Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál! Pořádně se rozjede až po zhruba 5 dílech...Člověk pochopí jednání a chaktery postav a pak si pouští jeden díl za druhým. Některé postavy jsou naprosto úžasné. Hlavně Ken, Bill a otec Wier. Obrovská škoda, že tento seriál skončil po pouhých 18 dílech. Když si člověk uvědomí jaké sračky mají natočeno 5 i více sérií...Ale co se dá dělat. Seriál nakopnul kariéru řadě skvělým hercům (Rogen, Segel, Franco...) ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Obdivuji své pevné nervy, které vydržely, až do konce devátého dílu. Marně jsem čekal, kdy se konečně děj rozjede, jak bylo všude avizováno. Bohužel prakticky neděj se nehnul z místa a když se objevila hutná dramatická scéna tak ji tvůrci zazdili následným nasazením otravných šprtů. Ano, hlavním kámen úrazu je druhá skupinka hlavních postav. Šprti jsou natolik nesympatičtí, že stačí aby vešli na scénu a už skřípete zubama. Oproti tomu je skupinka "Freaks" to pravé ořechové. Sympatické charaktery, kterým budete fandit od začátku a především jejich přirozenost s kterou pronášejí brilantní dialogy by jim mohl závidět kdejaký ostřílený veterán. V případě Machrů výborný casting, ještě lepší soundtrack (!!!), jen škoda, že nemám takovou trpělivost, ale další Samovo kňourání by mé nervové ústrojí nejspíše neustálo. Oblíbené postavy: Daniel, Ken, Lindsay a božská děv(!)a Kim. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nostalgické ohlédnutí za dětstvím a dospíváním na začátku 80. let. Sice se to odehrává v USA, ale protože jsem konec dětství a začátek dospívání prožil v úplně stejné době (i když samozřejmě v jiném systému), mohu porovnávat. Mé vzpomínky + pocity, které přináší seriál, jsou vzájemně ve velmi dobrém souznění. Normální mládež měla tenkrát zhruba stejné starosti - tady i tam - a rock 'n' roll vládl našemu světu. Výborným tahem je zaměření na dvě skupiny školáků, jejichž osudy se navzájem prolínají: starších, už téměř dospělých Machrů, a mladších, ještě skoro dětských Šprtů. Velice příjemné, úsměvné pokoukání, sympatické, výrazné postavy, a v každém díle jeden dva skvělé songy z americké rockové klasiky 70. a 80. let (Styx, Lynyrd Skynyrd, Van Halen, Alice Cooper a další). ... Vzhledem k mé slabosti pro daná témata i dobu, mi nakonec ani mírná kvalitativní nevyrovnanost jednotlivých epizod nezabrání v udělení maxima. A co teprv když to člověk konfrontuje s jinými teenagerskými seriály... Možná to byla právě doba, v níž se Freaks & Geeks odehrávají, která tvůrcům dovolila dát prostor spíš lidskosti a dobrému vkusu, než zrůdně blábolivé politické korektnosti. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Seriál mého srdce... Trochu se mi ho chce přirovnat k zážitku z Almost Famous, ale Freaks and Geeks jdou svou délkou ještě o něco dál a zažírají se pod kůži, do masa. Na "vině" je hlavně opravdu skvělá práce tvůrců, kteří každý díl scénáristicky vymazlily, vybavily dokonalým (a na seriál tohoto ražení honosně drahým) soundtrackem - The Who, Deep Purple, Cream, Grateful Death, Rush, ... - a hlavně - neuvěřitelně obsadily. Právě za casting obdržel seriál Emmy. Zamiloval jsem si všechny charaktery - mimoňské Geeky, v čele s "pizizubým Billem" Martina Starra, beze zbytku všechny Freaky - frajírkovského rebela bez příčiny Daniela, ultra cynického Kena, dobráckého Nicka (s tváří Marshalla z How I met your mother) i poněkud nestabilní, ale v jádru křehkou Kim. I tak pro mě ale srdcem seriálu zůstává Lindsay, Lindsay ve své neodolatelné ošoupané zelené armádní bundě, záplavou hnědých vlasů a tváří a povahou ztělesňující mou vysněnou dívku, kterou jsem nikdy nepotkal (už jo)... Konec posledního, osmnáctého dílu jsem vnitřně obrečel, protože jakkoliv je strašné, že už se na McKinley High nikdy nepodívám, je díl Discos and Dragons ze všech vůbec nejlepší a uzavírá celou sérii velkolepým stylem. 100% ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Super seriál z americké střední (popravdě mě se líbí skoro všechny filmy o americké highschool :D). Boží je jak skupinka šprtů s jejich fórky z Hvězdných válek a televizních pořadů a s jejich nebetyčnou nesmělostí, tak skupinka machrů s jejich školními a partnerskými problémy, kouřením, Johnem Bonhamem z Led Zeppelin a „Disko je hnus!“ Fakt povedený seriál, který jsem sledoval celkem náhodně někdy na gymplu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • V úvodní scéně při bubnování hraje „The Spirit Of Radio“ od Rush. Během scény ve sprchách hraje „White Room“ od Cream. Když je Sam (John Francis Daley) nahý na chodbě, tak při tom hraje „One Step“ Beyond od Madness. (Duoscop)
  • Herci v některých scénách zcela improvizovali, aby seriál vypadal ještě více realisticky. (Fugas.cz)

Reklama

Reklama