Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (721)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Městečko Twin Peaks. Jeho 1. série je takřka (a možná i doslova) dokonalá. Neuvěřitelně chytlavý příběh, výborná atmosféra, více než slušná dávka napětí, velmi dobře napsané postavy (hlavní postava Dalea Coopera je naprosto skvostná, navíc je to obrovský sympaťák a jeho přítomnost pozvedává nejen vyšetřování, ale vůbec celý seriál na vyšší úroveň), občasný nenucený humor, skvělá hudba a nepřehání se to tu s „lynchovinami“. 2. série jde s kvalitou bohužel níž, naštěstí ne celkově, ale jenom některými díly. Výše vypsané superlativy víceméně zůstávají, tedy až na humor, který je zde spíš takový příliš chtěný a divák si na něj musí zvyknout, dále tzv. wtf momenty, kterých ve druhé sérii není zrovna málo (absolutní femme fatale v podobě Lany, přeadreanalinovaná Nadine, trapní Lucyini nápadníci, kurevník James atd.) + veškeré nadpřirozeno, které jsem já osobně někdy celkem v pohodě vzal, jindy zas měl trochu problém přijmout. Zvláštní také bylo vyřešení Lauřiny vraždy už v 9. dílu této série, zbývajících 13 epizod se zabývá jinou kapitolou, naštěstí ji tvůrci připravili dostatečně zajímavou, takže napětí znovu začne pomalu ale jistě nabírat na obrátkách a ke konci zatracně dobře graduje. Avšak co se týče konce celého seriálu, ten mi zrovna moc zvládnutý nepřišel, spíš naopak, hodně otázek zůstalo nevyřešených (to by až tolik nevadilo), ale hlavně osudů jednotlivých postav, což už je horší a za to, co se stalo s agentem Cooperem, by někdo zasloužil pořádnou facku. Na druhou stranu zase musím ocenit, že to Lynch a spol. nepojali typicky po hollywoodsku a dokázali mě tímto závěrem docela dost překvapit. Když obě série zprůměruju, na ten slabší plný počet to ještě vyjde, ale stejně je škoda, že si druhá série nepodržela kvalitu té první, šlo by pak pravděpodobně o jeden z vůbec nejlepších seriálů všech dob. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série 75 %: Kdybych hledal "prvotřídní lynchovinu", asi bych byl zklamaný. Ale coby zajímavý televizní kus bezpochyby Twin Peaks funguje takřka na jedničku. Body navíc připočítávám za to, že Lynch a jeho tým donutili diváky zpozornět více než dekádu před seriálovou renesancí. Přesto se ale ani oni nedokázali vymanit z televizních omezení, především nutného natahování dávkování informací, jež se vždy (zde skoro úspěšně) maskuje za tvoření psychologické hloubky. /// Druhá série 85 %. Jedničce něco chybělo, ale nevěděl jsem co. Teď už to vím. Je to humor, který nastoupil nečekaně rychle a nečekaně plynule. I v jedničce pár vtipů bylo, ve dvojce jsou ale zásadně častější a zásadně úspěšnější. Druhé polovině trochu škodí ztráta konceptu - je vidět, že Lynch Lauřina vraha nechtěl odhalit tak brzo a vymýšlel náhradu za běhu. Nicméně je to jen malá vada. Hlavně samotný závěr za čekání rozhodně stojí, i když druhá řada nemusela mít tolik epizod. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnoceno po první sérii: Vítejte v Městečku Twin Peaks. Na první pohled je tu vše normální. Jsou zde lesy, je zde pila, jsou zde lidé, kteří žijí klidně. Ale co čert nechtěl, (nebo co David Lynch chtěl :-)) stane se vražda. Do městečka přijíždí agent Cooper, aby ji důkladně prošetřil, a tím začneme odhalovat, že ne vše je tak, jak to vypadá. Takhle by se dal charakterizovat tento nepochybně kultovní seriál. Dalo by se říct, že pro seriálovou tvorbu byl Twin Peaks něco, co položilo základy dnešních seriálů (vše je propojené, sledujeme více osudů, zvrat na konci). Možná se pletu, ale myslím, že tohle byl jeden z prvních takových seriálů, ne-li první. Jinak je zde dost vidět, že se na seriálu podílí Lynch. Atmosféra, některé scény… Prostě a jednoduše, pokud jste fanoušky Lynche, tak si tento seriál užijete ještě více. Po pouhých 8 dílech si mě seriál získal