Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (722)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve své době seriál stanovující hranice seriálové tvorby, dnes už jenom stále živá legenda. Jeho uvedení na obrazovkách Československé televize v první půli 90. let bylo událostí, v dnešní době již těžko představitelnou... Jestli se Lynchovi povedlo snad téměř všechno, co mu kontext daného projektu dovoloval, pak to bylo především naprosté vytěžení formátu televizního seriálu. A také vyvolávání mystéria. Mnohem důležitější než detektivní složka bylo rozkrývání temných tajemství obyvatel městečka. Nespecifikovaný ID, který je přes den a v hranicích městečka potlačen kulturními návyky a křesťanskou fází, v lesích za městem a v přítmí noci však propuká v ten nejtemnější pohanský proud zla. Bravurní. Fascinující. Děsivé. Zábavné... ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál není tím, čím se zdá být...Stejně jako sovy. Všichni oceňují Lynche (a já se k nim hlasitě připojuji), ale prosím nezapomínejte na scénáristu Marka Frosta! Tohle se musí vidět, jiná možnost není!!! Osobně dodávám, že Dale Cooper je tou vůbec nejpozoruhodnější a nejdokonalejší postavou televizní historie...Tak šup, udělejte si šálek černé kávy, vezměte si meruňkový koláč a koukat se! P.S. : Potkat někoho kdo vypadá jako Bob, poseru se strachy. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Seriál som rozpozeral kedysi na ČT, takže som ho nemohol sledovať úplne pravidelne a nepodarilo sa mi ho ani úspešne dopozerať. Odvtedy nepozerám v televízii seriály na pokračovanie, pretože ma nebaví si podľa nich zariaďovať voľný čas. Možno, ak by seriál nebol tak adorovaný, mal by som k nemu vrelejší vzťah a zohnal by som si ho komplet na DVD a konečne ho dopozeral celý. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnoceno po první sérii: Vítejte v Městečku Twin Peaks. Na první pohled je tu vše normální. Jsou zde lesy, je zde pila, jsou zde lidé, kteří žijí klidně. Ale co čert nechtěl, (nebo co David Lynch chtěl :-)) stane se vražda. Do městečka přijíždí agent Cooper, aby ji důkladně prošetřil, a tím začneme odhalovat, že ne vše je tak, jak to vypadá. Takhle by se dal charakterizovat tento nepochybně kultovní seriál. Dalo by se říct, že pro seriálovou tvorbu byl Twin Peaks něco, co položilo základy dnešních seriálů (vše je propojené, sledujeme více osudů, zvrat na konci). Možná se pletu, ale myslím, že tohle byl jeden z prvních takových seriálů, ne-li první. Jinak je zde dost vidět, že se na seriálu podílí Lynch. Atmosféra, některé scény… Prostě a jednoduše, pokud jste fanoušky Lynche, tak si tento seriál užijete ještě více. Po pouhých 8 dílech si mě seriál získal a nemůžu dospat dalších dílů. Zatím plný počet a jsem zvědavý, kdo že ji vlastně zabil. P. S. Český dabing je skvělý. I když preferuju originální znění, tak tady mi dabing nevadí. P. S. 2. A o tom, že tohle je bezpochyby životní role Kylea MacLachlana, se snad ani nemusím zmiňovat. Druhá série: Otázka po druhé sérii nezní, kdo zabil Lauru, ale je v tom Městečku někdo normální? :-) Ne, teď vážně. Po zhlédnutí finále musím opět konstatovat, že Lynch mě (zase) dostal. Twin Peaks není seriál jen na jedno zhlédnutí a já doufám, že se mi jej někde podaří sehnat i v originále (ačkoliv byl dabing opravdu dobrý). Postava Boba je zřejmě to nejlepší ztělesnění zla, jaké lze vůbec na obrazovkách vidět. Scény s ním by se v některých momentech mohly měřit s velmi dobrými horory. Hodnocení nechávám stejné a jdu shánět Twin Peaks: Fire Walk with Me. P. S. A potěšily mě roličky Davida Duchovného a Heather Graham. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Městečko Twin Peaks bylo pro mě svého času něco jako zjevením na poli seriálů, které úplně převracelo můj pohled na seriálovou tvorbu a díky kterému jsem objevil Davida Lynche jako špičkové eso mysteriózního žánru. I když od té doby uplynulo už více než 20 let, myslím, že tenhle kousek nebyl překonaný navzdory tomu, že seriálová tvorba ve Spojených státech momentálně zažívá obrovský boom a mysteriózní žánr je velmi oblíbený. Nejvíc fascinující je sledovat proměnu charakterů jednotlivých hrdinů a díky profesionalitě celého štábu se nechat unášet atmosférou tajemna a tušených hrozeb. Seriál ve své druhé polovině a zvlášť na samém závěru už směřoval do vyloženě halucinogenních poloh, které Lynch dovedl do neblahé dokonalosti ve svém mišmaši Inland Empire, takže osobně patřím k těm, kteří ocení spíš tu střízlivější první polovinu. Musím ještě zdůraznit atmosférickou hudbu, která dokonale evokovala snovou tajuplnou atmosféru nad městečkem. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (98)

  • David Bowie přislíbil ve 3. sérii účast. Kvůli jeho předčasnému úmrtí ale byli tvůrci nuceni část scénáře přepsat a jeho postavu na obrazovkách vidíme v podobě „obří konvice“. (mandyl)
  • Jméno Madeleine "Maddy" Ferguson vychází z filmu Vertigo (1958), kde hrála Kim Novak také dvě postavy a stejně jako Sheryl Lee, blondýnu a brunetku. Jedna z nich se jmenuje Madeleine a postava Jamese Stewarta se jmenuje John Ferguson. Složením těchto jmen dostaneme jméno sestřenice Laury Palmer. (don corleone)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama