Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nostalgický závan mládí... Tohle je snad jediný teenegerský seriál, který není vysloveně dementní a podbízivý, ale také popisuje jinou sortu mládeže, než tu prázdnou, metrosexuálně stylizovanou, z okolí městských lepších čtvrtí... Vtipné, svižné, šikovně a chytře vyvážené (prolínající se příběhy machrů a šprtů) a přesto obsahově nerozmělněné a k tomu ta výborná hudba!!! Skvělý seriál... ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodový, vtipný a nostalgický seriál plný skvělých, ale hlavně reálných postav, které ztvárňují šikovní mladí herci, jejichž tváře dnes už moc dobře známe. Neuškodilo by více dílů, ale i tak se jedná o příjemný zážitek, který nás nechává nahlédnout do doby, kdy děti byly opravdu jen děti a teenageři opravdu jen teenageři. V době, kdy ještě ne všichni měli pomíchané lidské hodnoty. Opravdu příjemný pocit vidět něco, kde hlavní postavy nestojí jen na pěkných tvářích a skvělém oblečení. Čím více času od vzniku tohoto seriálu uběhlo, tím více je třeba si ho vážit. Jasný důkaz toho, že se dá udělat seriál pro mladé bez toho, aniž by v každém díle byl pětkrát probíraný sex a za každým druhým slovem následovalo nějaké to sprosté. - "I don't need another friend, I already have two." ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

Málokdy se člověku poštěstí nostalgicky vzpomínat na léta, která nezažil, na prostředí, ve kterém jaktěživ nebyl, na prazvláštní individua, která ve své vesnické nebo maloměstské škole nepotká, co je život teenagera dlouhej (teda aspoň mě se tohle netýká) a na hudbu, která se tu snad nikdy pořádně/legálně nehrála, alespoň když "na západě" byla v módě. Jo jo, to byly časy todleto. ()

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

Proč došlo ke zrušení tohohle seriálu, nikdy nepochopím. Podle mě je to jedna z největších chyb v historii televize. Stále fungující fanouškovská základna a čas od času probleskující restrospektivní články na internetu mluví samy za sebe. Zajímavá je diskuze Setha Rogena s producentem seriálu, avšak hledání pravého viníka už dnes stejně nemá smysl. Seriál má zdánlivě tuctové téma (pohled do života teenagerů na jedné americké střední škole), ale přece jen má v sobě jakousi esenci jedinečnosti. Je skvěle napsaný, jednotlivé postavy jsou brilantně vyprofilované, má úžasný soundtrack. Odstartovalo zde spousta nových hvězd. Epizody nekončí klišovitými happyendy, ale prostě tak, jak to v životě chodí. A navíc je vtipný, čímž myslím opravdu nepodbízivě a sofistikovaně vtipný, což se o valné většině podobných seriálů říct nedá. Škoda, ale tentokrát americké publikum selhalo a producenti se nechali moc rychle vystrašit nízkou sledovaností. Kdyby seriál pokračoval, myslím, že by se svým významem mohl hravně vyrovnat legendárním Báječným Létům. PS: Závěrem bych ještě chtěl říct, že jsem 100% na holky, ale kdyby takhle někdy večer zazvonil mladý James Franco u mých dveří... ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Jedná se o velmi povedený projekt a troufám si tvrdit, že je to jeden z příkladů chybně pozastavených seriálů. Jedna série je málo a i konec avizoval pokračování v určitých dějových liniích. Prostředí americké střední školy kolem roku 1980 velmi dobře doplňuje soundtrack a scénáristům se perfektně povedlo dát mladým nadějným hercům tu pravou teenagerskou tvář. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • Když se jdou kluci poprat s Alanem, tak při tom hraje „Renegade“ od Styx. Na plese hraje „Come Sail Away“ od Styx. (Duoscop)
  • Ken Miller (Seth Rogen) se jako jediný z hlavních postav neobjevil ve všech epizodách. (Vlado666)
  • Když se kluci připravují na koledu, tak při tom hraje „Gonna Raise Hell“ od Cheap Trick. (Duoscop)

Reklama

Reklama