a nemůžu dospat dalších dílů. Zatím plný počet a jsem zvědavý, kdo že ji vlastně zabil. P. S. Český dabing je skvělý. I když preferuju originální znění, tak tady mi dabing nevadí. P. S. 2. A o tom, že tohle je bezpochyby životní role Kylea MacLachlana, se snad ani nemusím zmiňovat. Druhá série: Otázka po druhé sérii nezní, kdo zabil Lauru, ale je v tom Městečku někdo normální? :-) Ne, teď vážně. Po zhlédnutí finále musím opět konstatovat, že Lynch mě (zase) dostal. Twin Peaks není seriál jen na jedno zhlédnutí a já doufám, že se mi jej někde podaří sehnat i v originále (ačkoliv byl dabing opravdu dobrý). Postava Boba je zřejmě to nejlepší ztělesnění zla, jaké lze vůbec na obrazovkách vidět. Scény s ním by se v některých momentech mohly měřit s velmi dobrými horory. Hodnocení nechávám stejné a jdu shánět Twin Peaks: Fire Walk with Me. P. S. A potěšily mě roličky Davida Duchovného a Heather Graham. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Lynch si jede to svoje a divák musí přistoupit na jeho ujetou hru, jinak pojde nudou. Svého času mi Twin Peaks pomáhalo s nespavostí. Vždy jsem odpadl během čtvrt hodiny. Jedno tomu ale upřít nemůžu. Nikde jinde není k vidění tak zvláštně omamná a mysteriózní atmosféra. Druhou sérii však stále odkládám. S1: 40% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Uvařte si silnou černou kávu, připravte si spoustu višňových koláčů, hoďte se do gala (pánové tmavé obleky s vázankou a béžové baloňáky), půjčte si všech třicet dílů seriálu a na víkend si nedělejte žádné plány. Vydáte se do tichého, poklidného světa, kde nádherně voní vznešené Douglasovi jedle, kde žijí poslední muži se srdcem na pravém místě a krásné, osobité dívky, kde každý skrývá své vlastní tajemství a kam spolu s vámi míří speciální agent Dale Cooper, aby přišel na kloub záhadě tak temné a děsivé, že z toho ještě dlouho budete mít těžké spaní. Thriller se potkává s bláznivou komedií, zamilovaná scéna je následována tajuplnou mystickou vizí. Twin Peaks je průsečík žánrů a forem, je to komplexní velký příběh kroutící se jako neposlušná nit, na nějž jsou citlivě napojeny příběhy menší, aby se tu víc, tu méně přidali k vytváření hlavní detektivní linie, hlavně ale aby sami o sobě pobavili, dojmuli... Celý dojem hluboce podkreslují Badalementiho originální mysticky-jazzové hudební motivy a opakující se symboly, které se vám velice brzo dostanou pod kůži a i vy budete vědět, že "sovy, nejsou čím se zdají být"... Nejsilnější stránkou seriálu jsou samotné postavy, charizmatické ve své jedinečnosti a nepochybuji, že si stejně jako já zamilujete šerifa Harryho, tajemného Hawka, přitroublého Andyho a jeho malou, pomalou Peggy , krásné servírky Shelly a Normu, živočišnou Audrey, rozervanou dvojici Donnu a Jamese, podrazáckého Bena Horna, tajemnou Annie a samozřejmě Dalea Coopera, nejcharizmatičtějšího agenta v dějinách pohyblivých obrázků. A jakkoliv je zakončení posledního dílu geniální, David by za něj zasloužil kopanec do řitě. To je ode mě vše. Za celý personál hotelu Great Northern přeji příjemnou zábavu! 100% ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (97)

  • Epizóda je venovaná Donovi S. Davisovi (Major Briggs) a Miguelovi Ferrerovi (FBI agent Albert Rosenfield). Miguel Ferrer, ktorý zomrel začiatkom roku 2017, v 3. sérii herecky vystupuje, no Dona S. Davisa, ktorý zomrel v roku 2008, vidno iba v archívnych záberoch. (koba)
  • David Lynch a Mark Frost původně pracovali na adaptaci příběhu Marilyn Monroe na základě její autobiografie "Goddess", ale nepodařilo se jim získat práva. Poté vymysleli Twin Peaks, v němž se v mnohém příběhem herečky inspirovali. Monroe ve svém deníku například uvedla, že chce sdělit světu jméno známého člověka, se kterým se schází, a krátce na to byla nalezena mrtvá. (don corleone)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

Reklama

Reklama