Reklama

Reklama

Dallas

(seriál)
  • USA Dallas
USA, (1978–1991), 286 h 25 min (Minutáž: 34–95 min)

Tvůrci:

David Jacobs

Hrají:

Larry Hagman, Barbara Bel Geddes, Lesley-Anne Down, Patrick Duffy, Linda Gray, Ken Kercheval, Steve Kanaly, Howard Keel, George Kennedy, Jenilee Harrison (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(356)

Obsahy(1)

Sága rodu Ewingovcov, bohatej rodiny na čele s patriarchom Johnom Rosssom Jockom Ewingom (JIM DAVIS), zakladateľom naftárskej spoločnosti Ewing Oil. Starý pán má manželku Eleanor Miss Ellie (BARBARA BEL GEDDESOVÁ), ktorá sa oddane stará o rodinné sídlo Southfork Ranch a troch synov. John Ross J. R. Ewing (LARRY HAGMAN) je neobmedzený vládca rodinnej firmy Ewing Oil, ktorú riadi železnou rukou už celé desaťročia. Oženil sa s bývalou Miss Texas, Sue Ellen Shepardovou (LINDA GRAYOVÁ). Bobby (PATRICK DUFFY) je milý a slušný chlapík, ktorý sa oženil s Pamelou Barnesovou (VICTORIA PRINCIPALOVÁ), dcérou Ewingovho obchodného rivala. Tretí syn Garrison Arthur Gary (TED SHACKELFORT) sa tak trocha nevydaril - otec ho považuje za odpadlíka rodiny a preto sa radšej odsťahoval do Kalifornie aj so svojou manželkou Valene (JOAN VAN ARKOVÁ). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (396)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bože, jak já se u tohohle seriálu nasmál .... Smůla, je, že tohle ale NENÍ komediální seriál. Jenomže ono prostě nešlo se nesmát, i když tohle tvůrci v úmyslu určitě neměli. Tou nejsměšnější figurkou byl samozřejmě J.R., jenž se stal nadlouho synonymem pro slovo "záporák". Klasický tvrdý byznysmen, který neváhá "ze hry" vyšachovat i vlastní rodinu, se stal takovým předobrazem a vzorem spousty dnešních českých podnikatelů, kteří převzali s naprostou samozřejmostí jeho manýry. ()

zbysik 

všechny recenze uživatele

Nevim proc, ale kdyz zacnu vzpominat na sve detstvi, vzpomenu si prave na tenhle serial. Ja sem tenhle serial fakt zral, kdyz ho davali poprve na nove(nebo mozna na ct, ted nevim), tak sem vzdycky sedel prikovanej k televizi a s moji mamkou sme tohle fakt sledovali. Asi vas ale prekvapi, ze me bylo takovejch 8-9 let(sem rocnik 87). Jeste si vzpominam, jak se zabil otec bobbyho a JR ("džok") a jak se tam pak objevil nejakej chlapek (pracant na ranci), kterej se za nej vydaval, ze tu havarku prezil nebo co... ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Dallas je televízny seriálový fenomén. Pokiaľ tvorcovia držali pokope celý herecký tím, bolo to ok. Udržať však toľko rokov všetkých bolo nemožné a to platí aj o kvalite seriálu. Tá časom začala krívať. Jednoznačne si však myslím, že je to profesionálne natočená mydlová opera a kvalitou spracovania môže ísť príkladom viacerým seriálom. Mimochodom... J. R. Ewing je najväčšia sviňa na televíznom nebi... ()

AngiS 

všechny recenze uživatele

OMFG! (a to zkratky opužívám minimálně) Vzpomínám, jak jsem jako malá na to koukala s matkou.. Nemohla vynechat jedinej díl, kdyby bylo hodnocení na ní, pět hvězd by nestačilo. Nikdy nezapomenu jak brečela, když zabili Bobbyho :D Další nezapomenutelný zážitek byl, když z nějakýho časáku sestrojila neuvěřitelně ohromnej plakát celý rodiny.. Nakonec tuhle odpornost pověsila v obýváku nad gauč :DD Táta se mezitím vztekal vedle v pokoji a prostestoval, být hodnocení na něm, tak by odpad byl málo :D Co se týká mě.. sem neutrální :D Z Bobbyho ve sprše sem poznamenaná do teď :DD ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ve své době v USA to mělo v televizi své místo. To, jaký se z toho udělal porevoluční kult tady, byla nicméně chyba. Teď po zážitku s verzí 2012 oživuju kořeny a ono to fakt mělo svoje kouzlo. V letech 1978-1991 se seriál zapsal do historie jako jeden z nejdéle běžících a prožil si mnoho vrcholů, včetně legendární zápletky "Kdo zabil J. R.?" Úvodní mini série nabídla základní premisu dvou svářených rodin, Ewingů a Barnesů a jak prosté, milý Watsone, Romeo si vzal svou Julii, tedy Bobby Pamelu a to úplně stačilo. Prostředí Dallasu a ranče Southforku by nebylo samozřejmě tak atraktivní, kdyby hlavní rodina nebyla bohatá, neměla svou historii a trojici rozdílných bratrů. Fascinující je, že i spin-off Knots Landing to dotáhl na 14 sérií a to jeho jádro tvořilo jen background postavy malé Lucy, která na Southforku vyrůstala se svými prarodiči a měla avantýru s rančerem. Dallas byla zkrátka rodinná sága se všemi klady a neduhy žánru soap opery. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (82)

  • Některé epizody režírovali sami herci, například Lary Hagman (Džejár), Linda Gray (Sue Ellen) a Patrick Duffy (Bobby). (M.B)
  • Kvůli těhotenství požádala S. J. Wilson tvůrce o odchod ze seriálu. (Duoscop)
  • První epizody měly klasický charakter oddělených, uzavřených dílů. Poté přešli tvůrci k systému navzájem bezprostředně na sebe navazujících epizod. (L_O_U_S)

Související novinky

Dallas plný hvězd

Dallas plný hvězd

15.03.2006

Plánovaná snaha oživit legendu mezi americkými nekonečnými seriály začíná dostávat konkrétnější obrysy. O tom, že se celovečerní verze Dallasu ujme režisér Robert Luketic, fanoušci naftařské rodiny… (více)

To teda bude Dallas!

To teda bude Dallas!

07.10.2005

Dallas je věčný, to všichni víme. Ale bude i jeho celovečerní verze? Herecké obsazení je totiž stále dosti nejisté. Jací jsou zatím kandidáti? J.R.Ewing, John Travolta váhá, Mel Gibson má stále na… (více)

Reklama

Reklama