Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Nigérii vypukl převrat, prezidentská rodina byla vyvražděna a povstalci drancují vesnice jiných kmenů. Poručík Waters (Bruce Willis) a jeho jednotka mají zachránit americké občany. Hlavní cíl je doktorka Lena Kendricksová a vedlejší cíle jsou jeptišky a kněz. Waters a jeho jednotka vyskočí z letadla nad džunglí a najdou v pralese vesnici, kde se doktorka nachází. Ta se ale nechce evakuovat bez ostatních domorodců z vesnice. Povstalecká armáda se blíží a Waters nemá moc času, takže nakonec souhlasí, aby domorodce vzala s sebou. Od velení to ale schválené nemá. Waters se přesouvá s domorodci na místo evakuace, kam mají přiletět dva vrtulníky. Po cestě potkají skupinku povstalců, kteří míří do vesnice, z níž vyšli. Všichni se skryjí v pralese, takže je povstalci minou a jdou dál. Jeden povstalec se však opozdil a Waters ho musel potichu zabít, aby se neprozradili. Na místě vyzvednutí vrtulníku doktorka zjistí, že jí Waters lhal. Neměl v úmyslu evakuovat ostatní, ale jen ji. Doktorka s tím nesouhlasí, ale nakonec odlétá. Po cestě však vidí vypálenou vesnici a mrtvá těla lidí, které ještě nedávno ošetřovala. Když to vidí Waters, rozhodne se obrátit. Do vrtulníku naloží zraněné, staré a děti a sám s doktorkou, svým týmem a zbytkem domorodců chce pokračovat na místo další evakuace. Jeho velitel mu však do vysílačky říká, že další evakuace není možná a že musí dojít až do Kamerunu. V patách je jim armáda povstalců, která se každou hodinu přibližuje. Waters a ostatní vojáci si lámou hlavu s tím, proč po nich jdou. Vojáci se postupně s domorodci sbližují a začne jim na nich záležet. Po cestě narazí na další vesnici, kterou drancují povstalci. Waters se je rozhodne zabít a osvobodit zbytek přeživších, kteří jsou mučeni a znásilňováni. Někteří vojáci říkají, že by se neměli vměšovat, ale Waters nesouhlasí. Vojáci zlikvidují povstalce a pak se opět dají na cestu do Kamerunu. Druhý den ráno přijde za Watersem jeden z jeho mužů a ukazuje mu na satelitním snímku, že je armáda povstalců dohání. Waters nechápe, jak je možné, že je dokážou stopovat i v noci, a domnívá se, že někdo z domorodců vysílá jejich pozici... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (503)

