samozřejmě není. Stupidní scénář, postavy a všechno okolo, ale oproti jiným telenovelám je to stále zářící klenot... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dallas je televízny seriálový fenomén. Pokiaľ tvorcovia držali pokope celý herecký tím, bolo to ok. Udržať však toľko rokov všetkých bolo nemožné a to platí aj o kvalite seriálu. Tá časom začala krívať. Jednoznačne si však myslím, že je to profesionálne natočená mydlová opera a kvalitou spracovania môže ísť príkladom viacerým seriálom. Mimochodom... J. R. Ewing je najväčšia sviňa na televíznom nebi... ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních nekonečných zahraničních seriálů, který po listopadu 89 začal vysílat televizní kanál F1 od 1.5. do 17.9. 1992 a to pouze ukázkových 39 dílů. Protože to byl v té době jediný celoplošný kanál, získal seriál nevídanou sledovanost z níž těžila TV Nova, která zahájila vysílání 4.2.1994 a odvysílala seriál v rozsahu 357 dílů celý. Řekla bych, že to byla jedna z vlajkových lodí pana ředitele Železného a ukazatel západního životního stylu. V USA se vysílal od 23.9.1978 do svého konce v roce 1991 a v době uvedení u nás, byl na Západě už přežitý. Z dnešního pohledu bych hodnotila kritičtěji, ale tehdy to bylo něco. Vzpomínám si, jak na intru v té době používala kolegyně jako motivaci pro studentky k rychlému ukončení večeře slogan : „Děvčata, pospěšte si, bude Džejár!“ Tehdy jsem taky zvědavě zírala na zcela jinou televizní produkci i životní styl, ale dneska už bych se nedívala ani ze zvědavosti. Je to minulost a tento seriál do ní patří. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (81)

  • Larry Hagman (J. R. Ewing) ke své roli prohlásil: "Tuhle roli mám ze všech nejraději, i když mě stále dostává do kuriózních situací. Někdy se mi třeba stane, že mě na ulici vezme nějaká starší paní kabelkou po hlavě a vysvětlí mi, že to mám za to, co jsem prováděl v Dallasu." (JoranProvenzano)
  • V osmdesátých letech navštívil Larry Hagman (J. R. Ewing) spolu se svou manželkou Maj Axelsson Bukurešť a rumunský diktátor Nicolae Ceaușescu, který prý seriál miloval, chtěl vyvěsit jeho obří portrét, který by připomínal symbol špatného západního světa, na jednom z bukurešťských domů. Hagman s tím souhlasil, ale požadoval, aby jeho manželka našla následující den na dámském záchodku jedné z vládních budov pytel plný peněz tvrdé měny, což se opravdu stalo. Hagman si u novinářů vymínil, že událost zveřejní až po jeho smrtí, protože se za ni prý styděl. (JoranProvenzano)
  • Producenti chtěli po smrti Jima Davise, který hrál Jocka Ewinga, jeho postavu vrátit, ale fanoušci byli striktně proti, aby jej hrál někdo jiný. (Kulmon)

Související novinky

Dallas plný hvězd

Dallas plný hvězd

15.03.2006

Plánovaná snaha oživit legendu mezi americkými nekonečnými seriály začíná dostávat konkrétnější obrysy. O tom, že se celovečerní verze Dallasu ujme režisér Robert Luketic, fanoušci naftařské rodiny… (více)

To teda bude Dallas!

To teda bude Dallas!

07.10.2005

Dallas je věčný, to všichni víme. Ale bude i jeho celovečerní verze? Herecké obsazení je totiž stále dosti nejisté. Jací jsou zatím kandidáti? J.R.Ewing, John Travolta váhá, Mel Gibson má stále na… (více)

Reklama

Reklama