tron 

všechny recenze uživatele

Sedem statočných v maskáčoch. Americká armáda sa na svojich chlapov nevybodne rovnako, ako sa tí nevybodnú na ľudskosť (wtf???). Vodcovský, pomaly ale isto šedivejúci vlk Bruce Willis sa vrátil k žánru, ktorý ho preslávil. Antoine Fuqua do filmu prispel tým, že svoju klipovosť udržal na realistickej uzde. Všetko je podriadené skutočnému životu - temná výprava (jedna napínavá scéna sa celá odohráva v tme) a prekvapivo nebombastickej (skôr smutnej) hudby. Strhujúca je kamera (už úvodný let helikoptér nemá nič spoločné s frajerstvom PREDÁTORA, nič proti McTiernanovi, vonkoncom nič, len opakujem, že tu sa tlačí na realistickejšiu strunu), ktorá divákom podáva presvedčivo nielen africkú výpravu (zabudnite na slony a od ucha k uchu vysmiate černošské detičky), v rozumnú chvíľu sa odvráti (dopad mačety), aby následne šokovala (prelet nad zmasakrovanou misou). Po technickej stránke takmer brilantné remeslo (strih zvukových efektov, práca pyrotechnikov). Ako film o postavách a deji ale priemer (Cole Hauser, Nick Chinlund a Tom Skerritt to dosť zachraňujú, ale nestačí to a kazí im to fádny scenár, tuctová réžia, banálne zvraty a niekoľko nesympatických postáv). ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Fugua jindy umí, ale tady se potýká s mizerným scenářem a polopatickými dialogy. Opravdu jedinou hodnotnou věcí v tomhle filmu je scéna etnické čistky v nigerijské vesnici, která je jednak výborně natočená a jednak si člověk neznalý věcí uvědomí, že Afrika je svět, ve kterém lidský život nemá žádnou cenu. Kdyby se zbytek filmu nesl v podobném duchu, jednalo by se o skvělý protiválečný film. Takhle jde jenom o další zbytečnou hollywoodskou sračičku, která je myšlenkově tupá, akční taky moc není, s typicky hollywoodsky klišoidním závěrem. Takže sorry, tohle se nepovedlo. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Poručík Willis rovný tak, že na něm lze kalibrovat vodováhu, se za střídavého předávání velení s doktorkou Bellucci a se závažím v podobě několika desítek uprchlíků, hodlá prostřílet za hranice Nigérie. Proč ne. Taky způsob, jak některé nenuceně informovat o tom, že sužovaný Černý kontinent leží na planetě Zemi.. Hodnocení bohužel sráží skutečnost, že při akčním finále ten prapor posázený hvězdami a pruhy vystoupal na můj vkus až příliš vysoko. Oceňuji vhodný výběr typologie herců tvořících záchranou jednotku, nicméně Dutchovi hoši by je rozprášili jako Walt s Dudem popel nebohého Donnieho.. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Velmi jednoduchá a přímočará záležitost o drsném Bruceovi, jehož zelené srdce zlomí půvab, i v pokročilém věku, stále ospinkatelné Monicy Belluci, a tak se rozhodne nasadit životy své zelené party z Buzuluku pro záchranu pár bezvýznamných černoušků. Vojáci na své cestě vidí věci, které už viděli na svých misích 100 ×, a přesto se v nich postupně začne probouzet soucit a svědomí. Při své záchranné misi dovedou dokonce připravit půdu pro politický převrat. Zkrátka opravdu nenáročná záležitost, kterou doceníte, pokud hledáte opravdu nenáročný snímek, u kterého si plánujete vyložit nožky a otevřít oblíbený nápoj alkoholického obsahu. Čím víc procent alkoholu bude tento nápoj obsahovat, tím vyšší hodnocení pravděpodobně udělíte. Mozek u tohoto filmu vážně není třeba. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka Pajkenzi. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jak já tomu plešounkovi rozumím! Na každý vandr se také vydávám s jasnými pokyny, rodiče mi vždycky několikrát jasně přikážou "v pořádku se vrať!" A já pak samozřejmě dělám všechno proto, aby se tak nestalo. Na rozkazy zapomínám, měním plány, chovám se zkratkovitě, strkám čumák všude tam, kde jen trochu zavětřím vzrůšo, neměním si trenky, nepiju a nejím, meju se, jen když prší a při tom všem se snažím udělat dojem na všechno, co v té pusté divočině jen vzdáleně připomíná holku. Jen Brucovi závidím tu obří mouchu v uchu, ze které se i v těch nejzoufalejších situací ozývá "jsme tu s tebou, šéfe!" Já totiž slýchám jenom "ty vole jeden zatracenej!" ()

Galerie (56)

Zajímavosti (16)

  • Během natáčení se všichni herci, kteří hráli členy námořní jednotky SEAL, museli oslovovat jmény svých postav, a to dokonce i mimo kameru, aby se lépe vžili do svých rolí. (HappySmile)
  • Bruce Willis (Waters) k náročnosti natáčení řekl: "Zhubnul jsem asi o devět kilo. Lidi od Navy Seals nám už na začátku navrhli, že můžeme nosit náhražkové gumové vybavení, ale nakonec jsme se rozhodli, že s sebou budeme tahat to, co nosí oni. A zkuste si běhat tři a půl měsíce džunglí s třicet kilo těžkou výbavou." (NIRO)
  • Všichni herečtí představitelé armádní jednotky SEAL museli před natáčením projít dvoutýdenním výcvikovým táborem. (HappySmile)

Související novinky

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

19.11.2012

Ale tentokrát to nebude taková sranda. Alespoň pokud nemáte hodně morbidní smysl pro humor a nedokážete se smát třeba u komiksu Lobo. Jeho tvůrci Keith Giffen a Alan Grant totiž stojí za komiksovou… (více)

Bruce Willis stále v akci

Bruce Willis stále v akci

03.06.2010

Jako Mr. Church zahostuje v The Expendables, ale v okamžiku, kdy si budeme jeho cameo vychutnávat, Bruce už bude natáčet další akční řežbu. V srpnu totiž odstartuje natáčení adaptace počítačové hry… (více)

Reklama

Reklama